Πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για την ανάδειξη του λαδιού και της μεσογειακής διατροφής

Την ανάγκη δρομολόγησης πολιτικών και διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας που είναι η μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Γ. Πατούλης.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Το ελαιόλαδο ως βάση της μεσογειακής διατροφής και πολύτιμος σύμμαχος της υγείας» που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τον Δήμο Πύλου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Πατούλης περιέγραψε τους στόχους της συνάντησης.

Στις εργασίες της διάσκεψης συμμετείχαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες από όλες τις χώρες της ΕΕ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής «Φυσικοί Πόροι» (ΝΑΤ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Όσι Μαρτικάινεν και τοποθετήσεις έκαναν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμης, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Α. Μπούζα, ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης,  το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης ο δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας,.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης μίας τόσο σημαντικής ευρωπαϊκής διάσκεψης στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Πελοπόννησο που η παραγωγή του ελαιολάδου είναι βασική πηγή για την τοπική ανάπτυξη και επισήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας μας με τη συμμετοχή της σε σημαντικά ευρωπαϊκά fora.

«Με τεκμηριωμένες προτάσεις και στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις αναδεικνύουμε τον παραγωγικό πλούτο της χώρας μας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση του επιχειρείν και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης», ανέφερε.

Στη συνέχεια τόνισε τη σημασία ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με στόχο την προώθηση μιας αειφόρας πολιτικής για τα τρόφιμα, που θα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Διαβάστε επίσης