ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: Κλειδί το ΚΚΕ για τις 200 ψήφους

Με εξαίρεση την επιστολική ψήφο, ο Περισσός συμφωνεί σε όλα με το Μαξίμου, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή σε… υποχωρήσεις!

«Όλοι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια». Το γνωστό λαϊκό απόφθεγμα ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προς το παρόν δεν συμφωνεί με την ψήφο των αποδήμων. Ή πιο σωστά δεν συμφωνεί με το να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, αλλά να μπορούν οι ομογενείς να εκλέγουν κάποιους βουλευτές στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κι όμως, μπορεί να ακούγεται ως παράλογη αυτή η πρόταση της Κουμουνδούρου, εν τούτοις τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι με αυτό τον τρόπο η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να «μαγειρέψει» το τελικό αποτέλεσμα, ανεβάζοντας τον πήχη όσων έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στο αστρονομικό νούμερο των 3.500.000 αποδήμων. Μιλάμε για έναν εξωπραγματικό αριθμό, καθώς για να μπορούν να ψηφίσουν οι κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες προϋποθέσεις. Κι όπως συμφωνούν σε γενικές γραμμές όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην καλύτερη περίπτωση στις εθνικές εκλογές να ψηφίσουν περί των 350.000 αποδήμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου είχαν εγγραφεί μόλις 14,5 χιλιάδες απόδημοι και τελικά προσήλθαν σε πρεσβείες και προξενεία των 28 χωρών της Ε.Ε., 11.792 απόδημοι. Κάτι που δείχνει ότι ακόμη και ο αριθμός των 350.000 είναι πολύ μεγάλος, παρά το γεγονός ότι πλέον θα μπορούν να ψηφίσουν και οι απόδημοι από ΗΠΑ και Αυστραλία.

Απλά στην Κουμουνδούρου θορυβήθηκαν από τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 33,89% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,28%.

Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το ΚΚΕ με 14,09% και ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,58%. Το Ποτάμι κατάφερε να συγκεντρώσει 4,95%,  η Χρυσή Αυγή 3,58% και το ΜέΡΑ25 3,25%.  Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν θέλουν να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων.

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ 25 επιθυμούν όχι μόνο να ψηφίζουν οι απόδημοι, αλλά να προσμετράται η ψήφος και φυσικά να εκλέγουν και αντιπροσώπους στη Βουλή.

Ήδη η κυβέρνηση, όπως είπε και στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα το βράδυ στον ΑΝΤ1, είναι αποφασισμένη να κάνει υποχωρήσεις, προκειμένου να βρει τις 200 ψήφους που θα της επιτρέψουν η ψήφος των αποδήμων να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης, όπως διεμήνυσε στα κόμματα ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι η ισοτιμία της ψήφου των αποδήμων με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, δηλαδή η ετυμηγορία τους να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη ευρεία συναίνεση στα υπόλοιπα, δηλαδή: Ποιους εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού, με ποια διαδικασία θα ψηφίζουν, και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, δηλαδή ποιους αφορά η ρύθμιση. Για το ποιους θα εκλέγουν οι εκτός συνόρων Έλληνες, όλοι συμφωνούν ότι στο παραβάν θα μπαίνουν με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, ενώ ισχυρό είναι το σενάριο της αύξησης των βουλευτών στα εν λόγω ψηφοδέλτια από 12 σε 15, ώστε να μπορούν τα κόμματα να εντάσσουν σε αυτά και ανθρώπους της ομογένειας.

Βέτο για την επιστολική ψήφο έθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να υποχωρήσει στο αίτημα του ΚΚΕ

 

Η επιστολική ψήφος

Σχετικά με το πώς θα διεξάγεται η ψηφοφορία, η κυβέρνηση προτείνει την επιστολική ψήφο, προοπτική με την οποία συμφωνεί το ΚΙΝΑΛ, και με αστερίσκους η Ελληνική Λύση, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα και ειδικά το ΚΚΕ προτείνουν την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, τα προξενεία και σε όποιον άλλο πρόσφορο χώρο. Προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται διατεθειμένο να κάνει πίσω και να προτείνει τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου μόνο για όσους κατοικούν πολύ μακριά από τα εκλογικά κέντρα (π.χ. όποιος διαμένει στην Αστόρια της Ν. Υόρκης να πάει σε πρεσβεία/προξενείο, αλλά όποιος διαμένει 800 χλμ. μακριά να μπορεί να ψηφίσει διά επιστολικής ψήφου).

Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «εθνική υποχρέωση να ψηφίσουμε για τους Έλληνες του εξωτερικού», τόνισε την ανάγκη «ο καθένας να βάλει λίγο νερό στο κρασί του» και πρόσθεσε πως «εμείς δεν θα είμαστε εμπόδιο σε μια πραγματικά θετική λύση».

Το αγκάθι για να επέλθει η συμφωνία είναι το ποιοι θα έχουν το δικαίωμα τού εκλέγειν. Όπως ανέφερε στη διακομματική ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, το κόμμα του ζητεί να υπάρχουν οικονομικοί δεσμοί και φορολογικές υποχρεώσεις με την Ελλάδα (π.χ. ενεργό ΑΦΜ) και να μπει χρονικό όριο απουσίας από τη μητέρα-πατρίδα (π.χ. 30 έτη). Την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με την Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση και το ΜέΡΑ 25, το οποίο εκπροσώπησε η Φωτεινή Μπακαδήμα.

 Κλειδί το ΚΚΕ

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι η τελική απόφαση που θα λάβει το ΚΚΕ για να περάσει η ψήφος των αποδήμων. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ-Ελληνική Λύση θα ψηφίσουν «ναι», το ίδιο εκτιμούν ότι τελικά θα κάνει και το κόμμα του Βαρουφάκη. Και γι’ αυτό η εντολή του πρωθυπουργού προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο είναι να υλοποιηθούν οι περισσότερες από τις απαιτήσεις του Περισσού.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, ελπίζει ότι εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εμμείνει στην αρχική του απόφαση, τότε τα οφέλη για τον Περισσό θα είναι σημαντικά.

Ανάλογη είναι και η στάση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο προσήλθε στην Επιτροπή και με τα αποτελέσματα του εσωτερικού δημοψηφίσματος, όπου τα μέλη του σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% συμφωνούν με την ψήφο των αποδήμων.

Μπορεί ο Κατρούγκαλος να ενημέρωσε την διακομματική επιτροπή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με το να προσμετράτε η ψήφος των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά στην Κουμουνδούρου κάνουν δεύτερες σκέψεις

 Θα κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαφωνεί, όπως επεσήμανε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Διακομματική Επιτροπή, αλλά ο βασικός στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δει προς τα πού πάει το πράγμα. Έτσι κι αλλιώς, για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει βρει κλειστές πόρτες από όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έτσι, πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου σκέφτονται πως θα ήταν καλύτερο να επανεξετάσουν τη θέση τους, ειδικά εάν το ΚΚΕ συμφωνήσει και ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων.

Βέβαια, τα φιλοΣΥΡΙΖΑϊκά ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει μία επιθετική κριτική για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά όπως έχει φανεί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Πηγές της Κουμουνδούρου υποστήριζαν πως «όχι μόνο δεν φοβόμαστε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά στην πρότασή μας προβλέπουμε έως 12 (από τους 300) βουλευτές να εκλέγονται από τους Έλληνες του εξωτερικού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα