ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Συνειδητοποίηση και υπακοή στις συμβουλές των επιστημόνων

Μόνο έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε να χτίζουμε την γραμμή άμυνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή που προκαλεί απίθανα καιρικά φαινόμενα

Οι τελευταίες καταστρεπτικές πυρκαγιές σε Έβρο και Αττική έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες που έχουν κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, στέλνουν ένα μήνυμα στη χώρα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη χειρότερα.

Στη φετινή περίοδο η χώρας μας είχε τα περισσότερα πυροσβεστικά πτητικά μέσα από κάθε άλλη χρονιά. Κι όμως δεν απέφυγε τους πύρινους ολέθρους σε πολλές περιοχές της χώρας, πληρώνοντας και με ανθρώπινες ζωές. Και δεν μιλάμε μόνο για τους δύο πιλότους του πυροσβεστικού αεροσκάφους που έπεσε στην Εύβοια, αλλά και για τους 18 παράνομους μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς. Βασανισμένοι άνθρωποι ήταν. Πιθανότατα αυτοί να έβαλαν τη φωτιά, προφανώς για ζεσταθούν. Έχοντας περάσει τον Έβρο και μπαίνοντας σε ένα από τα παρθένα δάση της Ευρώπης είναι λογικό να τουρτουρίζουν.

Όσα βιώσαμε το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να προβληματίσουν όλους μας. Και τους πολιτικούς, αλλά κι εμείς του πολίτες. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια μας προειδοποιούν το τι θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και απίθανους καύσωνες, που θα θυμίζουν Σαχάρα, αλλά και πρωτοφανή τριήμερα κακοκαιρίας, όπου θα πέφτει τόσο χιόνι που δεν θα έχουμε φανταστεί. Εξάλλου ένα μέρος των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τα είδαμε και στη χώρα, όπου τον Απρίλιο καναμε μπάνιο στην θάλασσα με την θερμοκρασία να χτυπάει τριαντάρια και τον Μάιο και Ιούνιο να βρέχει και να ανασύρουμε τα μπουφανάκια από τις ντουλάπες. Φυσικά από αυτά τα περίεργα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν ζημιές και στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στον τουρισμό. Και μάλιστα τις ζημιές στην παραγωγή τις πληρώσαμε όλοι κατά παραπάνω με τα ζαρζαβατικά και τα φρούτα να τσιμπάνε ένα 20%.

Δεν κάνει αστεία

Η κλιματική αλλαγή, λοιπόν, είναι εδώ και δεν αστειεύεται. Τα καιρικά φαινόμενα που ολοένα κι εμφανίζονται στην καθημερινότητα μας είναι πρωτοφανή. Κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν τα έχουμε ξαναζήσει εδώ και δεκαετίες. Κάτι ανάλογο λένε και στις μαρτυρίες τους οι πυροσβέστες με χρόνια και ζαμάνια στο σώμα. Ότι πρώτη φορά βλέπουν πυρκαγιά να τις ρίχνουν νερό και αντί να σβήνει να θεριεύει. Και πώς να μην γίνει αυτό, όταν ξαφνικά ημέρα με την ημέρα μαθαίνουμε νέους όρους για πράγματα που αγνοούσαμε, όπως αυτό που ανέφεραν οι επιστήμονες, δηλαδή τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στις δασικές πυρκαγιές. Ή το φαινόμενο της «καμινάδας» που διευκολύνει την πυρκαγιά να αναπτυχθεί πάρα πολύ γρήγορα με μεγάλα θερμικά φορτία ειδικά σε έδαφος το οποίο δεν είναι εύκολα προσέγγισιμο. Προστίθενται και τα ρεύματα τα οποία είναι και ανοδικά και καθοδικά και δεν μπορεί κάποιος κυβερνήτης αεροσκάφους να πάει εκεί που θέλει το αεροπλάνο.

Χρόνο με το χρόνο στην κυριολεξία δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Όσα και αν μας λένε οι επιστήμονες είναι στην κυριολεξία λίγα μπροστά σε αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να σηκώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε το μοιραίο.

Οφείλουμε ως πολίτες να είμαστε συνειδητοποιημένοι. Να κατανοούμε και να υπακούμε τις συμβουλές των ειδικών. Να μην κάνουμε του κεφαλιού μας. Ειδικά όταν υπάρχουν δραματικά παραδείγματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η φονική πυρκαγιά στο Μάτι που έκοψε το νήμα της ζωής σε 102 ανθρώπους ξεκίνησε από τη ανεμελιά ενός γέροντα στην Πεντέλη, όπου αποφάσισε με τον αέρα να λυσσομανά να κάψει ξερά χόρτα. Και το κακό ξεκίνησε από ψηλά στην Πεντέλη και κατέληξε στην θάλασσα, καθώς την ίδια ώρα οι αρμόδιοι κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου.

Και το σπουδαιότερο να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι πιο υπεύθυνα από εμάς. Για την δική τους επιβίωση. Διαφορετικά εάν ακολουθήσουν τα βήματα μας θα ζήσουν πολύ χειρότερες καταστάσεις. Και φυσικά όλοι να έχουμε στο νου μας τη φράση ορόσημο του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι  «μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα