Πυροτέχνημα η εξεταστική, «μετεξεταστέος» ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι και το γνωρίζουν πολύ καλά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αίφνης έγινε γνωστή η είδηση ότι η δικαιοσύνη στην Αυστρία ερευνά κάποιες παράτυπες πρακτικές σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, για την πραγματική δυναμική που είχε στο παρελθόν ο παραιτηθείς πλέον καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.  Οπότε στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν να συνδέσουν τον Κουρτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του ΣΥΡΙΖΑ τού στυλ «κρύος ιδρώτας λούζει τον Μητσοτάκη λόγω Κουρτς».

Και προχώρησαν στην πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις, για τη λίστα Πέτσα και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφθεί κάποιος που είναι απελπισμένος, όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Αναθάρρησαν επειδή συναίνεσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη εξεταστική κι άρχισαν να επαναφέρουν το αφήγημα του αντιδεξιού μετώπου, παρά το γεγονός ότι υπέρ της εξεταστικής τάχθηκε και η Ελληνική Λύση, που καμαρώνει ότι είναι δεξιό κόμμα.

Μόνο που, όπως λέει και ο λαός μας, «κάθε θαύμα και τρεις μέρες, το μεγάλο τέσσερις». Και το δήθεν αντιδεξιό μέτωπο γκρεμίστηκε πριν χτιστεί. Και αυτό διότι η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι θα προτείνει την επέκταση της εξεταστικής και για την περίοδο 2015-2019. Όπως είπαμε, το αφήγημα περί δήθεν αντιδεξιού μετώπου κατέρρευσε όταν το ΚΙΝΑΛ συμφώνησε για επέκταση της έρευνας της εξεταστικής από το 2015 και κάποιοι διαβασμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ ανέσυραν στη μνήμη τους μία ρήση του Αμερικανού επιδραστικού  κωμικού Τζορτζ Κάρλιν (1936-2008): «Πρέπει να θυμόμαστε πως ο Σατανάς έχει κι αυτός τα δικά του θαύματα».

Οπότε ξεκινώντας η εξεταστική από το 2015 θα θυμηθούν οι πολίτες ότι ανθούσαν άγνωστες δημοσκοπικές εταιρείες, που δεν άνηκαν στον ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης κι  Έρευνας Αγοράς). Όπως ήταν η Vox PoP που άνηκε στον υποψήφιο πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σκλιά (και πρώην μαθητή του Βερναρδάκη) και η Common View, η οποία είχε ως βασικό παίκτη τον Στέργιο Τσαφούλη, που όλως συμπτωματικώς ήταν συνεργάτης στο γραφείο του Βερναρδάκη. Απλά να θυμίσουμε ότι ο Βερναρδάκης ήταν υπουργός Επικρατείας την τετραετία Τσίπρα. Και την εποχή της υπουργίας του οι δύο εταιρείες έδιναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε μόλις 1,2% από τη Ν.Δ., ενώ η Χρυσή Αυγή ήταν στο 8%. Οπότε ισχύει αυτό που λέει και ο λαός μας, «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Υπήρχε φυσικά και μία άλλη απίθανη δημοσκοπική εταιρεία, η Bridging Europe, της οποίας ως βασικό στέλεχος εμφανιζόταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ραπίδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ζήτησε την εξεταστική έχοντας ως αιχμή την εταιρεία Opinion Poll, στηριζόμενοι σε μία μπαρούφα (όπως αποδείχθηκε) του Ηλία Νικολακόπουλου (στον οποίο έχει γίνει μήνυση), ότι δεν ανήκει στα μέλη του ΣΕΔΕΑ. Όμως εάν κάποιος κάνει μία απλή περιήγηση στην ιστοσελίδα τού ΣΕΔΕΑ θα διαπιστώσει ότι η Opinion Poll είναι συνδεδεμένο μέλος. Τουναντίον, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που επί ΣΥΡΙΖΑ ανθούσαν είναι αυτό που λέμε «άγνωστος πόλεμος». Δεν υπάρχουν πουθενά.

Από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα στην εξεταστική θα επιχειρήσει να πάει την κουβέντα σε υποθέσεις που έχουν ερευνηθεί και αναμένονται οι αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης για το εάν θα οδηγηθούν οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Νίκος Παππάς στο εδώλιο.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε εξεταστική

Άλλος ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα της εξεταστικής, για ποιο λόγο υπέβαλε το αίτημα για τη σύστασή της; Αναμφίβολα η Κουμουνδούρου καίγεται να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει περάσει τα πάνδεινα, εξακολουθεί να μην έχει απώλεια δυνάμεων, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπικές εταιρείες, αρεστές και μη. Οπότε οι φωστήρες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι με την εξεταστική θα αλλάξουν την ατζέντα προκαλώντας ταραχή στην κυβέρνηση. Οπότε στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπους να αλλάξουν τα δεδομένα.

Πάντως προς το παρόν δεν πείθει κανέναν. Ούτε και τους ψηφοφόρους του. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την Ελληνογαλλική συμφωνία και τις αγορές των αεροσκαφών και των φρεγατών, κι όμως το 55% των ψηφοφόρων του τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Συνολικά σχεδόν το 80% συμφωνεί και με την αγορά των οπλικών συστημάτων και με την αμυντική συνεργασία με τους Γάλλους. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί για μία ακόμη φορά να στοχοποιήσει και να τρομοκρατήσει και τους δημοσκόπους και τους δημοσιογράφους, κατηγορώντας όλους συλλήβδην ότι αγνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την τακτική ακολούθησε και το 2012 και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα που υπήρχε το σύνθημα «ή τους τελειώνουμε, ή μας τελειώνουν». Απλά στην Κουμουνδούρου δεν έχουν κατανοήσει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Και δεν δίνουν σημασία στις εξηγήσεις των επιστημόνων για ποιον λόγο παρουσιάζει τέτοια ανθεκτικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε σε άρθρο του ο διδάκτωρ Πολιτικής Ανάλυσης κι Επικοινωνίας του Queen Mary University of London, Πάνος Κολιαστάσης (είναι και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), το φαινόμενο να διατηρεί τόσο υψηλά ποσοστά η κυβέρνηση έχει πολλές εξηγήσεις. Μία είναι ότι «στην κορυφή των προτεραιοτήτων των πολιτών βρίσκονται ζητήματα όπως η οικονομία και η πανδημία, στα οποία η κυβέρνηση συγκεντρώνει υψηλές θετικές αξιολογήσεις». Επίσης ο κ. Κολιαστάσης επισημαίνει ακόμη: «Εξακολουθεί και παραμένει ισχυρή η αντι-ΣΥΡΙΖΑ τάση ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης. Οι ρίζες της βρίσκονται στο δημοψήφισμα του 2015. Τότε στην πλευρά τού “Ναι” βρέθηκαν πολίτες διαφορετικής πολιτικής προέλευσης. Η κινητοποίηση αυτή βρήκε αργότερα πολιτική έκφραση στην εκλογή ηγεσίας στη Ν.Δ. με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η δεύτερη αιτία σχετίζεται με τη μεταβολή των ιδεολογικών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Η πλειονότητα των πολιτών, όπως έχει δείξει σχετική έρευνα της Διανέοσις (2020), εμφανίζεται πλέον περισσότερο φιλελεύθερη στα οικονομικά ζητήματα και περισσότερο συντηρητική στα κοινωνικά. Φαίνεται πως στον άξονα Αριστερά-Δεξιά ο μέσος ψηφοφόρος έχει μετακινηθεί δεξιότερα, χωρίς να έχει γίνει δεξιός. Για την ακρίβεια, ο μεσαίος χώρος βρίσκεται πιο κοντά σε μια κεντροδεξιά παρά σε μια κεντροαριστερή ατζέντα. Υπό αυτή την έννοια, δεν μετακινήθηκε μόνο η Ν.Δ εγγύτερα στο κέντρο, αλλά κυρίως το κέντρο μετακινήθηκε εγγύτερα στη Ν.Δ

Και ο καθηγητής καταλήγει πως σημαντικό λόγο για να παρουσιάζει αυτή την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα η κυβέρνηση και στο ότι έχει μειωθεί αισθητά η ταλαιπωρία του πολίτη από τη γραφειοκρατία: «Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του κράτους, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει διευκολύνει την επαφή του πολίτη με το Δημόσιο τροφοδοτώντας προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πιερρακάκης, ως αρμόδιος υπουργός, βρίσκεται στην κορυφή της δημοφιλίας».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα