“Έσπασε” ο Μητσοτάκης με τη μικρή Μαρίνα

Η Μαρίνα είναι ένα κορίτσι με κινητικά προβλήματα. Η ιστορία της έγινε γνωστή από ανάρτηση της μητέρας της, επ’ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία και της έναρξης λειτουργίας του ανελκυστήρα της Ακρόπολης, στην οποία αντέδρασε στα social media ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ιστορία που δημοσίευσε η Βάσω – Άννα Δεμέναγα είναι συγκινητική. Η κεντρική ιδέα της ανάρτησής της αφορά στα στερεότυπα που αναπτύσσονται γύρω από τα ζητήματα της αναπηρίας ακόμα και στους ανθρώπους που ζουν με ένα περιστατικό αναπηρίας στην ζωή τους. Περιγράφει την ζωή της κόρης της, Μαρίνας, «η οποία πάσχει από μια σπανιότατη, εκ γενετής νευρομυική πάθηση».

Στην συνέχεια γίνεται μία σύντομη ανασκόπηση της ζωής της με γνώμονα πάντα την προσπάθεια των γονέων της να της χαρίσουν μία φυσιολογική.

«Ο Τάσος κι εγώ, δεχθήκαμε την αλήθεια με ψυχραιμία και δύναμη κι αποφασίσαμε να κάνουμε τα πάντα για να έχει η Μαρίνα μια ζωή, πλούσια σε εμπειρίες, πάντα μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της», αναφέρει η ανάρτηση.

Αναπόφευκτα από μία ηλικία και ύστερα, όπως είχαν προειδοποιήσει οι γιατροί τους γονείς, η μικρή Μαρίνα θα εμφάνιζε σοβαρότατα προβλήματα κίνησης τα οποία σε έναν βαθμό θα την εμπόδιζαν να αυτοεξυπηρετείται όπως πριν. Εκεί στην ζωή τους ήρθε ένα καρότσι που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που οι γονείς έβλεπαν την ζωή.

«Βλέπετε κάναμε σκέψεις με το δικό μας “φτωχό” μυαλό και μέσα από τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις περί αναπηρίας (κι ας ήμασταν γονείς ανάπηρου παιδιού), θεωρούσαμε ότι το αναπηρικό καρότσι ήταν κάτι “κακό” και “περιοριστικό”» γράφει η μητέρα, περιγράφοντας την στιγμή που θα έπρεπε να εντάξουν στην ζωή τους ένα αναπηρικό αμαξίδιο.

Η μικρή Μαρίνα, όμως, έδειξε πως η ζωή είναι ομορφότερη βλέποντας τις λύσεις και όχι τα προβλήματα. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, «μόλις αντίκρισε το καρότσι της, έλαμψε το πρόσωπό της κι έβγαλε φωνές χαράς κι ενθουσιασμού! Ζήτησε να καθίσει αμέσως επάνω του, το χάιδευε με ευχαρίστηση σαν κάτι πολύτιμο κι απαίτησε να βγούμε αμέσως για βόλτα.

Σε όλη τη διαδρομή είχε ένα χαμόγελο ευτυχίας χαραγμένο στο πρόσωπό της, ξεκαρδιζόταν στα γέλια σε κάθε bumping και κράταγε το χέρι τεντωμένο για να ορίζει τη διαδρομή που ήθελε ν’ ακολουθήσουμε.

Η ανακούφισή μας ήταν τεράστια, το ίδιο και η χαρά μας. Η Μαρίνα, μέσα από ένα “καθαρό” τρόπο σκέψης κι έχοντας δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο γύρω της, αναγνώρισε στο καρότσι το μέσο που θα της δώσει την ελευθερίας της, την άνεση και την ασφάλειά της».

Όπως γράφει η μητέρα της Μαρίνας εκείνη η μέρα αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες της ζωής της και δηλώνει ανυπόμονη να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αξιοποιήσουν τον νέο ανελκυστήρα της Ακρόπολης. «Θα μπορέσουμε να πάμε τη Μαρίνα με το καρότσι της, να δει από κοντά το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, και του Φωτός!! Μπορώ να δω ήδη τους κίονες του Παρθενώνα ν’ αντικατοπτρίζονται στα πράσινα μάτια της όταν αυτά θα λάμπουν από χαρά καθώς θ’ αναφωνεί … Wooooow!!».

Στην συγκινητική ιστορία, αντέδρασε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διάβασε την ανάρτηση της μητέρας της Μαρίνας. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και πολλή δουλειά μπροστά μας για να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα και την ποιότητα ζωής των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα. Αλλά θα το κάνουμε, βήμα βήμα, έργο έργο», έγραψε ο πρωθυπουργός.

δήλωση αυτή του πρωθυπουργού, προκάλεσε και την έκπληξη της μητέρας της Μαρίνας η οποία δεν περίμενε ποτέ πως η κατάθεση ψυχής της θα έφτανε μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Νιώθω βαθιά συγκινημένη που η ανάρτησή μου για την εμπειρία μου ως μητέρα ΑΜΕΑ, της Μαρίνας, βρήκε απήχηση στην καρδιά τόσων συνανθρώπων μας!», έγραψε και συμπλήρωσε πως «τα λόγια όλων σας μας τιμούν, μας δίνουν κουράγιο και δύναμη!! Όμως τα δικά μου λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν την ευγνωμοσύνη που νιώθω!! Να είστε όλοι καλά!!».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα