“Για το έλλειμμα του 2009 ευθύνεται ο Καραμανλής και όχι ο Γεωργίου”

Το ότι υπάρχουν δύο ΣΥΡΙΖΑ, ένας εσωτερικού κι ένας εξωτερικού λίγο-πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Όμως τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σε κάθε ευκαιρία μας το υπενθυμίζουν για να το εμπεδώσουμε.

Όπως έγινε για παράδειγμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί όπου ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την επίσημη κυβερνητική γραμμή στο Στρασβούργο τόνισε ότι “για το έλλειμμα του 2009 που ήταν 15,1% και όχι 6% με βάση τα πλαστά στοιχεία, έφταιγε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι ο κ. Γεωργίου. Χαίρομαι γιατί το Συμβούλιο, η Επιτροπή, η Eurostat, το Eurogroup, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επιβεβαιώνουν ότι σήμερα και όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, μετά το 2010, τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία είναι απόλυτα αξιόπιστα». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι «σεβόμαστε απόλυτα και εγγυόμαστε την ανεξαρτησία, τόσο της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και της ελληνικής Δικαιοσύνης», λέγοντας πως «όσοι επιχειρούν σήμερα να αξιοποιήσουν τις δικαστικές περιπέτειες που ταλαιπωρούν τον κ. Γεωργίου για να πλήξουν την Ελλάδα, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υπενθυμίζουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα πλαστά στοιχεία».

Αυτά στο εξωτερικό. Διότι στο εσωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ μασάει τα λόγια του και δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να κατηγορήσει την κυβέρνηση Καραμανλή για να μην κακοκαρδίσει τον πρώην πρωθυπουργό, συνεργάτες του οποίου είναι σε θέσεις κλειδιά αβαντάροντας τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Πρόσφατα στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε αιχμές κατά του κ. Γεωργίου, σε αντίθεση με την Μιράντα Ξαφά, η οποία με μαθημετικό τρόπο απέδειξε στην ίδια εκπομπή, πως ο Γεωργίου είχε δίκιο για το έλλειμμα του 15,1%.

Από τον Χουντή

Το θέμα με τον Ανδρέα Γεωργίου, πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος ταλανίζεται χρόνια από την ελληνική δικαιοσύνη ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο λόγω ερώτησης του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ και πρώην υπουργού της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκου Χουντή.

Και σύσσωμο το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την στήριξη του στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Aνδρέα Γεωργίου για τις δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει προσέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάριαν Θίσεν, αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, επισήμανε ότι τα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν επί της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου είναι απολύτως σωστά και ακριβή και πως επί των ημερών του διορθώθηκε η προηγούμενη στρεβλή κατάσταση. Όπως τόνισε η ίδια, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και όλων των στατιστικών αρχών στην ΕΕ ελέγχονται τακτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της. Πρόσθεσε ότι το Eurogroup ενημερώνεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι η Επιτροπή βοήθησε την Ελλάδα να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών της και για να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών.

Ο Κύρτσος

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο εκ μέρους του ΕΛΚ, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος είπε ότι ο κ. Γεωργίου είναι ένας άριστος επιστήμονας και «θύμα των περιστάσεων και πολιτικών δικαστικών παιχνιδιών». Επισήμανε ακόμη ότι ένα μέρος της κοινωνίας φόρτωσε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ , μέσα στην ένταση της κρίσης, την αναγκαστική ένταξη της Ελλάδας σε δανειακό πρόγραμμα, επειδή δήθεν άλλαξε τα στοιχεία. «Όμως στην πραγματικότητα η Ελλάδα είχε μπει σε πρόγραμμα προτού ο κ. Γεωργίου αλλάξει τα στατιστικά στοιχεία, διότι δεν έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως έκαναν άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην υπερχρέωση και το αδιέξοδο» είπε.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κατέληξε λέγοντας ότι δεν φταίει ο κ. Γεωργίου για τα προβλήματα της Ελλάδας που συνεχίζονται και εξαιτίας της κρίσης του 2015. Ανέφερε ωστόσο, ότι κάποιοι δικαστικοί, όπως η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σημερινή σύμβουλος του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, αξιολογούν την κατάσταση διαφορετικά, καθώς είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταγγέλλοντας το δανειακό πρόγραμμα. «Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είναι να επιμείνουμε να τελειώσει η δικαστική περιπέτεια του κ. Γεωργίου», είπε ο Γ. Κύρτσος.

Οι υπόλοιποι

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, εκ μέρος των Σοσιαλιστών, σημείωσε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και προϋπόθεση για μία υγιή οικονομία και νομισματική ένωση. Ο κ. Γκουαλτιέρι είπε ότι μετά την παραποίηση των στατιστικών οικονομικών στοιχείων που έγινε στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργίου έπρεπε να κάνει αυτό που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει αξιοπιστία και να φέρει τα νούμερα στα πραγματικά τους επίπεδα. Έκτοτε, η ΕΛΣΤΑΤ κάνει θαυμάσια δουλειά και έχει εξασφαλίσει όλα τα μέτρα για να προασπίσει την ανεξαρτησία της, ενώ η Eurostat από το 2010 εγκρίνει τα στοιχεία της, ανέφερε ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών και κατέληξε: «Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη της Ελλάδας και την αυτονομία της, λυπούμαστε όμως για τις δικαστικές διαδικασίες που ταλανίζουν τον κ. Γεωργίου και ανησυχούμε για τις συνέπειες μιας τέτοιας υπόθεσης και τον κίνδυνο να υποσκαφθεί οποιαδήποτε αξιοπιστία οποιαδήποτε στατιστικολόγου. Θα πρέπει να τον προστατέψουμε τον στατιστικολόγο για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ελεύθερα και αμερόληπτα».

 

Διαβάστε επίσης