“Βρήκε τους 11 βουλευτές ο Ζάεφ”

Όσοι θεώρησαν ότι λόγω της μικρής συμμετοχής των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα έδεσε τα χέρια του Ζάεφ και στέλνει την συμφωνία των Πρεσπών, πλανώνται πλάνης οικτρά. Τουναντίον ως φαίνεται ο Ζάεφ θυμίζει τον Μπρους Ουίλις στην κινηματογραφική ταινία “Πολύ σκληρός για να πεθάνει”.

Έτσι την ώρα που όλοι οι αναλυτές στην Ελλάδα έχουν πιάσει στασίδι στις τηλεοπτικές εκπομπές, εκτιμώντας πως ο Ζάεφ θα οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη και ότι στην κυβέρνηση των Σκοπίων θα επιστρέψουν το συντηρητικό κόμμα του VMRO-DMPNE. Όμως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το αλβανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο AlSAT-M, ο Ζόρταν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 11 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος και προχωρά στην τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία 24ωρα ένα άλλο κανάλι, το φιλοκυβερνητικό Telma είχε αναφέρει ότι έξι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρονται έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Τις πληροφορίες του αλβανόφωνου δικτύου έσπευσε, πάντως, να διαψεύσει το VMRO, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες. «Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO. Και πρόσθεσε: «Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση».

Η ομιλία Ζάεφ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση προέτρεψε και πάλι τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να λάβουν υπόψη τους τη βούληση των 600.000 ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο πρόσφατο δημοψήφισμα. «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις καθώς πρόκειται για μοναδική ευκαιρία. Τόσο ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, όσο και ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωρίζουν ότι τους ενημέρωνα για κάθε τηλεφωνική συνομιλία στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Κάποιος έπρεπε να λάβει αποφάσεις και εγώ το έκανα. Τώρα εσείς πρέπει να αναλάβετε τις δικές σας ευθύνες για τη χώρα μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών στα Σκόπια διεμήνυε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατέψει βουλευτές της αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με καταγγελίες δέχονται ακόμη και απειλές θανάτου για να μη στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών. «Κανείς στη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εκτοξεύει απειλές κατά πολιτών και βουλευτών. Οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ασκούν τα συνταγματικά τους καθήκοντα, να εκπροσωπούν τους πολίτες και να αποφασίζουν αυτόνομα και ελεύθερα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι.

 

Διαβάστε επίσης