Reuters: “Ομάδα χωρίς προπονητή η τρόικα”

Εάν η τρόικα ήταν ομάδα ποδοσφαίρου θα έψαχνε για καινούριο προπονητή καθώς έχει καταγράψει μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα, αναφέρει το Reuters σε εντυπωσιακό δημοσίευμά του σχετικά με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης!

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η παραδοχή του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα διέλυσε την πεποίθηση πως η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συμφωνούσαν για την για τα πακέτα διάσωσης που σχεδίασαν για την Ελλάδα, Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τώρα για την Κύπρο.

«Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για τον η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας σε ζημιές τους επενδυτές, και για το αν η Ιρλανδία έπρεπε να αναγκάσει τους ομολογιούχους να μοιραστούν το κόστος διάσωσης των τραπεζών». γράφει το Reutres και συνεχίζει: «Κι εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαγράψουν κάποια δάνεια στην Αθήνα για να κάνει το χρέος της βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ιδέα πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο».

Η δημόσια αντιπαράθεση τους πλέον οδηγεί στο ερώτημα του αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. «Όλες οι πλευρές αισθάνονται πόνο, αλλά το διαζύγιο φαίνεται απίθανο», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος για να καταλήξει στα εξής σε ότι αφορά τη χώρα μας: «Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν εξαρχής ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το βουνό του χρέους της και αμφισβήτησε τις ρόδινες προβλέψεις της Τρόικας για την ελληνική οικονομία. Διότι στο αρχικό ελληνικό πρόγραμμα προβλεπόταν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά μόλις 3,5% μεταξύ 2009 και 2013, ενώ στην πραγματικότητα συνετρίβη κατά 22%.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Πορτογαλία, όπου το αποτέλεσμα του προγράμματος προσαρμογής παραμένει αβέβαιο, ήταν επίσης υπερβολικά αισιόδοξες, αν και όχι της ίδιας τάξης μεγέθους με την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο σφάλμα στις προβλέψεις αφορά στην ανεργία. Στην Ελλάδα, η Τρόικα προέβλεπε αρχικά ένα μέγιστο επίπεδο ανεργίας της τάξης του 14,8% ανά έτος. Ο πραγματικός αριθμός είναι 27%.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα