«Ρίχτερ» κυβερνητικής στήριξης στην Κεφαλονιά

Δεν είχε περάσει καν το σοκ από τον κύριο σεισμό στην Κεφαλονιά, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έφτασε στο νησί. Με ένα C130 και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βρέθηκε επί τόπου στο πρόβλημα συντονίζοντας τις υπηρεσίες. Και λίγες ώρες αργότερα υποδέχθηκε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επέστρεφε από τις Βρυξέλλες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Το πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης είχε σχεδιαστεί ήδη, ενώ ο υπουργός βρισκόταν στον αέρα. Πρώτος στόχος ήταν να μη στηθούν σκηνές που θα ταλαιπωρούσαν επιπλέον τους τρομοκρατημένους κατοίκους. Άλλωστε, οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Για αυτό εξάλλου «επιστρατεύθηκαν» δύο πλοία –το ένα έφτασε με μικρή καθυστέρηση– που χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να κάνει ο ίδιος «ρεπορτάζ» και να καταγράψει τις πραγματικές ανάγκες ώστε να θέσει τις προτεραιότητες. Έτσι έκανε περιοδεία στις περιοχές όπου επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. Ο κ. Μιχελάκης επισκέφθηκε σεισμόπληκτους στην περιοχή του Ληξουρίου, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο του νησιού κ. Αλέξανδρο Παρίση και τοπικούς αξιωματούχους της Κεφαλονιάς.

Τρίτος στόχος ήταν και παραμένει η στήριξη του νησιού. Έτσι, ο Γιάννης Μιχελάκης θα έχει στις 6 Φεβρουαρίου συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να συζητήσουν τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Μιχελάκης, όπως είχε προαναγγείλει από την Κεφαλονιά, επικοινώνησε με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην Ε.Ε., προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξασφάλισης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για το σεισμόπληκτο νησί. Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες της Κεφαλονιάς για τα δεινά που υφίστανται από τον σεισμό, ενώ διαβεβαίωσε τον κ. Μιχελάκη ότι η Κομισιόν θα εξετάσει την ελληνική πρόταση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας παράλληλα τους όρους και τις προϋποθέσεις ενεργοποίησής του.

Πρότυπο το νησί

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Μιχελάκης εκμεταλλευόμενος μια κακή συγκυρία επένδυσε στα θετικά. «Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «ο τρόπος με τον οποίο κτίστηκαν και κτίζονται τα σπίτια στην Κεφαλονιά αποτελεί πραγματικά πρότυπο, γιατί η Ελλάδα είναι μια πολύ σεισμογενής χώρα». Σύμφωνα με τον υπουργό «τα σπίτια στην Κεφαλονιά άντεξαν. Ο αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός, που έγινε το 1959 μετά τον φονικό σεισμό του 1953, συνέβαλε ώστε να κατασκευαστούν σπίτια γερά, που άντεξαν στον ισχυρό σεισμό της Κυριακής. Γι’ αυτό και δεν είχαμε καταρρεύσεις, με εξαίρεση μία και μοναδική περίπτωση. Τα σπίτια άντεξαν. Κάποιες μικροζημιές και ρωγμές απλώς χρειάζονται μια επισκευή. Αλλά ο φέρων οργανισμός των κτιρίων άντεξε… Σεισμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Το θέμα είναι πως το κράτος είναι οργανωμένο για να τους αντιμετωπίσει».

Αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας προς τους πληγέντες, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι «με εντολή του πρωθυπουργού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τρίμηνη αναβολή κάθε καταβολής, ή δόσης, ή εισφοράς που έπρεπε να γίνουν για τα Ασφαλιστικά Ταμεία ή την Εφορία.

Ταυτόχρονα, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έβγαλαν από 100.000 ευρώ το καθένα για την Κεφαλονιά και για την Ιθάκη –όλα αυτά που λέμε αφορούν και τα δύο νησιά– για να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα, ένα πρώτο χρηματικό ποσό για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των σεισμοπλήκτων, ενώ τα άλλα 100.000 ευρώ είναι για τις πρώτες ανάγκες των δήμων να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους. Επιπλέον υπάρχει σήμερα απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για δίμηνη αναβολή των δόσεων των δανείων και των υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα, πρόσθετα, ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόσθετο πακέτο που προβλέπει τη χορήγηση σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις δανείων με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση των ζημιών τους».

Πρωθυπουργική -επί τόπου- «επιθεώρηση»

Στην Κεφαλονιά βρέθηκε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος γυρίζοντας από τις Βρυξέλλες έδωσε εντολή το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο νησί αντί να επιστρέψει στην Αθήνα. Μάλιστα την Τρίτη διανυκτέρευσε εκεί καθώς ήθελε να περιοδεύσει την επομένη στις πληγείσες από τον ισχυρό σεισμό περιοχές. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πόλη του Ληξουρίου, όπου προήδρευσε σύσκεψης με κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, και στη συνέχεια μετέβη εν πλω στο Αργοστόλι.

«Βούληση της κυβέρνησης είναι να ξαναγυρίσει η Κεφαλονιά σε κανονικούς ρυθμούς», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ είπε ότι το νησί σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού άντεξε. Ανακοίνωσε ακόμη ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Συμπλήρωσε ότι έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να βρεθεί λύση για τους υπόλοιπους μαθητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

Για τις υποδομές του νησιού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχουν αντιμετωπιστεί με εξαίρεση τον δρόμο Αργοστολίου-Ληξουρίου, ο οποίος θα ανοίξει μόνο όταν κριθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλής, ενώ οι υπόλοιπες υποδομές (αεροδρόμιο, λιμάνια, νοσοκομεία) λειτουργούν κανονικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα