Σε αναζήτηση οξυγόνου για τους νοικοκυραίους ο Μητσοτάκης

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Μαξίμου και προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ηλίου φαεινότερη κατά την τελευταία μονομαχία του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Εκεί όπου ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να ασχοληθεί με τους νοικοκυραίους, μία κοινωνική ομάδα, την οποία επί χρόνια τη χλεύαζε, τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και το κόμμα του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι νοικοκυραίοι, όπως έχουν δείξει όλες οι δημοσκοπήσεις, επιθυμούν την ασφάλεια και την τάξη, αλλά ενοχλούνται απίστευτα με την αστυνομική βία. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρώτο που έκανε ήταν να καταδικάσει το περιστατικό της Νέας Σμύρνης, όπου αστυνομικός χτύπησε έναν πολίτη. Κάτι που είδε ως ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει παιχνίδι και να διοργανώσει μαζί με τους εραστές του Κουφοντίνα 34 διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο της τελευταίας Αποκριάς.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε με σαφήνεια σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Δεν άφησε, για παράδειγμα, κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς το τι ήταν το περιστατικό της Νέας Σμύρνης, ήτοι μια κατάσταση υπέρμετρης αστυνομικής βίας. «Το καταδικάζω απερίφραστα. Δεν θεωρώ ότι έχει καμία θέση στην καθημερινότητά μας. Το καταδικάζω ανεξάρτητα από το τι το προκάλεσε και χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι το ακολούθησε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη μπορεί να κερδίσει και τον δικό του σεβασμό, και μόνο όταν η συμπεριφορά του είναι επαγγελματική μπορεί να γίνει αποτελεσματική. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, βγαίνοντας πιο… μπροστά ακόμα και από συνεργάτες του, αλλά και από υπουργούς που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το περιστατικό.

 Δύο βήματα

Ο πρωθυπουργός μάλιστα πήγε και δύο βήματα μπροστά. Το ένα ήταν με την απόφασή του να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της συντεταγμένης πολιτείας για όλα τα περιστατικά αστυνομικής βίας, εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Μία πράξη γενναιότητας, που δείχνει σεβασμό στους πολίτες. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η συγγνώμη ανάγκασε και τον Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά να παραδεχθεί ότι επί ημερών του τα ΜΑΤ χτύπησαν τους συνταξιούχους. Κι όμως, ακόμη και σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν ακόμη και να μιλήσουν για το θέμα αυτό, όχι να έχουν τη γενναιότητα να ζητήσουν συγγνώμη.

Το δεύτερο βήμα που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να ανακοινώσει μRemaining Time-0:01FullscreenMuteια σειρά μέτρων για τη θεσμική θωράκιση της Αστυνομίας, όπως κάμερες στις στολές για να υπάρχει διαφάνεια, ενίσχυση της εκπαίδευσης στις αστυνομικές σχολές, ενίσχυση των ψυχομετρικών τεστ με τη βοήθεια της Γαλλικής και της Βρετανικής αστυνομίας, αλλά και ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη με έναν Βοηθό Συνήγορο, ο οποίος θα επικουρείται από δέκα άτομα, προκειμένου να εστιάζουν αποκλειστικά σε περιπτώσεις υπέρμετρης αστυνομικής βίας. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, πατώντας στο πεδίο του νόμου και της τάξης, άγγιξε θέματα που, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αποξενώνουν το «κεντρώο» ακροατήριο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η στήριξη στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα, αλλά ιδίως οι πορείες, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.

Επίσης, για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στους νέους, ένα ακροατήριο που δεν θεωρείται εξόχως προνομιακό για τη Ν.Δ. Τους κάλεσε να συνειδητοποιήσουν ότι η αλήθεια δεν περιορίζεται πάντα σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, ενώ και το timeline τους δεν είναι πάντα καθρέφτης της πραγματικότητας, αλλά καθρέφτης των απόψεών τους. «Αλίμονο εάν ζητούσαμε από τους νέους να παραιτηθούν από την αμφισβήτηση. Θα πρέπει κάθε κοινωνία η οποία θέλει να προχωρήσει να επιζητεί αυτή την αμφισβήτηση. Και πιστεύω τελικά ότι μέσα από αυτή την αμφισβήτηση θα συναντηθούμε με τη νέα γενιά. Δεν λειτουργεί με δόγματα, ούτε με έτοιμες λύσεις, ούτε με ακίνητες βεβαιότητες. Η βία όμως, το πιστεύω ακράδαντα, δεν ταιριάζει σε αυτήν τη γενιά. Και ένα έχω να πω σήμερα στα νέα παιδιά, ότι ο διχασμός τελικά σημαίνει μαρασμός», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Φυσικά και δεν ήταν τυχαία η αναφορά. Στις ηλικίες από 18 έως 34 η Ν.Δ. υστερούσε στις προηγούμενες εκλογές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Κι ακόμη και τώρα που προηγείται με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες. Και ειδικά τώρα με την καραντίνα η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποδεικνύεται δύσθυμη έναντι των μέτρων και ανησυχεί πολύ περισσότερο για το οικονομικό μέλλον στη μετά πανδημία εποχή.

Βαλβίδα αποσυμπίεσης για την κοινωνία αναζητεί το Μαξίμου

Οξυγόνο στην κοινωνία

Και βέβαια το Μαξίμου, αναλύοντας το πώς νιώθει η κοινωνία, αναζητεί τρόπους να προσφέρει οξυγόνο. Και δεν μιλάμε στον οικονομικό τομέα, αλλά και στο να μπορέσουν οι πολίτες να νιώσουν ότι υπάρχει ελπίδα. Και το πιο σημαντικό, να πειστούν ότι όλα όσα ακούν και διαβάζουν για τα σχέδια δεν είναι παραμύθι και μπορούν να υλοποιηθούν. Έτσι, στο Μαξίμου αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να ενεργοποιηθεί η βαλβίδα εκτόνωσης, που να επιτρέψει στους πολίτες να νιώσουν κάπως πιο ελεύθεροι.

Το παρατεταμένο lockdown έχει κουράσει όχι μόνο τους πολίτες, αλλά ακόμη και πολλά κυβερνητικά στελέχη. Οπότε αναμένεται να γίνει μία προσπάθεια να ξεκινήσουν δραστηριότητες. Εξάλλου, όπως λένε και στο Μαξίμου, «η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει εσαεί κλειστή». Αναμφίβολα το ρίσκο φοβίζει, αλλά από την άλλη η κεντρική ιδέα είναι ότι πρέπει κάτι να χαλαρώσει άμεσα, ώστε να αντέξουν στην πίεση οι πολίτες. Και μπορεί κάποιοι να κάνουν λόγο για τις 22 Μαρτίου, όμως η ημερομηνία που έχουν σημαδεύσει στο Μαξίμου είναι η 29η Μαρτίου, όπου σκοπεύουν να ανοίξουν το λιανεμπόριο. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, κάτι που υπολογίζεται μέχρι τις 10 Απριλίου , ενώ η εστίαση είναι πιθανόν εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να ανοίξει λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, ενώ μετά τις 10 Μαΐου θα επιτραπούν και τα ταξίδια από νομό σε νομό.

Η προανακριτική για τον Παππά αναμφίβολα θα αποτελέσει ένα από τα όπλα της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες

Οι εκλογές μπορούν να περιμένουν… Προηγούνται πανδημία, οικονομία και η Προανακριτική για τον Παππά

Το τελευταίο διάστημα το σενάριο που κυκλοφορούσε, ειδικά από την Κουμουνδούρου, ήταν ότι τον Μάιο η κυβέρνηση θα προκήρυττε πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, οι μυθιστοριογράφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονταν ότι υπήρχαν και σχετικές εισηγήσεις από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τώρα μετά την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά, με βάση τις καταθέσεις Καλογρίτσα στη Δικαιοσύνη, το σενάριο κάηκε. Εξάλλου, όλοι αντιλαμβάνονται ότι εάν το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα φθάσει έως το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τότε το πλήγμα θα είναι βαρύ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που μπορεί να το χρησιμοποιήσει προεκλογικά το κυβερνών κόμμα. Εάν είχαμε πρόωρες εκλογές και κλείσιμο τη Βουλής, τότε θα σηματοδοτούσε την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών, καθώς το περιθώριο τυχόν παραπομπής είναι έως το τέλος της παρούσας Ολομέλειας.

Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλει ούτε να το ακούει ο κ. Μητσοτάκης. Διότι εάν η Ν.Δ. έκανε τα στραβά μάτια, δικαιολογημένα οι πολίτες θα έλεγαν τη λαϊκή ρήση «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Γι’ αυτό, άλλωστε, προγραμματίζεται η Βουλή να μην κλείσει το καλοκαίρι και να μη λειτουργήσει με θερινά τμήματα, αλλά σε ολομέλεια.

Σε ό,τι αφορά την Προανακριτική Επιτροπή, λογικά  θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Απρίλιο, και είναι φανερό πως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ολοκληρώσει. Εξάλλου, μόνο η κατάθεση του Καλογρίτσα αποκλείεται να πάρει τουλάχιστον μία συνεδρίαση. Εάν κρίνουμε και από την Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο, όπου υπήρξε καθυστέρηση, όπως και το ότι οι συνεδριάσεις της δεν ήταν καθημερινές, τότε μπορεί ο καθένας να κατανοήσει ότι η Επιτροπή για τον Παππά θα τραβήξει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μέχρι να κατατεθούν τα πορίσματα.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας εξακολουθεί και αποτελεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης

 

Πόσο βολεύει

Στην Κουμουνδούρου αναμένουν ότι με τις διαδηλώσεις και το αφήγημα για την αστυνομική βία θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ρωγμές στην κυβέρνηση. Κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μαξίμου και γι’ αυτό έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ναι μεν θέλουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη περίσταση, αλλά ο βασικός τους στόχος είναι να ξεπεράσουν κάποιες συμπληγάδες. Που αφορούν και την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και το άνοιγμα της κοινωνίας και, το σημαντικότερο, ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.

Αυτό που καίει κατά πρώτο λόγο είναι αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας και να μην τραβήξει η κατάσταση στον Απρίλιο και τον Μάιο. Ο βασικός στόχος είναι να επέλθει μια σταδιακή κανονικότητα στη ζωή και στην οικονομία που θα μηδενίσει τον κοινωνικό εκνευρισμό και θα σπρώξει τον καταπιεσμένο κόσμο σε μια έκρηξη ζωής και δημιουργικότητας. Εάν ισχύσουν όλα αυτά, η κυβέρνηση θα ηγείται αυτής της αναγεννητικής προσπάθειας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει πίσω περιμένοντας την επόμενη αναμπουμπούλα.

Το Μαξίμου ανησυχεί μήπως αυτό το 5% που βρίσκεται στους δρόμους παρασύρει κι άλλους, όχι επειδή νιώθουν τη λεγόμενη αστυνομική βία, αλλά επειδή μπορεί κάποιοι να εκραγούν από την πίεση της καραντίνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λαϊκή νομιμοποίηση και  δημοσκοπική κυριαρχία. Στις δημοκρατίες αυτά επαρκούν θεωρητικώς για να μπορεί να κυβερνήσει αυτός που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρακτικά όμως χρειάζεται και κάτι ακόμα.  Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να ορίζει την ημερήσια διάταξη της πολιτικής. Έως τώρα, ο πρωθυπουργός δεν είχε καμιά διάθεση να πάει σε εκλογές. Αν όμως δει ότι, παρά την τυπική νομιμοποίηση και την επαρκή του δημοσκοπική δύναμη, αδυνατεί να ορίσει την ατζέντα λόγω της εξαλλοσύνης της αντιπολίτευσης και των μειοψηφιών, τότε είναι πολύ πιθανό να αναθεωρήσει τα σχέδιά του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα