Σε κρίση ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Αύριο ο Κυπριακός λαός εκλέγει το νέο Πρόεδρο που θα διαδεχθεί το Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αποσύρεται

Αύριο οι Κύπριοι επιλέγουν ποιον από τους δύο διπλωμάτες θα διαδεχθεί το Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρία της Κύπρου. Ο λόγος για τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δύο διπλωμάτες με εμπειρία στο Κυπριακό. Ο Χριστοδουλίδης ήταν πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Μαυρογιάννης ειδικός διαπραγματευτής εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών θα κριθεί από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Συναγερμού (το 26,11%) που ψήφισαν τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έμεινε εκτός δευτέρου γύρου.

Θεωρητικά ο Χριστοδουλίδης (που στηρίζεται από το ΔΗΚΟ και άλλα μικρά κόμματα του κέντρου) είναι το φαβορί, καθώς προέρχεται από το ΔΗ.ΣΥ. σε αντίθεση με τον Μαυρογιάννη, ο οποίος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Όμως τον Χριστοδουλίδη ένα μέρος των μελών και των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού τον θεωρούν αποστάτη.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται σε κρίση. Για πρώτη φορά στην ιστορία το δεξιό κόμμα της Κύπρου δεν θα έχει τον κεντρικό του υποψήφιο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τουναντίον κινδυνεύει για πρώτη φορά με διάσπαση, καθώς ακόμη και σήμερα είναι χωρισμένο σε ομάδες και όπως φαίνεται ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δεν φαίνεται να το ενώνει.

Διαφορετικές απόψεις

Έτσι, λοιπόν, ο απερχόμενος Πρόεδρος προκρίνει την στήριξη στον Χριστοδουλίδη, όμως ο Αβέρωφ Νεοφύτου λέει «όχι» χαρακτηρίζοντας τον αποστάτη. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση εντός του ΔΗ.ΣΥ. υπάρχουν τρεις τάσεις. Η μία λέει στήριξη στον Χριστοδουλίδη και συμμετοχή στην κυβέρνηση του. Μία άλλη τάση είναι στήριξη στον Χριστοδουλίδη, αλλά μη συμμετοχή του ΔΗ.ΣΥ. στην κυβέρνηση. Τέλος υπάρχει και η τρίτη τάση που λέει στήριξη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ναι μεν προέρχεται από το ΑΚΕΛ, αλλά συμφωνούν μαζί του σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση στο Κυπριακό.

Πάντως ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στην βάση του κόμματος και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τελικά οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν την ηγεσία του κόμματος. Εξάλλου ήδη έχουν ξεκινήσεις διαδικασίες μετά την απόσυρση του Νίκου Αναστασιάδη και την αποτυχία του Αβέρωφ Νεοφύτου να περάσει στην τελική δυάδα. Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς μία πιθανή εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έθετε θέμα ηγεσίας στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ας μην λησμονούμε ότι ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ., Αβέρωφ Νεοφύτου και ο αντιπρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης θα βρεθούν εκτεθειμένοι έναντι των μελών. Οι δύο τους είχαν συμφωνήσει να εκλεγεί πρόεδρος της Κύπρου ο Νεοφύτου και ο Γεωργιάδης να αναλάμβανε τον ΔΗ.ΣΥ. Τώρα πλέον όλα άλλαξαν και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανό να τεθεί από κάποιους άλλους θέμα ηγεσίας. Ήδη κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο πλευρό του Χριστοδουλίδη.

Το Κυπριακό   

Οι δύο μονομάχοι έχουν αναμετρηθεί με το Κυπριακό από προβεβλημένες θέσεις ευθύνης, και μάλιστα σε μια περίοδο κομβικών εξελίξεων (πενταμερείς διασκέψεις στη Γενεύη, διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, πλαίσιο Γκουτέρες), ως υπουργός Εξωτερικών ο Χριστοδουλίδης την περίοδο 2018 – 2021 (και προηγουμένως ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2014 – 2018), και ως επικεφαλής διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Μαυρογιάννης. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν και οι δύο συνεργαστεί στενά – πλην όμως όχι και ανέφελα – με τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Το Κυπριακό έρχεται πια, εκ των πραγμάτων, να ρίξει τη σκιά του πάνω από τις κυπριακές κάλπες στον δρόμο προς την εκλογή του νέου, όγδοου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2018 έχουν, άλλωστε, μεσολαβήσει – ειδικά σε αυτό το μέτωπο – πολλά:

  • Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περίκλειστο Βαρώσι, το άλλοτε κοσμοπολίτικο παραλιακό κομμάτι νοτίως της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, τον Σεπτέμβριο του 2019, συνοδεία τότε του Κουντρέτ Οζερσάι και ομάδας Τούρκων δημοσιογράφων (η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου κρατικού αξιωματούχου της Τουρκίας στην Αμμόχωστο μετά το 1974).
  • Το μονομερές – κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550/1984 και 789/1992 – άνοιγμα μέρους της παραλίας του Βαρωσίου τον Οκτώβριο του 2020, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν εκεί «ο λαός και επισκέπτες» μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, για πρώτη φορά μετά το 1974.
  • Η πραγματοποίηση (όχι μόνο σεισμογραφικών ερευνών αλλά και) παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, από το 2019 και έπειτα.
  • Η εκλογή νέας ηγεσίας στα κατεχόμενα, με τον «σκληρό» και «αδιάλλακτο» Ερσίν Τατάρ να παίρνει τη θέση του πιο μετριοπαθούς Μουσταφά Ακιντζί, με τις ευλογίες της Άγκυρας και των εποίκων.
  • Η «φιέστα» που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2021, με την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις από εκεί ανακοινώσεις για το υπό κατοχική διοίκηση άνοιγμα ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του περίκλειστου Βαρωσίου και τη μετατροπή της προς άνοιγμα ζώνης από στρατιωτική σε αστική.
  • Οι ουκ ολίγες δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων (Ερντογάν, Τσαβούσογλου κ.ά.) αλλά και του ιδίου του Τατάρ υπέρ μιας «λύσης» δύο κρατών στην Κύπρο που έρχεται προφανώς σε πλήρη ρήξη με την προοπτική της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα μεγάλα αγκάθια του Κυπριακού. Ο κ. Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, παρουσιάζεται να κατευθύνει προσδοκίες προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό, εκτός των άλλων μέσα και από τον ενδεχόμενο διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας που θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες για λογαριασμό των «27» στο συγκεκριμένο μέτωπο. Ο κ. Μαυρογιάννης από την δική του πλευρά (ως πολύπειρος διπλωμάτης που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ) δείχνει να κοιτά πιο πολύ προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και προς τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις.

Η Ελλάδα προσπάθησε να διατηρήσει ουδέτερη στάση στις κυπριακές εκλογές και επί της ουσίας τα κατάφερε. Έτσι, λοιπόν, όπως ήταν λογικό η κυβέρνηση στήριξε (όχι με πολύ ζέση είναι η αλήθεια) τον Αβέρωφ Νεοφύτου του συγγενικού κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Ανδρέα Μαυρογιάννη (λόγω ΑΚΕΛ), αλλά η αλήθεια είναι ότι επί τόσο καιρό διατηρούσε αποστάσεις. Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης– διατηρώντας πάντως αποστάσεις- είχε ταχθεί υπέρ του νικητή του πρώτου γύρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα