Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό

Οι προκλητικές δηλώσεις που έκανε (πριν από λίγες ημέρες) ο Νίκολα Γκρουέφσκι εναντίον της Ελλάδας, στην οποία επέρριψε τις μεγαλύτερες ευθύνες για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ, αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Αμφότεροι συναντήθηκαν αιφνιδιαστικά , μετά από πρόσκληση του Ιβάνοφ, το βράδυ της Κυριακής στο Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα Προέδρου στην Κροατία.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων με αφορμή την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας έγινε το 28ο μέλος, ο Σκοπιανός πρόεδρος ζήτησε άμεσα να δει τον κ. Παπούλια και εκείνος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

«Με δική μου πρωτοβουλία, συναντηθήκαμε πρώτη φορά με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συζητήσαμε ανοιχτά για τις δύο κοινωνίες, τους πολίτες μας και πώς μπορούμε να συμβάλουμε, εμείς ως Πρόεδροι, στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κοινωνιών, δεδομένου ότι οφείλουμε να ακολουθήσουμε την καλή τάση που έχει εμπεδωθεί μεταξύ των πολιτών», δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ σε μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

Κατά το Πρόεδρο των Σκοπίων «μένει να συνεχιστεί η συνομιλία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας». Ο κ. Ιβάνοφ υποστήριξε ότι «ο κ. Παπούλιας υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία να συζητήσουμε. Για μένα, αυτή η συνάντηση είναι μια σημαντική πρόοδος, δεδομένου ότι, από την ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν έχει υπάρξει άλλη συνάντηση μεταξύ Προέδρων των δύο χωρών».

«Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από οχτώ ημέρες ο Γκεόργκι Ίβανοφ αναφερόμενος στο ζήτημα των Σκοπίων είχε τονίσει τα εξής: «Η θέση μου για το όνομα είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον Έλληνα ομόλογό του, που είχε δηλώσει σε συνέντευξή στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» ότι η λύση για το όνομα πρέπει να είναι γεωγραφικός καθοριστικός παράγοντας για γενική χρήση.

Ο Ίβανοφ σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Μιλένκο Ντεντελόφσκι στο Κανάλ 5 δήλωσε ότι η χώρα ήταν πάντα εποικοδομητική στο θέμα της ονομασίας. Ο αρχηγός του νοτιοσλαβικού κράτους, είχε αναφέρει ότι αποδεικτικά στοιχεία για τις σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν οι προσκλήσεις για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι οποίες πάντοτε ήταν αρνητικές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα