Σε πρώτο πλάνο εργασία και Παιδεία

Η «γραμμή» Μαξίμου, η υλοποίησή της από τον Κωστή Χατζηδάκη και τη λοιπή ομάδα του υπουργείου Εργασίας, αλλά και ο ρόλος Συρίγου στα πανεπιστήμια

Ο περιλάλητος ανασχηματισμός ολοκληρώθηκε και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αναζητούν το πολυπόθητο restart για το 2021.

Του Μ.ΚE.

Ο πρωθυπουργός με την επανεκκίνηση που επιχειρεί θέλει πρωτίστως να τρέξει η κυβέρνηση με διαφορετικούς ρυθμούς και να προχωρήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μία ανάκαμψη την οποία θα βοηθήσουν τα κονδύλια από την Ευρώπη, τα οποία θα διαχειριστεί ο Θόδωρος Σκυλακάκης, βάσει του σχεδίου που κατατέθηκε. Το όλο πρότζεκτ θα εξελιχθεί υπό την επίβλεψη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Αναμφίβολα από τον ανασχηματισμό όλοι στάθηκαν στην απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ενός ανθρώπου που είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους στρατηγούς των εκλογικών νικών της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Όμως δεν είδαν ότι μέσω του ανασχηματισμού ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τις προτεραιότητές του. Αυτές είναι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου, η οικονομική ανάταξη της χώρας μετά την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά και η στήριξη των αδύνατων στρωμάτων της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης, πέραν του ότι έδειξε στην κοινωνία τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, διαμόρφωσε ένα σχήμα με περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια κρίσιμη παράμετρο για τη συνέχεια, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει απλά το βλέμμα της στο τρέχον έτος, αλλά θέλει να σχεδιάσει ει δυνατόν και το 2022, μία χρονιά όπου όπως λένε οι αναλυτές θα είναι πιο ασφαλής χρονιά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όλα, βεβαίως, θα κριθούν από μια σειρά παραμέτρων, από το εμβόλιο έως την πορεία της οικονομίας.

Αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο έργο στο υπουργείο Εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης

Σε πρώτο πλάνο το Εργασίας

Μία από τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού ήταν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση έχει παραλάβει ένα ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο είναι προβληματικό. Ήδη ο υφυπουργός Εργασίας,  Πάνος Τσακλόγλου, σχεδιάζει το νέο ασφαλιστικό σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ενώ εν συνεχεία θα πρέπει να προβεί σε διορθώσεις και στον νόμο Κατρούγκαλου. Υπάρχει ακόμη το πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με το συνδικαλιστικό νόμο, την ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, τις αλλαγές σε ωράρια και υπερωρίες στο δημόσιο, το ευέλικτο ωράριο με συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη και, τέλος, η ρύθμιση του κατώτατου μισθού.

Φυσικά, οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά ο Κωστής Χατζηδάκης έχει χαρακτηριστεί ως άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Παλαιότερα θυμόμαστε ότι έλυσε τον «Γόρδιο Δεσμό» με την Ολυμπιακή (επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή), ήταν αυτός που πέρασε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά), διέσωσε τη ΔΕΗ και τώρα καλείται να βγάλει πολλά κάστανα από τη φωτιά. Διότι ας μη λησμονούμε ότι πρέπει να τρέξει όλα τα προγράμματα του Γιάννη Βρούτση για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία με τις αναστολές συμβάσεων, και ταυτόχρονα να μην επιτρέψει τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Φυσικά, ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να διαχειριστεί και πιθανές δικαστικές αποφάσεις από το ΣτΕ σχετικά με επιστροφή πολλών δισεκατομμυρίων σε συνταξιούχους, μέσω των αναδρομικών, είτε των δώρων.

Στο ίδιο υπουργείο, όμως, ανήκουν και τα προγράμματα για την προστασία των πλέον αδυνάτων οικονομικά στρωμάτων. Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ η Μαρία Συρεγγέλα ανέλαβε τον τομέα της Δημογραφικής Πολιτικής και την Οικογένεια. Δύο τομείς που ο πρωθυπουργός δίνει τεράστια σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης την ημέρα των Χριστουγέννων επισκέφθηκε την ταβέρνα «Κρητικός» στο Κερατσίνι, η οποία σιτίζει δωρεάν 700 άπορους των γύρω περιοχών. Κι όπως μάθαμε αρκετές ημέρες αργότερα από τον ιδιοκτήτη της εν λόγω ταβέρνας, τον Δημήτρη Καρκανοραχάκη, με εντολή του πρωθυπουργού η Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφθηκε όλες τις γύρω περιοχές και ειδικά το Πέραμα, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι όλα τα προβλήματα. Κι όπως τα περιέγραψε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, «πήγαμε σε ορφανά παιδάκια που μένουν μόνα τους και πήγαμε να γνωρίσει εγκύους στην παραγκούπολη του Περάματος, ανήλικες εγκύους με σύνδρομο down που μένουν σε παράγκες χωρίς ρεύμα, μιλάμε για Έλληνες όχι Ρομά, που είναι σύνηθες, δυστυχώς, να μένουν χωρίς ρεύμα. Έκατσε τέσσερις ώρες μαζί μου και σκαρφάλωσε στα βράχια για να δει πού μένουν, που από τη δυσοσμία έκανα εμετό και πάλι, τους είπε για τα επιδόματα, τους κατέγραψε, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν γνώση ούτε για τα επιδόματα ούτε έχουν λεφτά να δώσουνε 20 ευρώ για να κάνουν τις αιτήσεις σε έναν λογιστή για να πάρουν αυτά που δικαιούνται από το κράτος. Εδώ μένουν χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Ευχαριστώ που ήρθε και τα είδε και είμαι σίγουρος ότι επειδή έκλαψε θα κάνει κάτι σίγουρα». Και δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός επεσήμανε και στον πολιτικό προϊστάμενο της κας Μιχαηλίδου ότι πρέπει να δώσουν τεράστια προσοχή.

Ο Άγγελος Συρίγος θα έχει ρόλο κλειδί για τα πανεπιστήμια

Τα πανεπιστήμια

Άλλη μία προτεραιότητα είναι να υπάρξει πλήρης νομιμότητα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ήδη έχει ψηφιστεί η παρέμβαση για την Αστυνομία των Πανεπιστημίων και πλέον ο Άγγελος Συρίγος θα αναλάβει να τρέξει αυτό το πρόγραμμα, έχοντας φυσικά την αρωγή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάλλου ο Άγγελος Συρίγος έχει ζήσει στο πετσί του και ως πρύτανης και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος τι σημαίνει η αλητεία των μπαχαλάκηδων, όταν είχε δεχθεί επίθεση.

Επίσης, ένα μεγάλο ατού του νέου υφυπουργού Παιδείας είναι ότι γνωρίζει και τον τρόπο που σκέφτονται κάποιοι εκ των συναδέλφων του στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και φυσικά τους φόβους τους να μην εκτεθούν μήπως πέσουν και αυτοί θύματα επιθέσεων. Κάποιοι μάλιστα τρέμουν μήπως τους επισκεφθούν οι μπαχαλάκηδες ακόμη και στα σπίτια τους. Δηλαδή, ο κ. Συρίγος γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτό το νοσηρό κλίμα των πανεπιστημίων, το οποίο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και θέλει να το χτυπήσει στη ρίζα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα