Τουρκία: Σε γήπεδα η αναγνώριση των νεκρών | «Τσεκάρετε τα σώματα ένα-ένα»

Ξεπέρασαν τους 11.000 οι νεκροί από τα 7,8 Ρίχτερ - Ο Ερντογάν δίνει από 494 ευρώ στους σεισμόπληκτους

Δραματική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς και από τον ισχυρό μετασεισμό των 7,5 Ρίχτερ που ακολούθησε μερικές ώρες μετά. Ερείπια παντού, με ανθρώπους να εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι κάτω από αυτά και περισσότερους από 11.200 πολίτες να έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί.

Οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies από διάφορες πόλεις και οι οποίες ελήφθησαν πριν και μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία κοντά στα σύνορα με τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Δείτε σημείο στο Καχραμάνμαρας πριν και μετά τον σεισμό

Ψηλά κτίρια στην Ισλαχίγια και στο Νουρντάγκι της επαρχίας Γκαζιαντέπ κατέρρευσαν, γεμίζοντας τους δρόμους με συντρίμμια, ενώ άλλα άντεξαν τη σφοδρή δόνηση. Σκηνές για τη φιλοξενία σεισμόπληκτων πολιτών και μελών από ομάδες διάσωσης έχουν ξεφυτρώσει στη μέση λεωφόρων και φορτηγά και οχήματα παρατάσσονται σε άλλους δρόμους. Σε ορισμένες περιοχές, σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έχει καταστραφεί από τον σεισμό.

Η Ισλαχίγια πριν και μετά τον σεισμό

 

toyrkia_prin_meta_1

 

toyrkia_prin_meta_2

 

Το Νουρντάγκι πριν και μετά τον σεισμό

 

toyrkia_prin_meta_3

 

toyrkia_prin_meta_4

 

 

«Δεν θα μείνει ο κόσμος στους δρόμους» λέει ο Ερντογάν – Πάνω από 11.200 οι νεκροί

Στο Καχραμάνμαρας, την επαρχία της νότιας Τουρκίας που βρέθηκε κοντά στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 7,8 Ρίχτερ, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Ταγίπ Ερντογάνγια να διαπιστώσει και ο ίδιος από κοντά την τραγική κατάστασδη που επικρατεί. Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις που έκανε και αφού τόνισε πως η χώρα του βρίσκεται «αντιμέτωπη με μια μεγάλη καταστροφή», ξεκαθάρισε πως «δεν θα αφήσουμε τους πολίτες να μείνουξ στις δρόμους» και πρόσθεσε πως για τον σκοπό αυτό οι σεισμοπαθείς μπορούν να μείνουν σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία στην Αττάλεια, την Αλάνια και τη Μερσίνα.

Επιπλέον, τόνισε πως θα ανακατασκευαστούν σπίτια για τους πολίτες, είπε ότι υπήρξαν προβλήματα με τους δρόμους και τα αεροδρόμια, αλλά ότι όλα θα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Ακόμη, ζήτησε από τους Τούρκους να ενημερώνονται μόνο από τις αρμόδιες αρχές και να αγνοούν τους «προβοκάτορες», καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται για την έλλειψη πόρων και την καθυστερημένη ανταπόκριση των αξιωματούχων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν επικαιροποίησε και τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους τραυματίες. «Η σεισμική καταστροφή που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, έπληξε 10 από τις επαρχίες μας. Βρισκόμαστε στο κέντρο των 10 επαρχιών μας. Δυστυχώς, ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους είναι 8.574. Ο αριθμός των τραυματιών είναι 49.133, ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων είναι 6.444. Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους μας και το κράτος πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του με τους δήμους, ιδιαίτερα την AFAD, με όλα τα μέσα που διαθέτει». Πλέον, ο συνολικός αριθμός νεκρών σε Τουρκία και Συρία (έχουν επιβεβαιωθεί 2.662 θάνΑτοι) ανέρχεται σε 11.236.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια 494 ευρώ (10.000 λίρες) σε κάθε οικογένεια για την ανακούφιση των προβλημάτων τους.

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες σορούς που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.

«Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν.

«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

 

000_338T2AK

 

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό – που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας – είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 σοροί είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.

Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα