Συνταγή… α λα Κύπρος για τα «κόκκινα δάνεια»

Ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών είναι η διαχείριση των «κόκκινων δανείων», με τους «θεσμούς» να προωθούν το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως η δυνατότητα πώλησης των «κόκκινων δάνειων» των τραπεζών σε εταιρείες είσπραξης αφενός θα εξυγιάνει ταχύτερα τους ισολογισμούς τους, αφετέρου θα συμβάλει στην ανακοπή της «κουλτούρας μη πληρωμής» που κατά τους πιστωτές διακρίνει πολλούς δανειολήπτες. Αυτή τη στιγμή, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε ονομαστική αξία κοντά στα 110 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 34 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια επιχειρήσεων. Στόχος των θεσμών είναι οι τράπεζες να μπορέσουν να ανακτήσουν το μεγαλύτερο δυνατόν μερίδιο από τα δάνεια αυτά.

Η κυβέρνηση προτείνει αυτό να γίνει μέσω μιας εταιρείας διαχείρισης (Asset Management Company), κάτι που όμως ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως δεν θα ήταν αποτελεσματικό. Οι πιστωτές συμμερίζονται την άποψη ότι ενδεχόμενη πώληση ελληνικών δανείων σε εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους θα οδηγούσε τελικά σε λύση που θα ήταν επιζήμια για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η διαχειρίστρια εταιρεία δεν θα πλήρωνε σχεδόν καθόλου φόρο από τα κέρδη της από τα δάνεια που έχει αγοράσει, ενώ είναι αμφίβολο και το εάν θα κατέβαλε φόρο μεταβίβασης για ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που θα αποκτούσε στην Ελλάδα (θα μπορούσε να το αποφύγει μέσω ΑΕΕΑΠ).

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας προκρίνουν για την Ελλάδα το κυπριακό μοντέλο πώλησης δανείων που προβλέπει αυστηρά κριτήρια για τις εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν τα δάνεια, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών και του Κράτους. Το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων που έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου και θα ψηφισθεί τον Σεπτέμβριο προβλέπει πως για δάνεια ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ -αποτελούν το 96% των δανείων στη χώρα- οι αγοραστές τους θα είναι μόνον κυπριακά αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και πιστωτικά ιδρύματα αδειοδοτημένα σε κράτος – μέλος της ΕΕ.

Κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να είναι ειδικές εταιρείες εξαγοράς δανείων (μη πιστωτικά ιδρύματα) που θα συστήνονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα αδειοδοτούνται από την Κεντρική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα