Σκάνδαλο Φατίχ Τερίμ: Ανοίγουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς
Θα τον σώσει κι αυτή την φορά ο Ερντογάν, για το μεγαλύτερο σκάνδαλο «Πυραμίδας» στην Τουρκία που φέρει το όνομα του προπονητή του Παναθηναϊκού; Στο δικαστήριο δεν κλήθηκε ούτε ο ως μάρτυρας ενώ η «Τσουμχουριέτ» γράφει ότι μέχρι την απόφαση θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός Τουρκίας
Να πούμε δυο πράγματα σοβαρά για τον Φατίχ Τερίμ. Όχι τις παπαριές που γράφουν τα Αλαφουζοτεχνεία. Ούτε καν για πολιτική θα μιλήσουμε, που τον αποκάλεσε «Γκρίζο Λύκο» ο Καλεντερίδης. Άλλα είναι τα πιο σοβαρά θέματα για τον Τούρκο και κανένας δεν τολμάει να τα γράψει. Οι δε ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού είναι γειά σου.
Άμα βγαίνεις στο ράδιο του Αλαφούζου και λες ότι ο Τζούριτσιτς είναι άρρωστος, έχει μία ίωση και είναι αμφίβολος για το ματς τα Κυριακής, θεωρείσαι και δημοσιογράφος. Είναι αυτός αυτούς τους δημοσιογράφους που θα πάρουν σύνταξη και δεν θα καταλάβουν τι δουλειά έκαναν.
Έχεις έναν καινούργιο προπονητή. Μάλιστα. Τι πιο απλό πράγματα, να ρίξεις μια ματιά στο διαδίκτυο. Τα πάτα όλα μπορεί να βρεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ρίχνεις και κανένα τηλέφωνο σε καμιά εφημερίδα στην Κωνσταντινούπολη, μπας και μάθε τίποτα, δεν μιλάει κανένας.
Εύκολο είναι να σου πούνε τις αμαρτίες του Τερίμ, όταν είναι κολλητός του Ερντογάν; Πλάκα κάνουμε τώρα; Με το ένα πόδι στον αέρα κάθονται οι μισοί στην τουρκική κοινωνία, δεν παίρνει ο άλλος τέτοια απόφαση να σου μιλήσει για να πάει κατ’ ευθείαν στην φυλακή.
Πάμε παρακάτω. Από τον Αλαφούζο θα σου ξεκινήσω και μετά θα σε πάω στα ωραία του Τερίμ. Για μπίζνες και σκάνδαλα με τις τράπεζες και την «Πυραμίδες», για τα μπουνίδια στους διαιτητές, για την προστασία που του παρέχει ο Ερντογάν, για τους τσαμπουκάδες σε κεμπατζήδικο και τα ρέστα.
Ωραίος τύπος είναι ο Φατίχ. Γι αυτό του έγραψα στο προηγούμενο φύλλο, ότι όταν παίξουν ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, πρέπει να στείλουν και καμία διμοιρία μέσα στα αποδυτήρια, γιατί τα πιαστούν στα χέρια με τον Λουτσέσκου.
Ο Αλαφούζος γιατί τον πήρε τον Τερίμ; Για να πάρει τον πρωτάθλημα, σου λέει. Ο Ατζούν τον έπεισε, το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Ατζούν, αυτός που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε εγκεφαλική παράλυση με τις παπαριές τύπου σαρβάιβορ. Μαζί με τον Γιαννάκη, βέβαια.
Πήρε, δηλαδή, έναν προπονητή για το παρελθόν του, όχι για το παρόν του. Κανένα παρόν δεν έχει ο Τερίμ. Είναι στα 71 και μαζί με τον Ντενιζλί και τον Γκιουνές θεωρούνται παρωχημένοι προπονητές. Δυο χρόνια άνεργος είναι ο Φατίζ, τον απέλυσε η Γαλατάσαραϊ τον Φεβρουάριο του 22. Και σου λέει ότι είχε πολλές προτάσεις και προτίμησε τον Παναθηναϊκό.
Πάμε στα σοβαρά. Στην Τουρκία σοβεί το σκάνδαλο που φέρει το όνομα του Φατίχ Τερίμ. Το δικαστήριο έγινε στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς την παρουσία του Τερίμ, παρότι που το σκάνδαλο φέρει το όνομά του. Τους τελευταίους μήνες, η χώρα συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο οικονομικής απάτης, το λεγόμενο «Fatih Terim Fund» είναι ένα σύστημα ponzi ή «πυραμίδα», όπως είναι πιο γνωστό, με πρωταγωνίστρια –φαινομενικά– τη διευθύντρια Σεσίλ Ερζάν του καταστήματος μιας τράπεζας Denizbank Levent, δίπλα στο γήπεδο της Γαλατασαράι.
Με τις συμβουλές και την ευλογία του Τερίμ και με εξαιρετικά παράλογες υποσχέσεις, που έφταναν σε επιτόκιο μέχρι και 300%, παρέδωσαν πολλά εκατομμύρια δολάρια σε τσάντες χωρίς απόδειξη παραλαβής στην κυρία.
Οι διάσημοι ποδοσφαιριστές ήταν ο Αρντά Τουράν, πρώην παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα και ο Σελτζούκ Ινάν, πρώην της Γαλατάσαραϊ και κολλητός του Τερίμ, ο Εμρέ Μπελόζογλου που πέρασε από Γαλατά και Φενέρ και ο τωρινός γκολκίπερ της Γαλατά, Μουσλέρα.
Με τέτοιες υποσχέσεις για αστρονομικά υψηλές αποδόσεις, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια του Τερίμ για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη τους η Σεσίλ έκανε ωραία πράγματα. Έδωσε στους παίκτες κάτι χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως απόδειξη των επενδύσεών τους, μια έντονη απόκλιση από τις συνήθεις τραπεζικές πρακτικές. Φυσικά, τα χρήματα των παικτών χάθηκαν και η τραπεζίτισσα για την οποία ο Φατίχ Τερίμ δήλωνε ότι είναι «τόσο κοντά μου, όσο η κόρη μου» δικάζεται, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης που φτάνει ακόμα και τα 226 χρόνια.
Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: Γιατί στον φάκελο της υπόθεσης δεν περιλαμβάνεται το όνομα του Τερίμ, ούτε ως μάρτυρας, αλλά ούτε και ως θύμα, γιατί έκανε κάτι δηλώσεις κατηγορώντας τον πρώην υπουργό οικονομικών; Δεν θα έπρεπε; Όμως, γράφτηκε στο διαδίκτυο, πως ό,τι κι αν κάνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν απόλυτη ασυλία από το καθεστώς, αρκεί το μπέρδεμα να μην καταλήξει να αγγίξει τον «αρχηγό». Κι αναφέρουν από τους σημαντικότερους εν ζωή Τούρκους ποιητές, τον Μουραχάν Μουνγκόν που είχε πει για την τουρκική νοοτροπία, «μπορείς να γίνεις οτιδήποτε στην Τουρκία, μόνο ρεζίλι δεν μπορείς».
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η ποδοσφαιρική του ζωή θα είχε τελειώσει εξαιτίας των περιστατικών στα οποία είχε εμπλακεί από τη δεκαετία του ’70. Ωστόσο, επειδή βρίσκεται στην Τουρκία, τον αποκαλούν έως και «αυτοκράτορα».
Άπαξ και κοιτάξεις στα αρχεία, θα δεις πράγματα και θάυματα για τον Τερίμ: Να χειροδικεί ή να φτύνει στο πρόσωπο τον διαιτητή, σε άλλη περίπτωση να τον ρίχνει κάτω με κουτουλιά, να βρίζει τον διαιτητή και να ακούγεται ακόμη και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, να απειλεί τον διαιτητή στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα, να κλοτσάει παίκτες, να γρονθοκοπεί τον αντίπαλό του, να έχει δεχθεί κόκκινη κάρτα αλλά να αρνείται να αποχωρήσει από το γήπεδο και να προκαλεί τις κερκίδες πριν απομακρυνθεί βίαια από την αστυνομία, να βρίζει παιδιά, να εισβάλλει σε νυχτερινά κέντρα, να σπάει το κεφάλι ενός άνδρα που έστειλε λουλούδια σε μια ηθοποιό που του άρεσε, να τα βάζει με αστυνομικό και να του ρίχνει κουτουλιά, και άλλα πολλά. Σωστός ο παίκτης.
Χρόνια ολόκληρα, γράφει ο τουρκικός Τύπος, επί εποχής Ερντογάν ακόμα καλύτερα, ο Τερίμ είχε μία άνεση κίνησης στο ποδόσφαιρο. Διαιτητές, οπαδοί και μάνατζερ ήταν υπό τον έλεγχό του. Μπορούσε να ασκήσει πίεση στους διαιτητές πολύ εύκολα, ενώ σαν μέγας προπαγανδιστής, χρησιμοποιούσε καλά την επίδραση των οπαδών της Γαλατά. Κι αν έπεφτε σε βαριά ατοπήματα, πάντα υπήρχαν οι «ευνοούμενοι φίλοι» και τα «κρυφά χέρια» για να πέφτει στα μαλακά. «Τους χλεύαζε κιόλας λέγοντας κάθε φορά κάτι σαν «έχω μπάρμπα στην Κορώνη και γι αυτό δεν τιμωρούμαι». Ο μπάρμπας στην Κορώνη του Τερίμ ήταν εκτός από τον Ερντογάν και ο Μεχμέτ Αγάρ, επί σειρά ετών αρχηγός της Αστυνομίας. Το παραδέχτηκε ο ίδιος για τον Αγάρ, τον οποίο σε εποχής ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, είχε χαρακτηριστεί ως «ο βαθύτερος και πιο σκοτεινός πρίγκιπας του τουρκικού κράτους». Κατηγορήθηκε για τις εξαφανίσεις και τις δολοφονίες εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως Κούρδων αντιφρονούντων, τη δεκαετία του ’90, όταν ήταν πρωθυπουργός η Τανσού Τσιλέρ και αργότερα φυλακίστηκε με την κατηγορία της «ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης». Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι άνδρες του Αγάρ κάλυψαν και πάλι τις θέσεις στη γραφειοκρατία της ασφάλειας που είχαν εκκενωθεί από τους Γκιουλενιστές. Παρ’ όλες τις αγωγές και καταγγελίες εναντίον του, παρέμεινε, για άλλη μια φορά, στο απυρόβλητο. Έχει χρηματίσει και υπουργός το 1996.
Να στο κλείσω. Ο Φατίχ Τερίμ, αυτός ο παντοδύναμος, τελευταία δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά. Γιατί; Διότι όπως γράφει η εφημερίδα «Τσουμχουριέτ», άρχισαν να εξετάζονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί τις τελευταίες ημέρες και ο Αγάρ τον συμβούλεψε βρίσκεται εκτός Τουρκίας αυτή την περίοδο. Ο Τερίμ κίνησε υποψίες για παρτίδες με την εταιρία bitcoin Paribu, με αναφορές σε εξοπλιστικά προγράμματα, ξέπλυμα κλπ.