ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ: Σταθμίζει τα συν και τα πλην ο Κυριάκος

Στο νομοσχέδιο θα επιτραπεί και η τεκνοθεσία διαρρέουν από το Μαξίμου

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του 2023 ανέδειξαν, όπως και οι προηγούμενες ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και στον ορίζοντας δεν φαίνεται κάποια απειλή. Τουναντίον, κατά την διάρκεια των επικοινωνιών (για τα χρόνια πολλά) τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν την ανησυχία τους μήπως κοστίσει στο Ν.Δ. η επιμονή της να περάσει μέσα σε χρόνο ρεκόρ δύσκολα νομοσχέδια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ως απάντηση από το Μαξίμου σε αυτές τις ανησυχίες των βουλευτών είναι η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού ότι ακόμα και αν κάποιες συγκρούσεις απειλούν με κόστος «η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πεποίθηση ότι ο πρώτος χρόνος της νέας διακυβέρνησης και το σημερινό πολιτικό σκηνικό επιτρέπουν στο Μαξίμου να έχει απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων, καθορίζοντας με τα δικά του επιχειρήματα τη δημόσια ατζέντα.

Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της πολιτικής ηγεμονίας και να περάσει δύσκολα νομοσχέδια, που σε άλλες περιπτώσεις θα της σκεφτόταν δύο και τρεις φορές. Ήδη οι συνεργάτες του αναμένουν την οριστική του απόφαση για τον χρόνο που θα επιλέξει να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και πριν από την εορταστική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε δύο εισηγήσεις. Η μία ήταν να κατατεθεί το νομοσχέδιο μετά τις ευρωεκλογές. Και η άλλη να εισέλθει στην Βουλή το αργότερο έως τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα κάποιοι εκ των υπουργών, που με μεγάλη δυσκολία θα ψηφίσουν θετικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό πείστηκαν πως η ρύθμιση θα έλθει μετά τις ευρωεκλογές στην Βουλή. Όμως κάτι φαίνεται πως έχει αλλάξει, οπότε δεν πρέπει να αποκλείεται ένας αιφνιδιασμός. Ειδικά μετά την σημειολογική συνάντηση, που είχαν για μεσημβρινό φαγητό και συζήτηση λίγα 24ωρα πριν από την Πρωτοχρονιά, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

Ο κ. Βορίδης έχει τοποθετηθεί ανοιχτά, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την ρύθμιση για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, κάτι που επί της ουσίας θα σημάνει την κάθοδο του από το κυβερνητικό τρένο. Από την άλλη ο κ. Πατέλης έχει τελέσει πολιτικό γάμο με τον σύντροφο του στο Λονδίνο και είναι υπέρμαχος της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις, οι οποίες αναμένονται εντός του τρέχοντος μηνός, αλλά αυτό που έχει πει στους συνομιλητές του είναι ότι και στον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών θα ισχύει ότι και στον γάμο των ετερόφυλων, υπονοώντας την τεκνοθεσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ολοκληρωθεί κρυφές μετρήσεις, οι οποίες έχουν δώσει στο πρωθυπουργικό γραφείο σημαντικά δεδομένα. Και με βάση και τις συγκεκριμένες μετρήσεις θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Η ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών -σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης- ενοχλεί κυρίως το δεξιό ακροατήριο (αποτυπώνονται άλλωστε οι απόψεις και στις φανερές μετρήσεις), ωστόσο υπάρχει ένα εύρημα που κρίνεται εξόχως σημαντικό. Και γι’ αυτό πολλοί έχουν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου, ότι ακόμη και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να στραφούν προς άλλα μικρότερα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας.

Εδώ να σημειωθεί ότι το Μαξίμου έχει στα χέρια του εδώ και δύο χρόνια τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής που είχε συστήσει ο κ. Μητσοτάκης για τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λινό Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Η εκκλησία

Πάντως στο Μαξίμου ανεξάρτητα των όσων είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης ότι «σεβόμαστε την εκκλησία, όμως η κυβέρνηση νομοθετεί», υπάρχει προβληματισμός για τις αντιδράσεις της εκκλησίας. Γι’ αυτό το λόγο αναμένεται τις επόμενες ημέρες και το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με αντικείμενο την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όμως είναι βέβαιο ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα είναι το κυρίως μενού.

Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις της εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος μπορεί να μην χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις, όμως εξέφρασε την αντίθεση του. Ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας είχε δηλώσει πριν από τις εορτές πως δεν τον ενοχλεί η συγκατοίκηση των ομόφυλων μέσω του σύμφωνου συμβίωσης, όμως είναι αντίθετος με την τεκνοθεσία. Στη συνάντηση των δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι από την εκκλησία, ενώ θα επισημάνει πως «υπάρχει διάκριση εξουσιών».

Οι υπουργοί

Βέβαια αναμένοντας τις αποφάσεις του πρωθυπουργού υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που υπάρχουν στον προγραμματισμό. Για την ακρίβεια ο γαλάζιος οδικός χάρτης για το 2024 περιλαμβάνει συνολικά 503 ορόσημα. Ανάμεσά τους είναι τα μεταρρυθμιστικά SOS της επόμενης περιόδου και συγκεκριμένα οι 49 μεταρρυθμίσεις και οι 168 επενδύσεις που περνούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξ ου και έχουν… ειδική σήμανση στους «μπλε φακέλους» που βρίσκονται πλέον στα συρτάρια των υπουργών.

Το Μαξίμου κινείται σε διπλή κατεύθυνση, αφενός αναζήτησης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων για πρωτοβουλίες του, αφετέρου αποφασιστικότητας για συγκρούσεις (και στο ιδεολογικό πεδίο), θεωρώντας ότι ο πρώτος χρόνος του νέου κύκλου διακυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές ανοίγει παράθυρο για σημαντικές τομές. Στο πλαίσιο αυτό έχει ενισχυμένο ρόλο το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι έχουν ενταχθεί μερικές από τις πιο «απαιτητικές» μεταρρυθμίσεις: η δημιουργία του εθνικού χάρτη Υγείας, η νέα αρχιτεκτονική στην Δικαιοσύνη, η εφαρμογή του εθνικού συστήματος πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η στρατηγική κυβερνοασφάλειας στον δημόσιο τομέα κ.ά.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει από το ξεκίνημα του 2024 να εμπεδώσει μια εικόνα αναμέτρησης με τις δυνάμεις της ακινησίας, εξ ου και το γαλάζιο αφήγημα αφορά τη μετάβαση από μια περίοδο μάχης με κρίσεις στην εποχή της προόδου κόντρα σε στρεβλώσεις του παρελθόντος. Τα πρώτα νομοσχέδια του 2024 είναι έτοιμα να εισαχθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με διάθεση από το Μαξίμου να σφραγίσει το ξεκίνημα του νέου έτους με ευρύτερες πλειοψηφίες. Τουλάχιστον αυτό θα επιδιωχθεί στη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα