Σκληρή προπόνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Έτοιμη η ομάδα που θα αναλάβει να προχωρήσει τα σχέδια και θα διαχειριστεί τα ποσά που θα έλθουν από τις Βρυξέλλες – Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για να διεκδικήσουν περισσότερα κονδύλια από το Ταμέιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν

Στοχοπροσηλωμένοι είναι στο Μαξίμου στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, η οποία όπως ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα διεξαχθεί 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με τη φυσική παρουσία των ηγετών όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στη μετά-πανδημία εποχή και θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς αναζητείται ο χρυσός συμβιβασμός για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. (το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7) και το πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει συνδυαστική πρόταση για το ΠΔΠ και για το Next Generation EU συνολικής αξίας 1,85 δισ. ευρώ, που προβλέπει μεταξύ άλλων 500 δισ. επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ για δάνεια. Όπως είναι γνωστό οι «4» φειδωλοί (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φιλανδία έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το ύψος των επιχορηγήσεων και θεωρούν ότι το Next Generation EU πρέπει να είναι διετούς και όχι τετραετούς διάρκειας.

Ήδη τόσο η Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν ξεκινήσει το μασάζ, ώστε να πειστούν εν αρχή οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες. Και αυτό διότι οι Γερμανοί εκτιμούν πως οι διαφωνίες που υπάρχουν κι από μέρος των χωρών του Βίζενγκραντ και αυτών της Βαλτικής μπορεί να αντιμετωπιστούν με λίγο διαφορετική μοιρασιά. Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από πολλές χώρες, π.χ. από την Ιρλανδία, η οποία μόλις βγήκε από τα μνημόνια θα υποχρεωθεί να δανειστεί περισσότερα χρήματα από όσα θα πάρει μέσω του Ταμείου, και δεν είναι η μόνη χώρα που διαφωνεί με τις κλείδες κατανομής.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου δεν αναμένουν ότι στη Σύνοδο του Ιουλίου θα υπάρξει οριστική συμφωνία. Απλά ελπίζουν ότι όλες οι χώρες θα συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους της πρότασης της Κομισιόν, όσον αφορά το μέγεθος, την αρχιτεκτονική και τα βασικά χαρακτηριστικά, ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση επί των λεπτομερειών.

Πάντως, ο Σαρλ Μισέλ έχει εκφράσει την αισιοδοξία του στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι το διήμερο της Συνόδου του Ιουλίου θα υπάρξει συμφωνία και στις λεπτομέρειες. Γι’ αυτό και στο Μαξίμου προετοιμάζονται για την τελική διαπραγμάτευση και όπως υποστηρίζουν δεν συζητούν να πέσουν κάτω από την πρόταση της Κομισιόν. Εκτός κι εάν στην προσπάθεια να πειστούν οι φειδωλές χώρες δεν ισχύσει η πρόταση της Κομισιόν κι επανέλθει στο τραπέζι η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν που είναι ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πρωθυπουργικό μέγαρο εκτιμούν ότι θα υπάρξει και δεύτερη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο, πιθανότατα στις 30 και 31 Ιουλίου.

 Ετοιμάζεται η ομάδα

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν παράλληλα τις βασικές ιδέες της Επιτροπής Πισσαρίδη, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου, ως προς τις μακροοικονομικές παραμέτρους του σχεδίου, που θα αποτελέσουν τη βάση για την πιο οργανωμένη και ποσοτικοποιημένη προσέγγιση των παραμέτρων του. Πέραν της Επιτροπής των Σοφών υπό τον Κύπριο νομπελίστα θα διαμορφωθεί ομάδα task force για τη διαχείριση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν.

Θεωρείται σίγουρο ότι όλα θα περνούν από το Μαξίμου και το επιτελικό κράτος. Άρα στο τιμ θα βρίσκονται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Από εκεί και πέρα, υποψήφιοι να συμμετάσχουν στην ομάδα είναι ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης θα έχει επίσης διακριτό ρόλο. Θέση στο σχήμα της διαχείρισης των κονδυλίων από την Ευρώπη διεκδικεί και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού, οι μετοχές του οποίου είναι ανεβασμένες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ομάδα, όπως λένε στο Μαξίμου είναι άνθρωποι που τους εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός, έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, έχουν αναλάβει στο παρελθόν ειδικές αποστολές και έχουν περάσει τις εξετάσεις αξιολόγησης του πρωθυπουργού. Φυσικά η ομάδα πρώτα θα περιμένει λευκό καπνό από τις Βρυξέλλες για συμφωνία σε ό,τι αναφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάντως ήδη έχουν γίνει συσκέψεις για τη στρατηγική και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου αναμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη

Περί ανασχηματισμού

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός μάλλον θα πάει λίγο πιο πίσω και αναμένεται να γίνουν οι όποιες αλλαγές μετά την Σύνοδο Κορυφής. Και αυτό διότι ναι μεν η 7h Ιουλίου είναι μία καλή ευκαιρία, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, όμως οι δεύτερες σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν πως το μήνυμα που θα περάσει στην κοινωνία από τις αλλαγές μετά από μία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς θα θεωρηθεί κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την ύφεση λόγω της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητα αυτή την εποχή τη λεγόμενη καθημερινότητα του πολίτη. Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους συνεργάτες του να δώσουν μεγάλη προσοχή στο πώς θα μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες από τον κορωνοϊό σε ολόκληρη την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή επιταχύνονται δράσεις και πρωτοβουλίες ανακούφισης σε πολλά επίπεδα, οι οποίες και θα δημοσιοποιηθούν εντός του καλοκαιριού. Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις δύσκολες μέρες που θα έλθουν, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, και κάνει σαφές ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανεξαρτήτως δεύτερου κύματος ή όχι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα