Στα νύχια του… Περίανδρου Πόπωτα ο ΣΥΡΙΖΑ

Και τώρα τι κάνουμε; Κάπως έτσι νιώθουν όλοι εισήλθαν στην πολιτική κονίστρα τους τελευταίους μήνες πριν την διπλή εκλογική μάχη Μαΐου-Ιουνίου στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και δεν ήταν μόνο η διπλή συντριπτική ήττα στις εκλογές, αλλά και η παραίτηση Τσίπρα. Κι εν συνεχεία η οδυνηρή εσωκομματική διαδικασία που ναι μεν ανέδειξε τον Στέφανο Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος, αλλά προκάλεσε μία απίθανη εσωκομματική κρίση που οδήγησε στην αποχώρηση 11 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και χιλιάδων μελών όλων των βαθμίδων πανελλαδικά.

Οπότε πως μπορεί να προσδιοριστεί η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ; «Θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα δουλέψουμε περισσότερο», ήταν η πρώτη δήλωση της νεόκοπης βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς η κ. Ακρίτα θα αυξήσει τις αναρτήσεις της, θεωρώντας πως με τα like θα φέρει ψήφους στο κόμμα. Εκτός και εάν αποφασίσει η ίδια και αρκετοί νέοι στον ΣΥΡΙΖΑ να λιώσουν σόλες και να απευθυνθούν στην βάση. Διότι καλή και άγια η επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ακόμη ο Έλληνας πιστεύει στην προσωπική επαφή.

Βέβαια τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη τελειώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ατελείωτες αποχωρήσεις και την αποψίλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Διότι και αυτοί που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι το κόμμα πολύ δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι. Και δεν μιλάμε για πρωτάρηδες βουλευτές, άπειρους, που θα περιμένουν να τους καθοδηγήσει ο Παύλος Πολάκης, αλλά και για παλιότερα στελέχη με κυβερνητική θητεία, οι οποίοι ασφυκτιούν.

Νέες ομάδες

Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την αποχώρηση των «6+6», δηλαδή της ομάδας Αχτσιόγλου και νωρίτερα της Ομπρέλας δεν σταμάτησαν να υπάρχουν ομάδες και ομαδίτσες. Τουναντίον συσπειρώθηκαν και αποζητούν οφίκια στο νέο μικρό ΣΥΡΙΖΑ Νο 1, που πάντως διατηρεί την μαρκίζα, το κτίριο της Κουμουνδούρου και αυτό της Αγίου Κωνσταντίνου και το σήμα. Για το όνομα και το σήμα δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα το κρατά, διότι καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Κασσελάκης για να δείξει ότι κάνει νέα αρχή είναι πιθανόν να πετάξει στα σκουπίδια τις πινακίδες με το ΣΥΡΙΖΑ και να προμοτάρει ένα άλλο όνομα. Εξάλλου το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και κάποιο ιστορικό brand name, όπως αυτά της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα δημιούργημα του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτοί που θεωρούν εαυτούς πολύ ισχυρούς είναι οι λεγόμενοι «νεοπροεδρικοί». Έχουν ως ηγέτη τον Παύλο Πολάκη, τον οποίο και ακολουθούν πιστά η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Πέτρος Παππάς και αρκετοί άλλοι που εκτιμούν πως τώρα ανοίγεται ο δρόμος στον Κασσελάκη για να… σαρώσει. Οι λεγόμενοι «νεοπροεδρικοί» θέλουν να κάνουν το απόλυτο κουμάντο στο κόμμα και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο συνέδριο θα επιδιώξουν όχι μόνο να ελέγξουν πλήρως τη νέα Κεντρική Επιτροπή και φυσικά το κόμμα. Το θέμα είναι πως οι «νεοπροεδρικοί» δεν θεωρούνται κι εξπέρ στην οργάνωση ενός κόμματος. Τουναντίον θα λέγαμε.

Οι παλαιοί «προεδρικοί» υπό το Νίκο Παππά αποτελούν μία ομάδα, μάλλον ξεδοντιασμένη. Ταυτίζονται σε πολλά με τον Κασσελάκη, αλλά κρατούν αποστάσεις. Στόχος προσωπικός του Νίκου Παππά είναι να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με το νέο πρόεδρο με απώτερο στόχο να ελέγξει αυτός το κόμμα. Προς ώρας περιμένει. Κρατά αποστάσεις σε κάποιες από τις «τρέλες» του Κασσελάκη, όμως ήταν από τους πλέον αιχμηρούς για τους αποχωρούντες.

Μάι άλλη ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που παρέμειναν, αλλά νιώθουν να ασφυκτιούν. Όπως για παράδειγμα οι Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Γιαννούλης. Και εάν υποθέσουμε ότι τον Ζαχαριάδη τον θέλουν και σε άλλα κόμματα, οι άλλοι τρεις δύσκολα θα βρουν ανοικτές θύρες.

Υπάρχουν επίσης η Όλγα Γεροβασίλη και ο Σωκράτης Φάμελος, οι οποίοι πρωτίστως θα ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Θα περιμένουν και όπου βγει η περιπέτεια με τον Κασσελάκη. Και οι δύο πάντα ήταν με την κομματική νομιμότητα, όμως τώρα αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, αλλά πολύ δύσκολα θα βγουν μπροστά για να διασώσουν το νέο πρόεδρο. Και οι δύο ελπίζουν ότι η διαφαινόμενη ήττα στις ευρωεκλογές θα είναι διαχειρίσιμη, κοιτάζοντας πλέον στην μετά Κασσελάκη εποχή.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι πολύ λογικό να χαμηλώνουν τον πήχη και ακόμη και αυτό το 17% που είπε στη συνέντευξη που έδωσε στο Νίκο Χατζηνικολάου προ 10 περίπου ημερών ο Στέφανος Κασσελάκης. «Η κατάσταση ήταν πρωτοφανής και ανώμαλη. Δεν μας κάνει καλό, μας ζημιώνει. Είναι φανερό αυτό, φαίνεται και δημοσκοπικά, και πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε καταρχάς αμφισβήτηση μιας καθόλα δημοκρατικής εκλογής, αυτό είναι το νούμερο ένα. Και οι διαφωνίες, διαφορετικές απόψεις που πάντα θα υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συζητηθούν στην πορεία προς το Συνέδριο» παραδέχτηκε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας.

Περί αποστασίας

Το ζητούμενο για τον Κασσελάκη και την ομάδα του δεν είναι πλέον πως θα κλείσουν τις χαραμάδες και θα αποφύγουν και νέες αποχωρήσεις. Οι σκληροί «νεοπροεδρικοί» θα μιλούν πρωί μεσημέρι και βράδυ για αποστάτες και αποστασία, αλλά τα υπόλοιπα στελέχη δεν δείχνουν την ίδια πρεμούρα για τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς. Εξάλλου μόνο έτσι ίσως επιτευχθεί η συσπείρωση που επιδιώκει  ο Στέφανος Κασσελάκης και οι οπαδοί του. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του στιχουργού Νίκου Μωραΐτη, που δίνει μάχη στα social media υπέρ του Κασσελάκη: «Λένε ότι φεύγουν αύριο. Αν δεν έχουν βρει όνομα, να βοηθήσω: Νέοι Αποστάτες. Αρχικά: ΝΑ. Με τα χέρια ορθάνοιχτα. Στα μούτρα της Αριστεράς. Στα μούτρα των ψηφοφόρων τους. Στα μούτρα μας».

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ξέμεινε από την γενιά των 40ρηδων με την αποχώρηση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου, Τζανακόπουλου, δηλαδή σκληρών πολιτικών στελεχών ψημένων από τη νεολαία. Τουναντίον τα νέα πρόσωπα που πρέπει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 1 δεν έχουν το ίδιο πολιτικό υπόβαθρο.

Και το πιο σημαντικό για τη νέα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι «δημογέροντες» που έχουν παραμείνει στο κόμμα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιάννης Δραγασάκης δεν είναι βέβαιο και ότι οι συμβουλές τους ακούγονται, όπως επίσης και εάν τελικά οι ίδιοι θέλουν να αποτρέψουν τα χειρότερα. Εξάλλου παρά τις παρεμβάσεις των δύο δεν αποφεύχθηκε η διάσπαση. Μάλιστα την αποχώρηση των «σαραντάρηδων» δεν την ήθελε ούτε ένα σημαντικό τμήμα επωνύμων προεδρικών που ήταν δίπλα στον Αλ. Τσίπρα και στηρίζουν κριτικά σήμερα τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σφυρίζει αδιάφορα ο Τσιπρας

Αυτό, πάντως που έχει προκαλέσει εάν σωρό απορίες σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα. Θεωρητικά προσπάθησε με τις συναντήσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες να αποτρέψει την αποχώρηση. Κι όμως του γύρισαν την πλάτη οι πρώην συνεργάτες του. Οι οποίοι δεν «υπέκυψαν» ούτε στο μασάζ που τους έγινε από το δίδυμο Φλαμπουράρη-Δραγασάκη. Δείγμα ότι το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε μόνο λόγω του νέου αρχηγού του, αλλά προϋπήρχε. Απλά ο τσαρλατανισμός του Κασσελάκη επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να λάβει ο ίδιος θέση. Τουναντίον αντί για τον ίδιο μίλησαν οι συνεργάτες του και οι κύκλοι του μεταφέροντας τις απόψεις του. «Είναι ψυχολογικού χαρακτήρα οι αποχωρήσεις αυτές και όχι πολιτικού», έλεγαν οι κύκλοι Τσίπρα, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το πολιτικό ελατήριο. Κι όμως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αποχωρήσεις ήταν πολιτικές, ιδεολογικές και ταυτοτικές. Διότι μιλάμε για ανθρώπους που μεγάλωσαν στην αριστερά και δεν μπόρεσαν να αντέξουν στα μπρος πίσω του Κασσελάκη, που ορθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον περιέγραψε με τον χαρακτήρα του δημάρχου Περίανδρου Πόπωτα στο Κολοκοτρωνίτσι, στην επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 που ακόμη προβάλλεται σε επαναλήψεις «το Καφέ της Χαράς». Ένα ρόλο στον οποίο είχε δώσει ρεσιτάλ ο Χάρης Ρώμας. Ίσως τώρα ο Χάρης Ρώμας στην 3η version του «Καφέ της Χαράς» να αποσυρθεί και να προτείνει στον Στέφανο Κασσελακη να πρωταγωνιστήσει ως η μεταμοντέρνα έκδοση του Περίανδρου Πόπωτα. Θα μπορούσε να κάνει πιθανόν τον εγγονό του Πόπωτα στο σήριαλ, μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Εξάλλου η δήλωση του κ. Κασσελάκη στην Θεσσαλονίκη ότι «στόχος μου είναι η επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα. Στην Ελλάδα που ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, του νόμους, είχε ενδιαφέρον για τον γείτονά του», αποδεικνύεται ότι ο Κασσελάκης όντως είναι εγγονός του Περίανδρου Πόπωτα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Κώστα Καραμανλή, δεν πήρε θέση για μία ακόμη φορά. Οι κύκλοι του δήλωσαν ότι είναι ιδιαίτερα στενοχωρημένος από τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και συνάμα «ανήσυχος για της πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».

Χωρίς εκπρόσωπο

Η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της ομάδας «6+6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, που ακολούθησε εκείνη των μελών της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν άφησε μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση με 36 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση, συνολικά, 11 βουλευτών των δύο τάσεων, αλλά και σημαντικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας χωρίς εκπρόσωπο του κόμματος Κασσελάκη. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η Ροδόπη ήταν η μοναδική περιφέρεια στη χώρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατακτήσει την πρωτιά στις εθνικές εκλογές.

Πλέον, μετά την αποχώρηση 11 βουλευτών, έξι περιφέρειες μένουν χωρίς εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, συγκεκριμένα, οι περιφέρειες της Α’ Αθηνών, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Φλώρινας, Ξάνθης και Ροδόπης. Επιπλέον, με έναν βουλευτή – από δύο που είχε – παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες του Βόρειου Τομέα Αθηνών (μένει η Αθηνά Λινού), του Δυτικού Τομέα Αθηνών (με την Ρένα Δούρου) και της Αχαΐας (με τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο).

Έφυγαν οι υπουργοί του Τσίπρα

Το εντυπωσιακό είναι ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε σχεδόν όλο το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα, που είχε την ονομασία «η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς». Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπουργός Οικονομικών) ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιώργος Σταθάκης (διετέλεσαν υπουργοί Ανάπτυξης), ο Νίκος Βούτσης (Υπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της Βουλής) ο Ανδρέας Ξανθός (υπουργός Υγείας), η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος (υπουργός και υφυπουργός Εργασίας) Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς (υπουργοί Παιδείας), Θεανώ Φωτίου (αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Σία Αναγνωστοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ), Μερόπη Τζούφη (υφυπουργός Παιδείας), Δημήτρης Βίτσας (αναπληρωτής υπουργός Άμυνας), Πάνος Σκουρλέτης (υπουργός Εσωτερικών), Πέτη Πέρκα (γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας).

Νέο κύμα αποχωρήσεων
Εν τω μεταξύ, νέες αποχωρήσεις προοιωνίζονται στη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, με το κλίμα να έχει βαρύνει πάρα πολύ, όπως διαφάνηκε και από τις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Σημειωτέον ότι Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχαν στην πορεία στο μπλοκ των φοιτητών του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια, εντείνοντας τις διεργασίες στα νεότερα ηλικιακά στρώματα του κόμματος.
Παράλληλα, δυναμική εξόδου αναμένεται να καταγραφεί τις επόμενες ώρες και σε επίπεδο νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, όπου παραιτούνται ήδη από προχθές στελέχη στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, καθώς πολλά στελέχη του κομματικού μηχανισμού πρόσκεινται στην τάση «6 συν 6» σε πανελλαδική κλίμακα.

Το μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Γιάννη Δραγασάκη. Προς ώρας ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα δείχνει αποφασισμένος να δώσει ένα τράτο στον Κασσελάκη, όμως στις ιδιωτικές συζητήσεις του εκφράζει την απογοήτευση του. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ λένε, πως εάν το θελήσει ο Δραγασάκης μπορεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον Κασσελάκη, καθώς επηρεάζει πέντε τουλάχιστον εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εάν αποφασίσει την μεγάλη έξοδο θα τον ακολουθήσουν. Κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα