Στα σκαριά ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, αποκάλυψε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τη δημιουργία σε χώρα της Ευρώπης, αλλά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός καταυλισμού για αιτούντες άσυλο των οποίων το αίτημα απορρίπτεται.
Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι μεταξύ των κυβερνήσεων που συμμετέχουν στις συζητήσεις και ο Ράσμουσεν δήλωσε πως ελπίζει ότι ένα αρχικό πιλοτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στο οποίο θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος απ’ ό,τι υπό το υφιστάμενο σύστημα, δήλωσε σε δανικά μέσα ενημέρωσης.
«Είμαι αισιόδοξος. Με βάση τις συζητήσεις μου με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες –και τον διάλογο, ο οποίος συνεχίζεται σε επίσημο επίπεδο– περιμένω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα φέτος», δήλωσε.
Οι συνομιλίες διεξάγονται απ’ ευθείας μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε., δήλωσε στα δανικά μέσα ενημέρωσης.
«Για να είμαι ειλικρινής, θα είναι σε μια χώρα που δεν βρίσκεται στον κατάλογο των προορισμών που προτιμούν οι μετανάστες ή οι διακινητές ανθρώπων», είπε ο Ράσμουσεν και αρνήθηκε να σχολιάσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ποιες χώρες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν τέτοιο καταυλισμό, αν και είπε ότι θα δημιουργηθεί σε ένα μέρος που «δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό» για τους διακινητές.
Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένο, όταν ερωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο Ρόιτερ.

Αυτά ενώ αφιλόξενος τόπος αναμένεται να γίνει η Ιταλία για τους μετανάστες, κρίνοντας κανείς από τις πρώτες δηλώσεις στελεχών της νέας κυβέρνησης. Η χώρα αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με την Ελλάδα, αν και σε μικρότερο βαθμό λόγω τόσο του μεγέθους της αλλά κυρίως λόγω των μέτρων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλαβαν ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο στη Λιβύη. Μόνο που πλέον η νέα κυβέρνηση φαίνεται να ζητά ακόμα περισσότερα.
Η παραπάνω στάση της Ρώμης γεννά ανησυχία στην Αθήνα καθώς αν κλείσει και αυτή η δίαυλος για τους μετανάστες, τότε η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., οπότε αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία προς το παρόν κρατά στα εδάφη της εκείνους που αναζητούν το ευρωπαϊκό όνειρο, χωρίς όμως κανείς αυτό να μπορεί να το θεωρήσει δεδομένο ειδικά με την Τουρκία σε πολιτική και οικονομική κρίση.
Η «Α» απευθύνθηκε σε γνώστη του προσφυγικού ζητήματος με θητεία στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος σχολίασε πως «η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ιταλία συμβάλλει στη στροφή προς τα δεξιά της Ευρώπης. Το ίδιο συνέβη και στη Σλοβενία που μαζί με Ουγγαρία, Αυστρία κτλ. είναι σκληρές κατά των προσφύγων και μεταναστών». Παρ’ όλα αυτά, εξηγεί, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα:
1) Το Δουβλίνο όσο είναι όπως σήμερα οι πρώτες χώρες υποδοχής θα έχουν πάντα πρόβλημα.
2) Η Ιταλία έτσι κι αλλιώς είχε καταφέρει να «ελέγξει» την ακτοφυλακή της λιβυκής κι έτσι μείωσε τις ροές πριν ακόμη μπουν στις βάρκες.
3) Relocation δεν υπάρχει να μοιράσουν πρόσφυγες και μετανάστες, τα σύνορα των χωρών του Βίζεγκραντ (ομάδα που αποτελείται από τις Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) όπως και των περισσοτέρων είναι κλειστά, οπότε έτσι κι αλλιώς προς την Ευρώπη δεν μπορεί να τους στείλει, οι επιστροφές στην Ιταλία πάνε καλύτερα απ’ ό,τι εδώ αλλά και πάλι δεν πρόκειται να αδειάσει ποτέ.
«Γενικά το προσφυγικό στην Ιταλία το έχουν εξ αρχής χειριστεί διαφορετικά από την Ελλάδα. Κι όταν λέω διαφορετικά, δεν εννοώ καλύτερα», συμπληρώνει ο συνομιλητής της «Α».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα