Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

 Η επέμβαση της αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ παρουσία εισαγγελέα και η εκδίωξη των καταληψιών όπως είναι λογικό και αναμενόμενο ανέβασε την αδρεναλίνη κι εκτόξευσε το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Από την μία η κυβέρνηση κάνει λόγο για αποκατάσταση της νομιμότητας, ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πρώτο λόγο κι εν συνεχεία το ΚΚΕ μιλάει για νέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν τις βόλτες τους στα υπουργεία και χρησιμοποιούν την ίδια κασέτα: «Μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα». Όπως γίνεται αντιληπτό το κλίμα έχει φορτιστεί και οι επόμενες ημέρες αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον στο κοινοβούλιο εάν κρίνουμε τις πρώτες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

«Πλήρης εφαρμογή των νόμων – τέρμα στην παρανομία». Αυτό είναι το βασικό δόγμα του Μεγάρου Μαξίμου όπως μεταδίδεται και με βάσει αυτό έγινε και η επέμβαση της Αστυνομίας, που έχει ένα υψηλό βαθμό πολιτικής επικινδυνότητας. Η κυβέρνηση, μετά από μια μακρά περίοδο, κατά την οποία είχαν σταλεί αρκετά τελεσίγραφα για να εκκενωθεί το κτίριο, έδωσε το «πράσινο φως» να προχωρήσει η αστυνομική επιχείρηση.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν πλήρως ενήμεροι για την επιχείρηση της αστυνομίας που έγινε παρουσία Εισαγγελέα και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ήταν σε πλήρη συνεννόηση.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι όλα έγιναν για να τελειώσει μια παράνομη πράξη, αυτή της κατάληψης ενός δημόσιου κτιρίου, ενώ διευκρινίζεται πως είχε ζητηθεί πολλές φορές να αποχωρήσουν οι απολυμένοι από το ραδιομέγαρο. Παράλληλα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι καθημερινά το δημόσιο ζημιωνόταν με την κατάληψη, ενώ διευκρινίζουν ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος να μην καλυφθεί η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

Στην κυβέρνηση αναζητούσαν εδώ και καιρό το χρόνο που θα κινούνταν οι διαδικασίες εκκένωσης των εγκαταστάσεων της πρώην ΕΡΤ, καθώς ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση, Π. Καψής, έχει επισημάνει έγκαιρα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατη η κάλυψη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου. Πριν από τρεις εβδομάδες, περίπου, 32 βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει ερώτηση στον κ. Καψή, ζητώντας να υπάρξει… ανακατάληψη του ραδιομεγάρου. Απαντώντας ο κ. Καψής, υπογράμμισε ότι «η κατάληψη του κτιρίου της πρώην ΕΡΤ είναι παράνομη, αδικαιολόγητη και η συνέχισή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρόσθετο κόστος στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης», καθώς λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης «είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται με ιδιώτες για να καλύψει τις τεχνικές αδυναμίες των εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη».

 

Η αντιπολίτευση

Για «μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και της δημοκρατίας στον τόπο μας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τα ξημερώματα της Πέμπτης. «Το δίλημμα δημοκρατία ή μνημόνιο αναδεικνύεται επίκαιρο» σημειώνει στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «ο λαός θα σταθεί απέναντι στην κατάλυση της νομιμότητας, στην υπονόμευση της δημοκρατίας και θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και τις ελευθερίες του».

Την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το ΚΚΕ, για την εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τις προσαγωγές συνδικαλιστών και τη χρήση χημικών στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και σε άλλους εργαζόμενους που συμπαραστέκονταν έξω από το ραδιομέγαρο, με ανακοίνωση του γραφείου τύπου.

«Η εφαρμογή από την κυβέρνηση του δόγματος “νόμος και τάξη”, αποδεικνύει ότι η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής» τονίζει το ΚΚΕ. «Η απάντηση είναι ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, ιδιαίτερα σήμερα που το δρόμο της ΕΡΤ παίρνουν και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί, όπως οι αμυντικές βιομηχανίες με μαζικές απολύσεις εργαζομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Και σενάρια για εκλογές

Κι ενώ, λοιπόν, το κλίμα είναι εξόχως φορτισμένο οι «εκλολολάγνοι» τέσσερις ημέρες μετά την διαβεβαίωση του Αντώνη Σαμαρά, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2016, ανέσυραν από το συρτάρι το παλαιό σενάριο για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2014, δηλ. να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές οι εθνικές.

Που στηρίζουν αυτή την εμμονή τους; Στο ότι όλοι στο Μαξίμου αναμένουν, ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα επικυρώσει η Eurostat θα προσφέρουν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, τόσος τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, όσο και στην αντιπαράθεση της με την αντιπολίτευση. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι μια ευνοϊκή λύση, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και η πολιτική διαβεβαίωση που θα λάβει από τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας, ότι δεν θα επιμείνουν σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, μπορεί να του δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα