Στάσσης στο Economist: Επιταχύνει η ΔΕΗ τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Τι είπε για τις λιγνιτικές μονάδες

«Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της και πιο εφικτό ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο του Economist.

Ο Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι «η ενεργειακή κρίση καταδεικνύει τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και τώρα είναι που θα πρέπει να επιταχύνουμε». Όπως εξήγησε οι λόγοι έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος και το κόστος και «τώρα προστίθεται και η ενεργειακή ασφάλεια».

Ο ίδιος τόνισε ότι «το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ που δίνει έμφαση στην απανθρακοποίηση, τις ΑΠΕ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η ΔΕΗ θα επισπεύσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, ενώ έμφαση δίνει και στην παραγωγή υδρογόνου.

Οι λιγνιτικές μονάδες

Ο κ. Στάσσης ρωτήθηκε για την πορεία της απολιγνιτοποίησης υπό το βάρος των εξελίξεων του πολέμου της Ουκρανίας και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια. Σημείωσε πως «δεν αλλάζει ο μακροπρόθεσμος στόχος για την απολιγνιτοποίηση. Μπορεί να καθυστερήσει το κλείσιμο μονάδων για ένα με ενάμιση χρόνο, π.χ. φέτος προγραμματίζαμε να βγάλουμε εκτός λειτουργίας τρία εργοστάσια, ωστόσο στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια θα απεξαρτηθούμε οριστικά από τον λιγνίτη», επισήμανε.

Η ενεργειακή ασφάλεια

Ερωτηθείς για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της Ευρώπης και της Ελλάδας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε ότι «η Ελλάδα διατρέχει τον μικρότερο κίνδυνο. Και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε προβλήματα επάρκειας». Ρωτήθηκε επίσης για τον τρόπο αντιμετώπισης του εγχώριου ενεργειακού συστήματος σε ένα ενδεχόμενο βίαιης διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση «αν κοπεί το αέριο σε όλη την Ευρώπη η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα πάλι θα έχει τα μικρότερα προβλήματα και ίσως χρειαστεί τότε να περιορίσουμε την κατανάλωση των βιομηχανικών χρηστών».

Πηγή: ΟΤ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα