Σταθάκης: Επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ από ενεργειακές διασυνδέσεις, ΑΠΕ και δίκτυα φυσικού αερίου

Επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ στις ενεργειακές διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και τα δίκτυα φυσικού αερίου προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Power & Gas Supply Forum.

Όπως είπε, οι επενδύσεις για έργα ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. και θα προέλθουν κυρίως από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη 8ετία, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι αναμένονται επιπλέον 8,8 δισ. ευρώ επενδύσεις για τις διασυνδέσεις των νησιών. Αυτές, όπως σημείωσε, θα εξοβελίσουν την παραγωγή ενέργειας από πετρέλαιο και είναι μεταξύ άλλων και οικονομικά επιβεβλημένες καθώς θα εκμηδενίσουν τα ΥΚΩ.

Όσον αφορά στην επέκταση δικτύου του φυσικού αερίου (και τα έργα σε μεγάλες πόλεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα), οι επενδύσεις αναμένεται να φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ ενώ σημαντικά βήματα αναμένεται να γίνουν και στην εξοικονόμηση ενέργειας όπου η Ελλάδα βρίσκεται πίσω. Ο υπουργός επανέλαβε ότι «μέχρι το 2030 χρειαζόμαστε ένα εξοικονομώ κατ’ οίκον ετησίως» και προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξαγγελθεί το νέο πρόγραμμα για 20.000 κατοικίες.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος για τις ενεργειακές κοινότητες σημειώνοντας ότι «για να διευκολύνουμε τη συμμέτοχη νέων υποκειμένων στην ενεργειακή αγορά θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το πρώτο πακέτο χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων και οριστικοποιήθηκε η τιμολόγηση δίνοντας στις ενεργειακές κοινότητες ένα 10% πάνω από την τιμή του διαγωνισμού ως ένα ισχυρό κίνητρο».

Το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της αγοράς για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε ο υπουργός και στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά στην εφαρμογή του target model και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, «το οποίο προσδοκούμε ότι το β’ εξάμηνο θα μπορέσει να λειτουργήσει με τις προβλεπόμενες αγορές», όπως τόνισε. «Η δεύτερη πλευρά του targetmodel αφορά στις διασυνδέσεις με τις γειτονικές αγορές, τη συγκρότηση ισχυρών περιφερειακών αγορών οι οποίες θα μπορέσουν να συγκλίνουν στην κατεύθυνση της ενιαίας αγοράς», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Ειδική αναφορά έγινε και στο σύστημα των πράσινων πιστοποιητικών με τα οποία οι μεγάλοι ενεργειακοί καταναλωτές θα μπορούν να διαμορφώνουν το ενεργειακό μείγμα που οι ίδιοι επιθυμούν.

Στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η Ελλάδα ακολουθεί ένα κοινό βηματισμό με άλλες χώρες (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιταλία, Ιορδανία κλπ). «Η Ανατολική Μεσόγειος για πρώτη φορά θα δώσει το παρών στο χάρτη παραγωγής υδρογονανθράκων. Η μεταφορά του φυσικού αερίου βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και μεγάλων project (East Med, TAP, IGB κλπ), ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας, σημείωσε ότι έχουν επικυρωθεί στη Βουλή οι παλιές συμβάσεις και ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπογραφούν οι συμβάσεις στις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και το οικόπεδο 10.

Σκρέκας: Εταιρεία «ζόμπι» η ΔΕΗ
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε εταιρεία «ζόμπι» με τις ζημιές από τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες του συστήματος να έχουν ξεπεράσει συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για καθυστέρηση στην εφαρμογή του target model, την εφαρμογή του οποίου προσδιόρισε στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας ότι στο διάστημα των τελευταίων 4 ετών δεν έχει γίνει ούτε μια ερευνητική γεώτρηση.

Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές, σημείωσε εξάλλου ότι το δίκτυο διανομής δεν αντέχει συμμετοχή τους πάνω από το 40% και τόνισε ότι στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι οι εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας με ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες και ενίσχυση των διασυνδέσεων.

ΡΑΕ: Παρέμβαση στα τιμολόγια ρεύματος για τις κλιμακωτές χρεώσεις
Στρέβλωση στον τρόπο χρέωσης από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στον τρόπο χρέωσης της κατανάλωσης όταν αυτή υπερβαίνει έστω και κατά μία κιλοβατώρα την κατανάλωσης ρεύματος διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής στη διάρκεια ομιλίας του στο ίδιο συνέδριο, απηύθυνε σύσταση στους προμηθευτές αναγγέλλοντας παρέμβαση στο σκέλος των ανταγωνιστικών τιμολογίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπουλαξής σημείωσε πως διαπιστώνεται «στρέβλωση στα ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος καθώς με την αλλαγή μίας κιλοβατώρας οι καταναλωτές χρεώνονται όλη την ενέργεια με υψηλότερη τιμή». Ο κ. Μπουλαξής κάλεσε τους προμηθευτές να επανεξετάσουν τον τρόπο χρέωσης, υποδεικνύοντας την παρέμβαση που έκανε η ΡΑΕ πριν από περίπου δύο χρόνια στις ΥΚΩ όπου πλέον οι καταναλωτές όταν ξεπερνούν τα όρια κλίμακας χρέωσης τιμολογούνται με την υψηλότερη τιμή της επόμενης κλίμακας μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα της κατανάλωσης.

Διαβάστε επίσης