Στημένα: Ούτε ευρώ από τηλεοπτικά και Στοίχημα

Από την στιγμή που θα αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση η Επιτροπή Δεοντολογίας μέχρι και τις τελεσίδικες αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων όσες ομάδες εμπλέκονται θα αποκλειστούν από την χρηματοδότησή τους

Η δικαστική έρευνα για το διεθνές κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού φέρνει στο φως νέα συνταρακτικά στοιχεία για το ελληνικό ποδόσφαιροΣύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι νόμιμες υποκλοπές, τα ευρήματα στα κινητά και στα ψηφιακά μέσα των εμπλεκομένων, αλλά και οι μαρτυρίες “βάζουν θηλιά στο λαιμό” 5 ομάδων της SL1 και 10 της SL2…

Η υπόθεση έχει δυο σκέλη. Το ποινικό και το πειθαρχικό, δηλαδή τις τιμωρίες σε ομάδες που μπορούν να φτάσουν από αφαίρεση βαθμών μέχρι υποβιβασμούς ανάλογα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Η «Α» που παρακολουθεί και αποκαλύπτει τα μεγάλα γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 20 χρόνια κάνει σήμερα μια πρόβλεψη.

Με δεδομένο ότι οι απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών θα ολοκληρωθούν ως τα τέλη Σεπτεμβρίου η υπόθεση θα κριθεί τελεσίδικα…καλά Χριστούγεννα! Μέχρι τότε δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ στις ομάδες της Super League2 , ενώ είναι ένα ερωτηματικό τι προβλέψεις και τι ρήτρες υπάρχουν στις συμβάσεις των ΠΑΕ της Super League1 με τις συνδρομητικές πλατφόρμες γ αυτές τις περιπτώσεις.

Η διαδικασία –πάντως σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, δηλαδή στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Εφέσεων- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε θα έχει οριστεί εισηγητής-ερευνητής από την Επιτροπή Δεοντολογίας που θα μελετήσει όλα τα έγγραφα και θα εισηγηθεί στην Επιτροπή τις κυρώσεις σε ομάδες και πρόσωπα.Στη συνέχεια η υπόθεση θα τελεσιδικήσει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Φυσικά, εκτός από τα τηλεοπτικά δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στις εμπλεκόμενες ΠΑΕ ούτε από το Στοίχημα μέχρι να ξεκαθαρίσει η ιστορία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, πρόεδρος Εφετών, Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος έχει ήδη ανασύρει  109 φακέλους της Sportradar που ο ίδιος αρχειοθέτησε! Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί  ότι τα στοιχεία της Interpol, της Eurojust, της Εισαγγελίας Αθηνών, της Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών είναι αρκετά για να επανεξετάσει την πειθαρχική ευθύνη των 15  ομάδων που εμπλέκονται σε αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων μέσω στοιχηματικής απάτης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά , ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε όλα τα νέα στοιχεία από τον αθλητικό και ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο για να ασκήσει τον απαιτούμενο πειθαρχικό έλεγχο και να επιβάλει κυρώσεις που φτάνουν μέχρι ισόβιο αποκλεισμό στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες και υποβιβασμό στις ΠΑΕ που εκπροσωπούν.

Όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΠΟ ισχυρίζεται δημοσίως ότι πρώτα πρέπει να περαιωθεί η ανακριτική διαδικασία στο ποινικό μέρος και στη συνέχεια να εκκινήσει η πειθαρχικό έρευνα. Αντίθετα, ο Πειθαρχικός Κώδικας της FIFA καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες στο ποδόσφαιρο είναι ανεξάρτητες και μπορούν να διενεργούνται ταυτοχρόνως με τις ποινικές έρευνες. Μάλιστα αν η ΕΠΟ δεν κινηθεί μέσω των δικαιοδοτικών της οργάνων εντός τριμήνου από τη γνωστοποίηση της έρευνας, καθίσταται ελεγκτέα και η FIFA αναλαμβάνει να διεξάγει η ίδια τη σχετική πειθαρχική έρευνα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση της Εισαγγελίας Αθηνών και της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την  Interpol, έχει ερευνήσει 47 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ποδοσφαιριστές και παράγοντες ΠΑΕ και ερασιτεχνικών ομάδων.  Συλλήψεις δεν έχουν γίνει ακόμα, παρά μόνο προσαγωγές.  Στο στόχαστρο της Ιντερπόλ βρίσκονται ακόμη «παράγοντες» με μη θεσμικό ρόλο, αλλά και «χρηματοδότες» που δεν κατείχαν μετοχές στις ΠΑΕ.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας, έχουν ανοίξει κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ έχουν γίνει έφοδοι και σε σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται εμπλεκόμενοι με όλη αυτή την ιστορία.

Διέρρευσε, λοιπόν, ότι ήδη στα σπίτια υπόπτων έχει βρεθεί σε ρευστό το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και τώρα οι… κάτοχοι καλούνται να αποδείξουν από που προέκυψαν αυτά τα τεράστια ποσά σε… κασέρι και ότι δεν αποτελούν αντικείμενο παράνομης δραστηριότητας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει, πλέον, ότι το πουλόβερ ξηλώνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς και είναι θέμα χρόνου να έρθουν στο φως της δημοσιότητας διευθύνσεις και ονόματα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκτεταμένες και στοχευμένες έρευνες σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, και το Ηράκλειο.

Η Ιντερπόλ διεξάγει παράλληλα έρευνες για τον ίδιο λόγο σε Αυστρία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία, με Έλληνα εισαγγελέα να συμμετέχει σε συνάντηση δικαστικών αρχών στη Χάγη. Μέχρι τώρα η ΕΛ.ΑΣ, αλλά και το τμήμα οικονομικού εγκλήματος έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και άλλων στοιχείων, μετά από έφοδο σε σπίτια και γραφεία προσώπων που ενδιαφέρουν την έρευνα, στα οποία όπως προαναφέραμε έχουν συγκεντρωθεί ήδη κάποια… εκατομμύρια ευρώ σε ρευστό!

Παράλληλα, η ΕΥΠ εδώ και μήνες παρακολουθούσε συνομιλίες 47 ατόμων, που άλλα έχουν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο και άλλα όχι, αλλά θεωρείται ότι έχουν σχέση με το παράνομο στοίχημα.

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ακολουθήσει η άσκηση ποινικών διώξεων από τον αρμόδιο εισαγγελέα.  …

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα