Στην UEFA, μετά τις γιορτές, Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος

Η συνομοσπονδία θα τους βάλει στο ίδιο τραπέζι, με στόχο μια «συμφωνία κυρίων» για την... επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου. Σ' αντίθετη περίπτωση θα υλοποιηθεί (με συνοπτικές διαδικασίες) το ποδοσφαιρικό GRexit

Το γεγονός πως η κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει φτάσει «στο μη παρέκει» αλλά και το ποιοί πραγματικά διαθέτουν τη δύναμη να διαμορφώσουν μια εντελώς διαφορετική… επόμενη μέρα -φαίνεται ότι- κατανόησαν πλήρως και οι διεθνείς συνομοσπονδίες.

Όπως δείχνει και η κατακλείδα της ανακοίνωσης που εξέδωσαν σήμερα (13/12), την επομένη της συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο: «[…] πολύ μικρή πρόοδος μπορεί να σημειωθεί εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν παρέχουν τη συναίνεσή τους και δεν επιδείξουν θέληση».

UEFA και FIFA -που έχουν ξεπεράσει τα όρια ανοχής τους με πρόσωπα και καταστάσεις στην Ελλάδα- αποφάσισαν να «παίξουν το τελευταίο χαρτί» τους, για να αλλάξουν -προς το καλύτερο- τα δεδομένα. Αλλιώς θα δείξουν, με συνοπτικές διαδικασίες, την έξοδο στην ΕΠΟ.

Μετά τις γιορτές θα κληθούν στη Νυόν, για μια (πρώτη και τελευταία) καθοριστική συζήτηση, οι μεγαλομέτοχοι των τεσσάρων ισχυρών ΠΑΕ. Δηλαδή οι Ευάγγελος Μαρινάκης (ΠΑΕ Ολυμπιακός), Ιβάν Σαββίδης (ΠΑΕ ΠΑΟΚ), Δημήτρης Μελισσανίδης (ΠΑΕ ΑΕΚ) και Γιάννης Αλαφούζος.

Θα καθίσουν με στελέχη των διεθνών συνομοσπονδιών στο ίδιο τραπέζι, με ένα στόχο. Την επίτευξη «συμφωνίας κυρίων» για την… επόμενη μέρα. Θα τους γίνει σαφές ότι πρέπει να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής, για τη θέση του (επόμενου) προέδρου της ΕΠΟ και της ΚΕΔ.

Αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (με διαφορετικά δεδομένα και συμπεριφορές) για μια άλλη πορεία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ή δεν τηρηθεί, τότε θα υλοποιηθεί (με συνοπτικές διαδικασίες) το ποδοσφαιρικό GRexit. Με ότι αυτό συνεπάγεται σε αθλητικό αλλά και οικονομικό επίπεδο για τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες αλλά και εν γένει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στο… στόχαστρο των συνομοσπονδιών -παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται σαφές από τη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ- μπήκαν όλοι οι εταίροι του ελληνικού ποδοσφαίρου (ομοσπονδία, ΠΑΕ, παράγοντες) και όχι μόνο ορισμένοι.

Στην ΕΠΟ -όπως έχει γίνει γνωστό και στο πρόσφατο παρελθόν- UEFA/FIFA εξακολουθούν καταμαρτυρούν αναποτελεσματικότητα και δραματική καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Έτσι, επαναλήφθηκε η… διαταγή να δρομολογηθούν άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οι αλλαγές. Μέχρι τότε η χρηματοδότησή της θα είναι με το… σταγονόμετρο και από κάποια στιγμή και μετά θα «κοπεί μαχαίρι»…

Συμπεριφορές (γνωστές και άγνωστες) που απάδουν με την θετική εικόνα του προϊόντος και της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου -άρα μειώνουν την εμπορευματοποίησή του- έχουν ενοχλήσει σφόδρα τα στελέχη των συνομοσπονδιών.

Θα εξετάσουν -όπως ενημέρωσαν, κατά τη διάρκεια της περίπου 8ωρης συνάντησης, και αναφέρει η σχετική ανακοίνωση- άμεσες συνέπειες. Αλλά περιμένουν να δουν μέτρα και από τους εγχώριους αρμόδιους.

Από τον υφυπουργό Αθλητισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως ζητήθηκαν δύο πράγματα. Αφ’ ενός να κάνει ότι είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στελεχών, διαιτητών κλπ. Αφετέρου, στο υπό καταρτισμό νομοσχέδιο, να υπάρξει πρόβλεψη που θα επιτρέπει τη διενέργεια εκλογών στην ομοσπονδία, ως τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου και όχι τον Οκτώβριο. Για να μπορέσουν οι αλλοδαποί παράγοντες να επιτηρήσουν τις διαδικασίες (αν όχι, ουσιαστικά, να διεξάγουν αυτοί τις εκλογές).

Η επιτροπεία από τις συνομοσπονδίες θα ολοκληρωθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, στο τέλος Ιουλίου. Οι τοποτηρητές θ’ αποχωρήσουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα κληθεί να πορευτεί μόνο του. Τα στελέχη UEFA/FIFA προσβλέπουν να έχουν γίνει οι αρχαιρεσίες και να έχει προκύψει -κατά το δυνατόν- κοινής αποδοχής διοίκηση και στελέχωση της ΚΕΔ. Επίσης, να υπάρχουν σαφ΄ή δείγματα διαφορετικών συμπεριφορών και δρομολόγηση των απαιτούμενων κανονιστικών και θεσμικών αλλαγών.

Αν τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση, τότε -όπως ανέφεραν-  δεν θα επιστρέψουν αλλά θα δείξουν… κόκκινη κάρτα στην ΕΠΟ…

Διαβάστε επίσης