Η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές

Στις 14 Μαρτίου βγαίνει ξανά στις αγορές η Ελλάδα αφού την ερχόμενη Τετάρτη Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές το συνολικό ποσό της έκδοσης αναμένεται να ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη έκδοση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους επιδιώκει να καταστήσει εκείνους τους επενδυτές που τοποθετούνται σε έντοκα γραμμάτια για περισσότερο διάστημα κατόχους των εν λόγω τίτλων.

Το ετήσιο έντοκο γραμμάτιο θα αντικαταστήσει τις εκδόσεις των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που διενεργούσε ο ΟΔΔΗΧ από το 2014.

Έτσι, θα περάσει το σήμα στην αγορά πως οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος είναι περιορισμένες και πως ήδη η χώρα προετοιμάζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή χωρίς αιφνιδιασμούς. Και αυτό έχει σημασία διότι το δωδεκάμηνο έντοκο θα ωριμάσει όταν πλέον η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα.

Με την κίνηση αυτή, την οποία η αγορά επικροτεί διότι το έντοκο θα φέρει ένα επιτόκιο μεταξύ 1,5% και 1,6%, θα δοθεί πρόσθετη ρευστότητα στην καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού χρέους.

Για να καταλάβει κανείς το πόσο έχει βελτιωθεί το ρίσκο χώρας, αρκεί να τονιστεί πως η τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια ήταν τον Απρίλιο του 2010, και αυτά εκδόθηκαν με απόδοση 4,85%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα