«Στο χείλος της χρεοκοπίας η Περιφέρεια Αττικής»

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

«Στη ζωή μου έχω μάθει να χτίζω και όχι να γκρεμίζω». Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» ο εκ των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής. Ο πρώην περιφερειάρχης (2011-2014) κι επί μία οκταετία νομάρχης Αθηνών (2002-2010) τονίζει πως διεκδικεί την επανεκλογή του με γνώμονα το έργο του για το οποίο δηλώνει υπερήφανος. Επίσης ο κ. Σγουρός εκφράζει τις ανησυχίες του για την οικονομική κατάσταση της περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι τώρα που η χώρα θα βγει από τα μνημόνια θα αναγκαστεί να εισέλθει η περιφέρεια για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Σγουρού είναι:

-Κε Σγουρέ, βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και προβλέπεται σκληρή μάχη ανάμεσα σε σας, τον κ. Πατούλη και την κα Δούρου. Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς έναντι των ανθυποψηφίων σας;

«Για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι τα δείγματα γραφής μας είναι γνωστά. Το έργο μας είναι καταξιωμένο, το ξέρουν όλοι και το έχουν αναγνωρίσει δημόσια, φίλοι και αντίπαλοι. Δεν είμαστε ούτε τυχαίοι, ούτε περαστικοί από τον θεσμό. Στηρίζοντας επομένως την “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” υπάρχει το εχέγγυο της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας. Οι πολίτες είναι σίγουροι ότι δεν θα βαδίσουν σε αχαρτογράφητα νερά.

»Δεύτερον, διότι έχουμε σχηματίσει μια πολύ δυνατή ομάδα υποψηφίων και συνεργατών, που μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όμως κανείς δεν λογοδοτεί σε κανένα κόμμα. Είναι κάτι που το έχω ξεκόψει εξ αρχής σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον συμπόρευσης σε αυτόν τον αγώνα. Τα κόμματα θα μείνουν έξω από την πόρτα της παράταξής μας».

Η θητεία της κας Δούρου λήγει σε λίγο καιρό. Πώς την αποτιμάτε, θετικά ή αρνητικά;

«Η θητεία ενός αιρετού κρίνεται εάν συγκρίνει κανείς τι παρέλαβε σε σχέση με το τι παραδίδει. Και σε αυτή τη σύγκριση το πρόσημο για την κα Δούρου είναι αρνητικό. Παρέλαβε μια Περιφέρεια μοντέλο. Με 350 εκατ. ευρώ αποθεματικό, που είχαμε δημιουργήσει με κόπο όταν όλη η Ελλάδα χρεοκοπούσε.  Με υψηλή απορροφητικότητα στο ΠΕΠ 2007-2013 και έτοιμο το επόμενο  ΠΕΠ, αυτό που τρέχει τώρα το 2014-2020.  Με 1.000 έργα να τρέχουν από κάθε πηγή χρηματοδότησης. Θυμίζω ότι τελειώσαμε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ότι ξεκινήσαμε το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας-Παιανίας, ότι φτιάξαμε το κολυμβητήριο στο Περιστέρι και τόσα άλλα έργα. Με σχεδιασμούς για την επίλυση καυτών προβλημάτων, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.  Δεν λέμε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα ή ότι όλα γίνονταν στην εντέλεια. Όμως η λειτουργία μας ήταν πάρα πολύ καλή. Και  τι κατάφερε; Απέτυχε στη διαχείριση όλων των κρίσεων από τις οποίες ήταν μονίμως εξαφανισμένη. Δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο ανάπτυξης. Απέτυχε στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου σήμερα ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί. Απέτυχε ακόμη και στα οικονομικά, με αποτέλεσμα η περιφέρεια να οδηγείται στη χρεοκοπία».

Φαντάζει δύσκολο μια πλεονασματική Περιφέρεια να οδηγείται σε χρεοκοπία. Μήπως είναι οι γνωστές προεκλογικές υπερβολές;

«Σε καμία περίπτωση. Δυστυχώς, η κα Δούρου ακολούθησε μια αλόγιστη οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα το οικονομικό άνοιγμα της Περιφέρειας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το αποθεματικό ανέρχεται στα 300 εκατ., ενώ τα έσοδα παραμένουν αμετάβλητα. Το ταμείο σε λίγο καιρό θα είναι μείον. Γι’ αυτό αναγκάστηκα να στείλω επιστολή πρόσφατα στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, για να προλάβω το κακό. Αυτό που έχω πει δεν είναι υπερβολή, αλλά η ωμή αλήθεια. Όταν η Ελλάδα θα βγαίνει από τα μνημόνια, η Περιφέρεια Αττικής θα μπαίνει σε αυτά. Όσοι κάνουν ότι δεν ακούν έχουν συνευθύνη για όσα πρόκειται να συμβούν».

Για άλλη μια φορά, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Είναι και γιατί «ωρολογιακή βόμβα» τα απορρίμματα;

«Δυστυχώς, η κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας που είχαμε ξεκινήσει το 2012, που θα αύξαναν την ανακύκλωση, σε συνδυασμό με τις δράσεις διαλογής στην πηγή που προωθούσαμε, όπως ακριβώς γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακυρώθηκαν το 2014 από τη σημερινή διοίκηση, επειδή ιδεοληπτικά ήταν αντίθετη στη μέθοδο χρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, που σήμερα όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης αποθεώνουν ως χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Το αποτέλεσμα είναι τη θέση ώριμων σχεδιασμών να έχει πάρει ένας νέος κατά φαντασία σχεδιασμός, κοστοβόρος, ανεφάρμοστος και αόριστος στις χωροθετήσεις. Η πολιτική που ακολούθησε η κα Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων υπήρξε από την αρχή μέχρι το τέλος καταστροφική, και ήδη το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας είναι τεράστιο. Το χειρότερο όλων είναι ότι ο μοναδικός χώρος ταφής στη Φυλή εξαντλείται και, ενώ υπάρχουν κοινοτικοί πόροι προς απορρόφηση, δεν έχει ξεκινήσει κανένα νέο έργο».

 

Ποιον θεωρείτε πιο επικίνδυνο αντίπαλο, την κα Δούρου ή τον κ. Πατούλη;

«Δεν είναι θέμα επικινδυνότητας ως προς τη δική μου υποψηφιότητα, αλλά ως προς τη δυνατότητα του διοικείν την Περιφέρεια και ως προς την ασφάλεια των πολιτών. Το πρόσφατο παρελθόν δείχνει αδιαμφισβήτητα ότι κομματικοί υποψήφιοι  που δεν ενδιαφέρονται επί της ουσίας για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά κατεβαίνουν γιατί τους το επέβαλε το κόμμα ή από καραμπόλα, φέρνουν αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα. Και η κα Δούρου και ο κ. Πατούλης είναι υποψηφιότητες με τέτοια ευκαιριακά χαρακτηριστικά».

 

Θεωρείστε από πολλούς αυτοδιοικητικούς ότι αντιμετωπίζετε τα θέματα, όποια κι αν είναι, με τη δέουσα σοβαρότητα. Σας ικανοποιεί αυτή η κριτική;

«Με ικανοποιεί που οι πολίτες ξέρουν ποιος είναι ο Γιάννης Σγουρός. Δεν απασχολώ τα media για τους λάθος λόγους. Γι’ αυτό βλέπετε ότι τα λόγια μου είναι πάντοτε μετρημένα. Δεν παρασύρομαι σε μαξιμαλιστικές υποσχέσεις και παχιά λόγια. Εάν οι ανθυποψήφιοί μου θέλουν να μπουν σε πλειοδοσία υποσχέσεων, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσω. Έχω μάθει να τηρώ τις δεσμεύσεις μου και να χτίζω, όχι να γκρεμίζω. Ζητώ οι πολίτες να μας αναδείξουν πρώτη δύναμη από τον πρώτο γύρο, οπότε και θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να μπορέσουμε να διοικήσουμε την Περιφέρεια με ισχυρή και καθαρή φωνή. Ζητώ από τους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ο καθένας σε επίπεδο κόμματος, να με στηρίξουν για να προστατεύσουμε την Περιφέρεια, με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα, στοιχεία που τόσο έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια».

 

 

 

Διαβάστε επίσης