Στο… κόκκινο η κρατική μηχανή για την είσπραξη του ΦΠΑ

Με στόχο να μπουν τους επόμενους 7 μήνες περί τα 8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από το ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών.

Η στρατηγική που έχουν καταρτίσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές παραλλαγές ελέγχων που εκτείνονται από έρευνες σε τουριστικούς προορισμούς, μέχρι και σε αγορές προϊόντων μέσω διαδικτύου με προπληρωμένες κάρτες.

Η φιλοσοφία του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου εδράζεται στο ότι όσο περισσότερα έσοδα προέλθουν από την πάταξη της φοροκλοπής, τόσο περισσότερο θα μειωθούν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι. Στη βάση αυτή η επιτυχία του εγχειρήματος της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13% αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο ενίσχυσης των εσόδων από το ΦΠΑ θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο που θα αφορά στο διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2013 θα βασισθεί στους ελέγχους του ΣΔΟΕ και στις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Και το δεύτερο στάδιο το οποίο θα εφαρμοσθεί από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα βασισθεί στη συνεργασία όλων των διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και στην κινητοποίηση ενός «υπερ- μηχανισμού» 3.731 ελεγκτών.

Διαβάστε επίσης