Στο μικροσκόπιο οι συντάξεις

Μέτρα, μέτρα και άλλα μέτρα. Αυτή είναι η επωδός των εκπροσώπων της τρόικας στο ξεκίνημα των επαφών με τους υπουργούς. Ούτε οι αποδοκιμασίες, ούτε το γεγονός, ότι φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα δεν καταλαβαίνουν οι Τόμσεν-Μορς-Μαζουχ. Έτσι επανέφεραν την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, όπως και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά τέτοιο ενδεχόμενο.

Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε προετοιμαστεί και παρουσίασε στους δύο από τους τρεις εκπροσώπους της Τρόικας (Μορς και Τόμσεν) το σχέδιό της για αύξηση των εσόδων των ταμείων και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι δανειστές ασχολήθηκαν με ένα άλλο κενό, αυτό που θα αφήσει στα ταμεία η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Μέτρο καθ’ όλα ψηφισμένο και συμφωνημένο, που για να εφαρμοστεί όμως, πρέπει να εξευρεθούν τα «ισοδύναμα» μέτρα ώστε να μην υπάρξει νέα τρύπα στα έσοδα των ταμείων.

Το κλίμα κατά την συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με την Τρόικα κάθε άλλο παρά καλό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Όχι τόσο από το ύφος των δανειστών αλλά από την τροπή που πήρε τελικά η συζήτηση. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επέμεναν στη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών από το 2014, όπως επίσης στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Και για το μεν πρώτο, το υπουργείο φάνηκε ανέτοιμο, καθώς τα «ισοδύναμα» αυταπόδεικτα οδηγούν σε μείωση των παροχών – συντάξεων κατά μέσω όρο κατά 5% (ήτοι 1,3 δισ. ευρώ), όσο περίπου και το κενό που θα αφήσει πίσω της μια πιθανή μείωση, ενώ για το δεύτερο, παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών, και δη στον Χρήστο Σταϊκούρα που έχει αναλάβει το θέμα, που καίει.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας πίεσε για μια ακόμη φορά για ευνοϊκότερους όρους στη ρύθμιση οφειλών, με 72 δόσεις, όμως η Τρόικα ήταν ξεκάθαρα αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση συμψηφισμού των χρεών προς τα ταμεία με την επιστροφή ΦΠΑ.

Οι επικεφαλής της τρόικας επισήμαναν, ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στη ρύθμιση. Στο υπουργείο Εργασίας πάντως, ελπίζουν ότι για πρώτη φορά φάνηκε μια πρόθεση να ακούσουν προτάσεις βελτίωσής της. Τόσο το θέμα της ρύθμισης, όσο κυρίως το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από το 2014, αναμένεται να αποτελέσουν βασικά παιδεία σκληρής διαπραγμάτευσης, σε όλα τα επίπεδα. Δεν ήταν άλλωστε, τυχαία η συμμετοχή στην διαπραγμάτευση του Γ. Βρούτση με τους πιστωτές, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Το ΦΠΑ στην εστίαση
Μεγάλη μείωση παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας τον Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης απέδωσαν το φόρο μετά τη μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13%. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς παρά την υπερκάλυψη του στόχου του προϋπολογισμού για τα συνολικά έσοδα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ πλην τελωνείων σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει επιτρέψει σε πιλοτική βάση τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και υπό τον όρο ότι αν χαθούν σημαντικά έσοδα ο συντελεστής τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στο 23% βάζοντας παράλληλα ταφόπλακα και σε όποιο επιχείρημα της κυβέρνησης προς την τρόικα για μείωση και άλλων φόρων.

Η κυβέρνηση είχε ποντάρει πολλά στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς τον περασμένο Ιούλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αποδοχή του αιτήματος από την τρόικα και είχε καλέσει τους επαγγελματίες του κλάδου να ρίξουν τις τιμές, να εκδίδουν αποδείξεις και να αποδίδουν το φόρο. Επίσης, το μέτρο είχε συνοδευτεί και από μια πρωτοφανή κινητοποίηση του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές για έλεγχο έκδοσης αποδείξεων. Στο πλαίσιο των ελέγχων είχε μπει λουκέτο και σε επιχειρήσεις εστίασης που δεν εξέδιδαν αποδείξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα