Στο… περίμενε για την πολιτική διαπραγμάτευση

Με το «έτσι θέλω» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να επιβάλει στους εταίρους την πολιτική διαπραγμάτευση για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, με κυριότερο την αποφυγή οριζόντιων μέτρων που απαιτεί η τρόικα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο πρωθυπουργός, έχοντας στις αποσκευές του την προγραμματική συμφωνία, κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι η χώρα δεν θα αντέξει νέα οριζόντια μέτρα χωρίς ένα φως στο τούνελ της εξαετούς σκληρής λιτότητας.

Η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ σηματοδότησε την έναρξη της πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά και τη μετάθεσή της στο νέο έτος. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πριν σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων. η συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών δεν αναμένεται να ευοδωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Έτσι, από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης (δηλαδή η Μέρκελ) παρουσιάζεται ως υπηρεσιακή, οι τεχνοκράτες έχουν το ελεύθερο να επιβάλουν τις τυπολατρικές μεθόδους τους και φυσικά να δημιουργούν ένα επιπρόσθετο άγχος στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε 20λεπτη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο με αντικείμενο αποκλειστικά την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, επιδιώκει να κρατήσει ανοικτές όλες τις εναλλακτικές επιλογές του. Από το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας τώρα, με κάποιον συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και τρόικας ως προς το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων, μέχρι το σενάριο της… καθυστέρησης των όποιων αποφάσεων τουλάχιστον μέχρι τη συγκρότηση της γερμανικής κυβέρνησης, ή ακόμη και μέχρι την άνοιξη, ώστε όλα τα ζητήματα (δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ελάφρυνση του χρέους) να εξεταστούν ως ένα πακέτο, σε μία προσπάθεια συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος.

Παρά το γεγονός ότι τόσο το επιτελείο του πρωθυπουργού, όσο και το Βερολίνο απέφυγαν κάθε σχόλιο για τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, οι δηλώσεις των υπόλοιπων κοινοτικών αξιωματούχων (Μπαρόζο, Ρεν), αλλά και το κλίμα που μεταφέρουν Γερμανοί αξιωματούχοι προς τους συνομιλητές τους στην Αθήνα δείχνουν ότι η στάση των πιστωτών έναντι της Ελλάδας παραμένει αταλάντευτη στο τρίπτυχο: διαρθρωτικές αλλαγές, νέο χρηματοδοτικό πακέτο (και άρα μνημόνιο) και μετάθεση της όποιας απόφασης για το χρέος, που πάντως δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα, σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές.

 

Λύσεις…

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας αλλά και υπό τον φόβο των αντιδράσεων των βουλευτών, η κυβέρνηση αναζητά πολιτικά ανεκτά μέτρα προκειμένου να επιδιώξει μία συμφωνία με την τρόικα που θα κλείνει τη συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι πέφτουν και εναλλακτικά σενάρια για τις κινήσεις έναντι της τρόικας, η οποία αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Αντ. Σαμαράς αναμένει από το οικονομικό επιτελείο τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επ’ αυτών συμφωνεί, κατ’ αρχήν, το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και, φυσικά, θεωρούνται ανεκτά για τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων.

Πάνω σε αυτά τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά και σύμφωνα και με όσα ο ίδιος διέγνωσε για τη στάση των πιστωτών κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός θα καθορίσει τη γραμμή επί της οποίας θα γίνει και η δύσκολη, τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα (πιθανότατα τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου), οπότε η υποδόση του ενός δισεκατομμυρίου δεν αναμένεται να εισέλθει στα ελληνικά ταμεία νωρίτερα από τον Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα οι τροϊκανοί, όπως λένε στις Βρυξέλλες, αναμένεται να θέσουν το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού και της ανάγκης νέων μέτρων. Και αυτό διότι η Αθήνα ναι μεν τρέχει προκειμένου να έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα, όμως η τρόικα θέλει στην επόμενη επίσκεψή της να οριστικοποιήσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος και να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση επί του προϋπολογισμού 2014.

Ήδη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ερωτήθηκε για το εάν θα υπάρξει η ανάγκη πρόσθετων μέτρων. Επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία εάν απαιτηθούν νέα μέτρα δεν πρόκειται να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι «δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ στηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση». Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. που υπολογίζει η τρόικα. Πάντως, αξιωματούχοι της Κομισιόν ανέφεραν με νόημα ότι, όταν υπάρχει διαφορά σε μία διαβούλευση, συνήθως επιλέγεται η μέση οδός, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα επιμένει για μέτρα 500 εκατ., η τρόικα για δύο δισ., οπότε θα καταλήξουν σε μέτρα 1,2 δισ. ευρώ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα