Στόλτενμπεργκ – «Η Σουηδία θα είναι μέχρι τον Ιούλιο μέλος του ΝΑΤΟ»

Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου στο ΝΑΤΟ

Σε δηλώσεις του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Σουηδία θα έχει ενταχθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο στο ΝΑΤΟ. «Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία θα είναι μέχρι τότε πλήρες μέλος του», ανέφερε ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, η Σουηδία και η Φινλανδία κατέθεσαν από κοινού αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και μολονότι το αίτημα του Ελσίνκι έγινε δεκτό τον περασμένο Απρίλιο, η Σουηδία παραμένει όμηρος των διαθέσεων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Γιατί η Σουηδία έχει καταστεί «όμηρος» της Τουρκίας και της Ουγγαρίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιώνει από την κυβέρνηση της Σουηδίας να αναλάβει δράση κατά μελών του PKK που βρίσκονται στο έδαφός της και χρησιμοποιεί το δικαίωμα βέτο ως μοχλό πίεσης για να εξασφαλίσει την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να έχει εκνευριστεί από το παιχνίδι καθυστερήσεων της Άγκυρας.

Στην Ουγγαρία ο φίλος του Ερντογάν, πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι «δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία» από τους Ούγγρους βουλευτές να εγκρίνουν το αίτημα της Σουηδίας.

Λίγες μέρες αργότερα η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης άναψε το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κι απομένει η οριστική έγκριση από την Ολομέλεια με τη σχετική ψηφοφορία να μην αναμένεται πριν τα μέσα Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ η Στοκχόλμη έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα