Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα καθοριστεί από την συμφωνία των Πρεσπών»

Ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε σήμερα από τα Σκόπια ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

«Σε λίγες εβδομάδες θα διεξάγεται ένα δημοψήφισμα για την ονομασία της χώρας. Η απόφαση είναι δική σας. Είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί η φωνή σας, γι΄ αυτό ενθαρρύνω του πολίτες της χώρας να προσέλθουν στις κάλπες», τόνισε ο γ.γ του ΝΑΤΟ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συνέχισε προσθέτοντας «Είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή να γίνετε δηλαδή μέλος της διεθνούς κοινότητας. Πρόκειται για μια ευκαιρία που εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή».

Ο γ.γ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος και των Συμμάχων αλλά και της ίδιας της χώρας.

Όπως είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, η ασφάλεια στην περιοχή θα φέρει οικονομική μεγέθυνση και ανέφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι μετά την ένταξή του στη Συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα.

«Το ΝΑΤΟ είναι η πιο ισχυρή συμμαχία στον κόσμο. Εξασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και συνολικά στα Δυτικά Βαλκάνια. Βρισκόμαστε πολύ κοντά, για να αδράξουμε την ευκαιρία, να ψηφίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ, προτρέποντας τους συμπατριώτες του να υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας-επιτροπή προετοιμασίας της χώρας για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, στην οποία επικεφαλής είναι ο ίδιος, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να επιδείξουν νηφαλιότητα σε όλη την περίοδο πριν το δημοψήφισμα και να αναγνωρίσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι ο στρατηγικός σύμμαχος των Σκοπίων και η ένταξη της χώρας στη Συμμαχία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

 

Διαβάστε επίσης