Στόχος να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι

«Η εποχή της κατάρρευσης Τσίπρα άρχισε». Αυτό είναι το μήνυμα που μεταδίδει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μετά την κενή περιεχομένου ομιλία του πρωθυπουργού (όπως τη χαρακτηρίζουν στα ηγετικά κλιμάκια) στη ΔΕΘ και κυρίως μετά τα όσα συνέβησαν στη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα απορρίφθηκαν με το καλημέρα της διαπραγμάτευσης από τους θεσμούς, δείγμα ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας». Επίσης τονίζουν πως ακόμη και στο θέμα του χρέους, το οποίο το Μαξίμου το έχει κάνει σημαία, τους προσγείωσε ο αντιπρόεδρος, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος δεν βλέπει σύντομα λύση. Επίσης δεν λησμονούν ότι στη συνέντευξη Τύπου δεν δόθηκε ερώτηση σε μεγάλες εφημερίδες, ενώ η ερώτηση των δύο συναδέλφων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που κλείνει η κυβέρνηση απέδειξε τις αδυναμίες του πρωθυπουργού.

Και όπως υποστηρίζουν, αυτή η συνέντευξη του κ. Τσίπρα «θα είναι και η τελευταία του ως πρωθυπουργός». Και για να στηρίξουν τα λεγόμενά τους ανασύρουν τα στοιχεία της οικονομίας που είναι δραματικά και θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Μάλιστα επισημαίνουν ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την πολιτική κυριαρχία, κάτι που θα οδηγήσει τον Τσίπρα σε πολλά λάθη, τα οποία ελπίζουμε να μην κοστίσουν στη χώρα». Σε ό,τι αφορά το πού θα κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του σήμερα το βράδυ στο Βελλίδειο, αλλά και στην αυριανή συνέντευξη Τύπου, από το Μοσχάτο επισημαίνουν πως «δεν θα υπάρξουν θα και ψεύτικες υποσχέσεις. Ήρθε η ώρα να ακούσουν οι πολίτες μόνο αλήθειες. Τέλος η εποχή των ψεμάτων».

Προσωπικό στοίχημα
Για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί προσωπικό στοίχημα η καλή εμφάνιση στη ΔΕΘ, αφού θέλει να πείσει με την παρέμβασή του και τους πιο δύσπιστους ψηφοφόρους, καθώς ένας στους τρεις πολίτες παραμένει στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και της αποχής. Σύμφωνα με όσα συζητούνται στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ., η τριήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκλαμβάνεται ως εφαλτήριο για τη φθινοπωρινή πολιτική αντεπίθεση της Ν.Δ. με κεντρικό σύνθημα την επανεκκίνηση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα μείνει μόνο στην εξαγγελία για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, αλλά θα δεσμευτεί και για αποκλιμάκωση και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, με πρώτο τον ΦΠΑ (π.χ. στην εστίαση). Επειδή, αναμένεται να ερωτηθεί σχετικά με τα χρήματα που πρέπει να εξευρεθούν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο ίδιος θα μιλήσει για την περικοπή στις δαπάνες και την εξοικονόμηση, ποσού της τάξης των 700 και 800 εκατ. ευρώ, αναλύοντας τον τρόπο, ώστε να δώσει και απάντηση στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας «ο Μητσοτάκης θα αρχίσει απολύσεις στο δημόσιο για να εξασφαλίσει αυτά τα 700 εκατ. ευρώ».

Στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα έχει θετικό αφήγημα, καθώς ναι μεν θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά από την άλλη θα επιχειρήσει να αποδείξει στην κοινωνία ότι γνωρίζει πολύ καλά τον δρόμο και το πώς θα ξεπεραστούν ακόμη και τα εμπόδια που υψώνουν οι δανειστές. Και όπως λένε στο Μοσχάτο, οι τελευταίες συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ. με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και οι προτάσεις που κατατέθηκαν επεξεργάζονται και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποια έκπληξη, σε ό,τι αφορά πιθανές δεσμεύσεις.

Θα επιμείνει ως το τέλος ο Κυριάκος στη στροφή προς το κέντρο
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο την κυριαρχία προς το κέντρο, καθώς εκτιμά πως αυτή η στροφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει άλλον αέρα. Ο ίδιος εμμένει στη στροφή κυρίως προς το πολιτικό Κέντρο (μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, φιλελεύθερο) και καλεί σε συστράτευση πρόσωπα από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Όμως τα βήματα προς αυτό τον στόχο είναι πολύ αργά, καθώς δεν θέλει να τρομάξει τα παραδοσιακά στελέχη, κάποια εκ των οποίων έχουν αρχίσει την γκρίνια, κάνοντας λόγο για πιθανή αποϊδεολογικοποίηση της Ν.Δ., κάτι που ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί αναγκαίο το άνοιγμα της παράταξης πέρα από τα παραδοσιακά τείχη. Το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι να ισορροπήσει μεταξύ του Κέντρου και της δεξιάς πλευράς της Ν.Δ., την οποία δεν θέλει να εξοβελίσει, αλλά υπό τα νέα δεδομένα δεν έχει κυρίαρχη θέση. «Στη μεγάλη Ν.Δ. χωράνε όλοι, αλλά κυριαρχούν το μέτρο, η σύνεση, η μετριοπάθεια και ο ορθός πολιτικός λόγος», είναι το στίγμα της ηγεσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταβάλει προσπάθειες το επόμενο διάστημα να πετύχει, πέρα από το άνοιγμα προς το Κέντρο, με την ενσωμάτωση προσώπων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρείν, την επιστροφή στη Ν.Δ. και όσων κεντροδεξιών ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Η παρουσία του και η ομιλία στην εκδήλωση για το βιβλίο του αντιπροέδρου της Δράσης, Τάσου Αβραντίνη, όπου ήταν παρούσα και η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και πλήθος εκσυγχρονιστών, κεντρώων, μεταρρυθμιστών και φιλελεύθερων στελεχών, ήταν ένα ακόμα σημάδι για τα μελλούμενα σχετικά με το ζήτημα της διεύρυνσης. Εξάλλου υπάρχουν πληροφορίες για πολλές επαφές στο παρασκήνιο με πάρα πολλά στελέχη από τον κεντρώο χώρο, τα οποία και δεν είχαν θέσεις ευθύνης σε προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θεωρούνται τοξικά και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έχουν θετικό πρόσημο.

Ιδιαίτερο ρόλο στη μετατόπιση της Ν.Δ. προς το Κέντρο, μια προσπάθεια που δεν είναι εύκολη, καθώς μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της είχε γαλουχηθεί με τον μαξιμαλισμό της πόλωσης, διαδραματίζουν ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και η συντονίστρια Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Μέσω της διαδικασίας συγγραφής του προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλά πρόσωπα εκτός Ν.Δ., ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τηλεφωνεί ο ίδιος σε πολλούς για να συζητήσει μαζί τους και να διερευνήσει το ενδεχόμενο συμπόρευσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στην ηγετική ομάδα και τις εξελίξεις στο Ποτάμι, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι υπερβολή ότι αναμένουν κινήσεις προσχώρησης στη Ν.Δ., όχι τόσο από κεντρικά στελέχη, αλλά κυρίως από μικρομεσαίους παράγοντες της Περιφέρειας που επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα