Στρατηγική απαξίωσης του Αλέξη από τη Φώφη

Όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’70 αντιμετώπισε υποτιμητικά τον Γιώργο Μαύρο, έτσι και η Γεννηματά χαρακτηρίζει ως «Ζήκο» τον Τσίπρα

Ήταν 17 Νοεμβρίου του 1974, όταν το νεοσυσταθέν ΠΑΣΟΚ κατήλθε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές. Με ποσοστό 13,58% και 12 βουλευτές κατετάγη 3ο πίσω από τη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή (54,37% και 220 βουλευτές) και την Ένωση Κέντρου Νέες Δυνάμεις του Γιώργου Μαύρου. Ένα αποτέλεσμα που απογοήτευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με τον αστικό μύθο απογοητευμένος το βράδυ των εκλογών ήθελε να φύγει από την Ελλάδα. Χάρη στον Αντώνη Λιβάνη, άλλαξε απόφαση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εξάλλου, όπως εξήγησαν στον Ανδρέα, ήταν σε εξέλιξη το σχέδιο της αυτοοργάνωσης, της ιδέας του Δημήτρη Λιβιεράτου και του Γιάννη Δαλαβάγκα.  Η αυτοοργάνωση υιοθετήθηκε περισσότερο ως πείραμα, αλλά είχε θεαματικά αποτελέσματα κυρίως στην περιφέρεια. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ανακοινώθηκε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και πριν ολοκληρωθεί ο μήνας πολλοί νέοι είχαν ιδρύσει αυτοβούλως τους πρώτους οργανωτικούς πυρήνες του Κινήματος, οι οποίοι αργότερα μετονομάστηκαν σε Τοπικές Οργανώσεις, με εσωτερικό κανονισμό και αρχαιρεσίες.

Έτσι δομήθηκε οργανωτικά το ΠΑΣΟΚ και ξεκίνησε τη σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης Καραμανλή από τη μία και από την άλλη να απαξιώνει την αξιωματική αντιπολίτευση στην οποία οι Έλληνες είχαν επιλέξει την Ένωση Κέντρου. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έπιασαν στον ύπνο την Ένωση Κέντρου, η οποία ημέρα με την ημέρα έχανε ψηφοφόρους. Η πιο εύκολη δεξαμενή ψηφοφόρων για το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί της Ένωσης Κέντρου. Και κατάφερε να τους αρπάξει.

Την τακτική του Ανδρέα από το 1974 έως το 1977 θα ακολουθήσει και το ΚΙΝΑΛ

Τώρα βρισκόμαστε στο 2020, και ήδη έχουν περάσει 46 χρόνια από τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης και στη θέση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΙΝΑΛ αποτελεί την 3η πολιτική δύναμη της χώρας με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Και ο στόχος του είναι να το κάνει όπως το ΠΑΣΟΚ το 1977, δηλαδή να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τότε η Ένωση Κέντρου.

Αναμφίβολα οι διαφορές είναι πολλές. Άλλη εποχή η δεκαετία του ’70, άλλη εποχή τώρα. Τότε οι πολίτες είχαν ενημέρωση κυρίως μέσω των εφημερίδων, τώρα υπάρχουν πληθώρα τηλεοπτικών σταθμών, δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί, χιλιάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες και το κυριότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως η απαξίωση και η αποδόμηση του αντιπάλου –άσχετα εάν γίνεται με νέο στυλ– έχει τα ίδια αποτελέσματα. Χτυπάς στο δόξα πατρί τον αντίπαλο και του αρπάζεις τους ψηφοφόρους.

Αυτήν τη στιγμή το ΚΙΝΑΛ είναι αποφασισμένο να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ έκανε στην άκρη την Ένωση Κέντρου και έφτασε μέχρι την εξουσία. Κάπως έτσι σκέφτεται να κινηθεί και τώρα. Πολλοί θα πουν ότι η Ένωση Κέντρου αποτελείτο από κάτι κουρασμένα παλικάρια, που δεν είχαν ούτε το κουράγιο να σταθούν εμπόδιο στην επιθετικότητας του Ανδρέα. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφενός μεν πιο φρέσκος και δεν έχει το παρελθόν της Ένωσης Κέντρου. Ως απάντηση σε αυτό από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε πως ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελείται από πολλά κουρασμένα παλικάρια, που προήλθαν από το ΠΑΣΟΚ, όπου επί δεκαετίες βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης και ουδείς τους αντιμετωπίζει ως φρέσκους. Επίσης, εκτός του ότι έχουν κυβερνητικό παρελθόν δεν μπορούν να πουν τα ίδια παραμύθια για «κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο κι ένα άρθρο», καθώς κι αυτοί έφεραν και ψήφισαν το 3ο και πιο σκληρό μνημόνιο. Επίσης, δεν μπορούν να κατηγορούν τους άλλους για λοβιτούρες, όταν εκκρεμούν οι υποθέσεις Παππά. «Και ίσως και κάποιες άλλες, που καλό είναι να κάνετε υπομονή», μας έλεγε πηγή από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η αυτοοργάνωση είναι το ζητούμενο. Κι αυτό διότι το 1974 ο κόσμος διψούσε να πάει να γραφτεί σε ένα κόμμα, να μετάσχει στα κοινά και ήταν έντονη η ιδεολογική διαπάλη σε βαθμό που συχνά-πυκνά τα αίματα άναβαν. Για παράδειγμα, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να συμβεί τότε αυτό που έγινε έξω από τον Άρειο Πάγο (την Τετάρτη το πρωί), όπου συγκεντρώθηκαν οι αντιπροσωπείες από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην Ελληνικής Λύσης, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

 Οργάνωση και παρουσία

Πάνω, λοιπόν, στο μάνουαλ της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα στηριχθεί και η επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ. Από τη μία ξεκινά η προσπάθεια όχι να υπάρξει αυτοοργάνωση, διότι υπάρχει το know how, αλλά το πώς θα πειστούν οι νέοι να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική και να τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη, που λέει και ο λαός μας.

Και όπως είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο στόχος του κόμματός της είναι να αποτελέσει το φράγμα στη μονοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τροφοδοτείται και από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται πολλαπλώς. Όπως έκανε με τους νέους ποινικούς κώδικες. Όπου στο μυαλό όλων στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πώς θα βοηθήσουν τον Κουφοντίνα και τελικά αβάνταραν τη Χρυσή Αυγή. Διότι στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν καταγγείλει την κοινή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν και σήμερα υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν ξεχνούν πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (αργότερα ήταν και υποψήφιοι σε όλες τις εκλογές) αναρτούσαν τις περιοχές που έτρωγαν με τις παρέες τους ή τις οικογένειές του και μετά από μισή ώρα έκαναν ντου εκεί χρυσαυγίτες για να τους χτυπήσουν.

Όλα αυτά τα τρωτά σημεία του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία φάνηκαν και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα, αλλά και τώρα θέλει να αναδείξει το ΚΙΝΑΛ και να αποδείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί το νέο, αλλά είναι μέρος του παλαιού συστήματος.

Το ΚΙΝΑΛ θα κινηθεί πάνω στη στρατηγική που έχει ακολουθήσει απαρέγκλιτα όλα αυτά τα χρόνια η Φώφη Γεννηματά. Δηλαδή, τη διπλή επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Μία στρατηγική που η κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της εκτιμούν ότι θα φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα η κα Γεννηματά ποντάρει ότι η ανάκαμψη του ΚΙΝΑΛ θα έλθει σύντομα, κάτι που θα της δώσει ώθηση και για τις εσωκομματικές εκλογές του 2021. Θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται σκληρά, αλλά και υπεύθυνα την κυβέρνηση της Ν.Δ., αναλαμβάνοντας τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκτιμά ότι αδυνατεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, επιλέγοντας να παρομοιάσει κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης τον Αλέξη Τσίπρα με τον… Ζήκο από την ταινία «Ο Μπακαλόγατος», ήταν ένα πρώτο δείγμα της τακτικής του ΚΙΝΑΛ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα