Στρατηγική όπισθεν για να σπάσουν τα μπλόκα

Ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να φέρνει η αγροτική κινητοποίηση, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε στρατηγική υποχώρηση για να ξεπεράσει τα εμπόδια. Η κάθοδος (και άνοδος) των… μυρίων στην Αθήνα υποχρεώνει το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει σε χειρουργικές βελτιώσεις, με την ελπίδα ότι θα κάμψει τις κινητοποιήσεις.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αν και οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής στο θέμα των αγροτών, εκείνος φαίνεται να επιλέγει την τακτική της στρατηγικής υποχώρησης. Και αυτό γιατί, ενώ ήδη διαφαίνεται σημαντική ρήξη στα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί στους αγροτοσυνδικαλιστές με τους μεν να τραβούν τα άκρα και τους δε να επιμένουν σε διαπραγμάτευση και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μια αν η κυβέρνηση δώσει έστω και κάτι μικρό, τότε μεγάλο κομμάτι των αγροτών θα αποσυρθεί και θα επιστρέψει σπίτι του. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι από τον Μάρτιο ξεκινούν σταδιακά οι αγροτικές εργασίες θα σημάνει και το τέλος της… επανάστασης.

Μιας «επανάστασης» που στο κυβερνητικό στρατόπεδο χαρακτηρίζουν υποκινούμενη από την αντιπολίτευση, την οποία θέλουν να επενδύει στην όξυνση με σκοπό τη φθορά της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει τους αγρότες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να τους παρουσιάσει μια σειρά από βελτιώσεις.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές
Σε κάθε περίπτωση, οι «διορθωτικές» παρεμβάσεις δεν θα αλλοιώνουν το πνεύμα του «σχεδίου Κατρούγκαλου», αλλά θα πρόκειται για αλλαγές στις εισφορές, μεγαλύτερη μεταβατικότητα των διατάξεων, καθώς επίσης και προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Τα συμπεράσματα των χθεσινών και σημερινών κινητοποιήσεων όμως θα δείξουν την έκταση που θα έχουν αυτές οι αλλαγές.

Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, με τις αλλαγές θα παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες να επιλέξουν μεταξύ χαμηλών εισφορών σε συνδυασμό με χαμηλότερες παροχές, ή υψηλότερων εισφορών και αντίστοιχα μεγαλύτερων συντάξεων. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, εφόσον η επιλογή είναι χαμηλότερες εισφορές, θα θεσπιστεί μια κλίμακα εκπτώσεων για τη συνολική ασφαλιστική επιβάρυνση. Εάν ο αγρότης επιλέξει τις αυξημένες εισφορές, υπάρχει σκέψη για επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου κατά τουλάχιστον 1 ή 2 χρόνια (ενδεχομένως και παραπάνω), επιπλέον της τριετίας που ήδη προβλέπεται στο αρχικό νομοσχέδιο. Να σημειωθεί εδώ ότι, πρόσφατα, ο κ. Κατρούγκαλος είχε μιλήσει για επέκταση της μεταβατικής περιόδου, ακόμα και μέχρι το 2025. Παράλληλα, αναζητείται φόρμουλα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία του ΟΓΑ, καθώς επίσης και ειδική μέριμνα για τους νέους αγρότες, κατ’ αναλογία του μοντέλου που έχει ήδη προταθεί για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο άσος στο μανίκι
Ο Αλ. Τσίπρας έχει και έναν άσο κρυμμένο στο μανίκι του, το αυστηρότερο μητρώο αγροτών, το οποίο θα διαχωρίζει τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα και μη και θα δώσει τη δυνατότητα για διαφορετικούς συντελεστές μεταξύ των παραγωγών, τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό. Η πρόταση αυτή διχάζει τον αγροτικό κόσμο, ενώ απορρίπτεται από το μπλόκο της Νίκαιας και του Βαγγέλη Μπούτα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα φαίνεται ανεπίσημα να έχει αφαιρεθεί από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, κάτι που φάνηκε και από την απάντησή του χθες στη Βουλή σε επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αν και άφησε να εννοηθεί πως θα έρθουν αλλαγές, δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν αποφασίζει εκείνος.

Σε κάθε περίπτωση ο –κατά τα άλλα– αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως με την παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες έσωσαν τις επιδοτήσεις από τη φορολογία λόγω του αφορολόγητου των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, κι έτσι από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα. Επιπλέον, ο υπουργός υποστήριξε πως στα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα ισχύουν. «Ακόμη και με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές (20% και στη συνέχεια 26%) η συνολική φορολογική επιβάρυνση  με βάση το ίδιο εισόδημα  δεν θα φτάσει καν στα  470 εκατ. ευρώ (συν την προκαταβολή) που θα πλήρωναν οι αγρότες με τον νόμο που βρήκαμε να ισχύει όταν αναλάβαμε», τόνισε.

Για το ασφαλιστικό υποστήριξε πως ειδικά για τους αγρότες, παρ’ ότι ήδη επιφυλάσσεται ένα ευνοϊκό –σε σχέση με άλλους κλάδους– πλαίσιο (εξασφαλίζεται, σύμφωνα με τον υπουργό, η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας και όχι απότομα, ενώ και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου), η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Πέρα από αυτά, ο Β. Αποστόλου επανέλαβε τον εαυτό του διεκδικώντας τα εύσημα για την αποκατάσταση των πληρωμών των αγροτών, των χρημάτων δηλαδή που προέρχονται από την Ε.Ε.

Οι «κατσούνες» λύγισαν και τα ΜΑΤ
Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες με τους αγρότες να συγκρούονται με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ από νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Τα ξημερώματα έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 3.000 αγρότες από την Κρήτη και άμεσα κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (σ.σ. έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια του κτιρίου), η πλατεία Καραϊσκάκη, η εθνική οδός στο ύψους του Χαϊδαρίου, η Αττική Οδός στο ύψος του Μαρκόπουλου κ.ά., μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με τις «κατσούνες» (σ.σ. οι κρητικές μαγκούρες) να υπερισχύουν σε πολλές περιπτώσεις των γκλοπ και των χημικών της Αστυνομίας. Μάλιστα, στην πλατεία Καραϊσκάκη, Κρητικοί αγρότες καταδίωξαν με ντομάτες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα περιπολικό της αστυνομίας και μια διμοιρία των ΥΜΕΤ που επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διέλευση φορτηγού με αγροτικά προϊόντα.

Στο Χαϊδάρι, οι αγρότες της Πελοποννήσου έσπασαν ένα περιπολικό της Τροχαίας Εθνικών Οδών, ενώ εκτόξευσαν πέτρες και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση χημικών. Λίγο μετά τις 17:00 πούλμαν με αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα, μαζί με 20 τρακτέρ από τα μπλόκα της Νίκαιας και του Κάβου, πέρασαν τις πύλες των Αθηνών για το παναγροτικό συλλαλητήριο. Στην πλατεία Συντάγματος, τέλος, στήθηκαν σκηνές, καθώς μερίδα αγροτών σκοπεύει να μείνει έξω από τη Βουλή τουλάχιστον για όλο το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα