Σχέδιο Νόμου για το πολιτικό χρήμα προανήγγειλε ο Μιχελάκης

Αισθητή κάνει την παρουσία του ο Γιάννης Μιχελάκης «μέσα» στη κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Εσωτερικών και δικαιώνει απόλυτα τον Αντώνη Σαμαρά που του εμπιστεύθηκε το νευραλγικό αυτό υπουργείο. Ο αρμόδιος υπουργός προχωράει ήδη στις πρώτες του κινήσεις (κατόπιν συνεργασίας με τον πρωθυπουργό) και μία εξ αυτών, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, είναι η πλήρη απεμπλοκή της Βουλής από τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος. Το Νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Γιαννακάκη για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή για την ανάληψη αυστηρής νομοθετικής πρωτοβουλίας, για το θέμα του πολιτικού χρήματος.

Το θέμα αυτό έχει τεθεί, επίσης, και ως ένα από τα βασικά σημεία στην αναθεώρηση του Συντάγματος και όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχελάκης, βασικοί άξονες θα είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η πλήρης διαφάνεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η αυστηροποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και η ανάθεση του σχετικού ελέγχου, όχι σε επιτροπή της Βουλής αλλά σε ανεξάρτητη αρχή αυξημένου κύρους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στον ενδελεχή και εμπεριστατωμένο έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων.

Η επιλογή είναι να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος, όχι σε μια επιτροπή της Βουλής, αλλά σε ειδικό Σώμα αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστικούς λειτουργούς των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Προωθείται, επίσης, η υπαγωγή των οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί στη βάση των συστάσεων της Επιτροπής GRECO για την τήρηση των οποίων υπήρχε χρονοδιάγραμμα, στο οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. Πρόκειται για 16 συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ήδη επισημάνει ότι υπάρχει καθυστέρηση προσαρμογής, λόγω της τρέχουσας οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας.

 

 

Διαβάστε επίσης