Συγκέντρωση υποστήριξης για τους Γάλλους που κρατούνται στο Ιράν στις 28 Ιανουαρίου στο Παρίσι

Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση, έξω από το δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι επιτροπές υποστήριξης και συγγενείς αρκετών Γάλλων, που κρατούνται στο Ιράν, οργανώνουν συγκέντρωση υποστήριξης στις 28 Ιανουαρίου στο Τροκαντερό στο Παρίσι, για να σημάνουν συναγερμό για «τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που τους επιβάλλονται».

«Σήμερα επτά Γάλλοι κρατούνται στο Ιράν για χαλκευμένους λόγους», καταγγέλλουν οι επιτροπές αυτές, σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συγγενείς τής Φαριντά Αντελχάχ, του Μπενζαμέν Μπιέρ, της Σεσίλ Κολέρ και του Μπερνάρ Φελάν.

Κατηγορούνται για κατασκοπεία

«Κατηγορούμενοι για κατασκοπεία από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, οι άνθρωποι αυτοί στερούνται τα πιο βασικά δικαιώματά τους, αρχής γενομένης από το δικαίωμα στη δικαστική έρευνα και σε δίκη αντάξια των ονομάτων αυτών», προσθέτουν.

Οι Γάλλοι πολίτες στερούνται τις επαφές με του οικείους τους «εδώ και μήνες και ορισμένοι μπαίνουν στην απομόνωση», αναφέρουν οι επιτροπές και οι συγγενείς, εκφράζοντας ανησυχία για τη σωματική και την ψυχολογική τους υγεία και ζητώντας «αμέσως την απελευθέρωσή τους και τον επαναπατρισμό τους».

Η συγκέντρωση, που θα είναι «συμβολική και ειρηνική», θα διεξαχθεί στις 14.00 (τοπική ώρα) στο δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι.

Δεκάδες δυτικοί πολίτες κρατούνται στο Ιράν, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές τους είναι αθώοι και χρησιμοποιούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης ως «μοχλός».

Και αυτό, καθώς το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να αναβιώσουν τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015, η οποία εγγυάται τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που κατηγορείται, παρά τις διαψεύσεις της, ότι προσπαθεί να αποκτήσει ατομικά όπλα.

Χώρες όπως η Γαλλία, δεν διστάζουν πλέον να κατηγορήσουν την Τεχεράνη ότι τους κάνει «ομήρους του κράτους».

Καταδικάστηκαν και κρατούνται

Η Τεχεράνη έκανε γνωστό ότι όλοι οι ξένοι κρατούνται βάσει της εσωτερικής νομοθεσίας του Ιράν και δηλώνει έτοιμη για ανταλλαγές κρατουμένων.

Η Γαλλο-ιρανή ερευνήτρια, Φαριμπά Αντελχάχ, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για προσβολή της εθνικής ασφάλειας.

Ο Μπενζαμέν Μπριέρ συνελήφθη τον Μάιο του 2020 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών και οκτώ μηνών για κατασκοπεία.

Η Σεσίλ Κολέρ και ο σύντροφός της, Ζακ Παρί, συνελήφθησαν τον Μάιο ενώ έκαναν τουρισμό στο Ιράν.

Πιο πρόσφατα, έγινε γνωστή η ταυτότητα του Γαλλο-ιρλανδού Μπερνάρ Φελάν, που κρατείται σε ιρανική φυλακή από τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό καθεστώς είναι αντιμέτωπο με μεγάλες διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, η οποία κρατείτο από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ιρανικού ενδυματολογικού κώδικα.

Το όνομα δύο άλλων Γάλλων πολιτών που έχουν φυλακιστεί στο Ιράν δεν είναι γνωστό.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει για την πλήρη κινητοποίηση των γαλλικών αρχών για την απελευθέρωση των επτά πολιτών.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε το Σάββατο την εκτέλεση δια απαγχονισμού ενός Ιρανο-βρετανού, πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου του τομέα άμυνας του Ιράν, που καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, προκαλώντας την οργή και τον «αποτροπιασμό» του Λονδίνου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα