Συμφωνούν Ερντογάν και ο Έλληνας-δικηγόρος (του διαβόλου…)

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος έχει ταχθεί ενάντια στο ομοφοβικό κρεσέντο του Τούρκου Προέδρου πιθανολογείται ότι κάπου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κάποιος δικηγόρος υψηλού (νομικού) αναστήματος ετοιμάζεται να συμπαρασταθεί στον «φυσιολογικό» Ερντογάν 

Γράφει η «Άγρια Μέλισσα»(*)

Στις 11/5/2011 υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του – τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Η σύμβαση αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών, στους ρόλους και τις ιδιότητες τους στο πλαίσιο της κοινωνίας και για τον λόγο αυτό περιέχει και τον ορισμό της έννοιας «φύλο». Ο σκοπός της χρήσης της έννοιας «φύλο» δεν είναι να αντικαταστήσει τον ορισμό της βιολογικής έννοιας του φύλου, ούτε τις έννοιες «γυναίκα» και «άνδρας», αλλά χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι οι ανισότητες, τα στερεότυπα και κατά συνέπεια η βία δεν προέρχονται από τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, αλλά από μία κοινωνική κατασκευή σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται η γυναίκα και ο άνδρας.

Αυτός ο ευρύτερος εννοιολογικός προσδιορισμός της έννοιας «φύλο» είναι αυτός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από πολλά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες υποκινούνται μεταξύ άλλων από τον ρατσισμό, την ομοφοβία και τη φοβία των διεμφυλικών και μεσόφυλων ατόμων.

Εξαιτίας λοιπόν αυτών των επικίνδυνων ρατσιστικών και ομοφοβικών αντιλήψεων η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με το γραφείο του Ερντογάν να δηλώνει ότι η «Σύμβαση έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να ‘νομιμοποιήσουν’ την ομοφυλοφιλία, η οποία είναι ασύμβατη με τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες της Τουρκίας. Γι’ αυτό και η απόφαση για απόσυρση».

Στη χώρα μας, η ομοφυλοφιλία ήταν, είναι και θα παραμείνει (;) ταμπού, όταν και στην Β. Κορέα του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση η απαγόρευση κάθε είδους αναφοράς επί του θέματος, με αποτέλεσμα πολλοί (αν όχι όλοι) ο Βορειοκορεάτες να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη της λέξης «ομοφυλόφιλος», πόσο μάλλον τη σημασία της

Το δυστύχημα είναι ότι ακόμα και στη χώρα μας, η ομοφυλοφιλία ήταν, είναι και θα παραμείνει (;) ταμπού. Βλέπετε, δεν έχει επιβληθεί ακόμα με νομοθετική παρέμβαση η απαγόρευση κάθε είδους αναφοράς επί του θέματος, όπως έχει φροντίσει να πράξει ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν, με αποτέλεσμα πολλοί (αν όχι όλοι) ο βορειοκορεάτες να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξη της λέξης «ομοφυλόφιλος», πόσο μάλλον τη σημασία της.

Οι ομοφοβικοί είναι πολλοί και τούτο οφείλεται στην έλλειψη παιδείας και άρνησης αυτών να ενταχθούν στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται για άτομα που τρέμουν να αντιμετωπίσουν τη διαφορετικότητα και εντάσσουν τον εαυτό τους στην «αρία» φυλή των «φυσιολογικών». Αλλά ποιος ορίζει εν τέλει το φυσιολογικό;

Στη σύγχρονη ευνομούμενη πολιτεία φυσιολογικό είναι οτιδήποτε δεν προσβάλει τα ιδιωτικά έννομα αγαθά και τη δημόσια τάξη. Αντίθετα, μη φυσιολογική είναι η συμπεριφορά, με την οποία προσβάλλεται η προσωπικότητα τρίτων προσώπων, ακόμα και ολόκληρων κοινωνικών ομάδων. Το να χαρακτηρίσεις κάποιον ομοφυλόφιλο ως «αδερφή» ή «λεσβία» είναι τόσο ρατσιστικό όσο το να χαρακτηρίσεις κάποιον έγχρωμο άνθρωπο «μαύρο» ή «αράπη». Μη φοβάστε… η ομοφυλοφιλία δεν κολλάει. Απλά για να το παραδεχτείς και να το επικοινωνήσεις, μέσα σε μία, προφανώς οπισθοδρομική κοινωνία, χρειάζεται πολλή περισσότερη ψυχική δύναμη από όση μπορεί να έχετε όλοι εσείς οι «φυσιολογικοί» μαζί.

Και ενώ ολόκληρος ο κόσμος έχει ταχθεί ενάντια στο ομοφοβικό κρεσέντο του Ερντογάν, είμαι σίγουρη ότι κάπου στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κάποιος δικηγόρος υψηλού αναστήματος (δικηγορικού, εννοούμε…) σε βάρος του οποίου «δεν διενεργείται πειθαρχική έρευνα» και τον οποίο το δικηγορικό σώμα σύσσωμο θα «επιβραβεύσει», γιατί όλη του η συμπεριφορά «τιμά το δικηγορικό σώμα και τις αξίες του», που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο –με την επισήμανση ότι αλλάζει με ταχύ ρυθμό τις ομάδες που μπερδεύεται, λόγω επιθετικών διαθέσεων των γηγενών οπαδών– προφανώς ετοιμάζεται να μας ενημερώσει με Δελτίο Τύπου για τη συμπαράστασή του προς τον «φυσιολογικό» Ερντογάν.

Εξάλλου, οι φράσεις «ερωτική επιλογή “αντιαισθητική” και “παρά φύση”», «διεστραμμένος άνθρωπος», «εκμαυλιστής», «θίγει τον φυσιολογικό τρόπο δημιουργίας οικογένειας», «ενώπιον των φυσιολογικών οικογενειών μας και των φυσιολογικών παιδιών μας», «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» δεν ανήκουν στον Ερντογάν (αν και θα μπορούσαν), αλλά στον προαναφερόμενο υπερασπιστή των αδικημένων. Τον Ρομπέν των Δασών των απανταχού κατατρεγμένων εγκληματιών. Σε αυτόν που κατά τη δίκη του δολοφονημένου, από δύο αλλοδαπούς, Μένη Κουμανταρέα, είχε δηλώσει, υπερασπιζόμενος έναν εκ των κατηγορουμένων ότι «η πράξη του κατηγορούμενου μπορεί να έσωσε πολλά παιδιά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμένα αν μου το ’χε κάνει ο αείμνηστος, θα του είχα κόψει και τα γεννητικά όργανα και τα χέρια και τα πόδια». Τώρα αν  τότε υπερασπιζόταν τους δολοφόνους του συγγραφέα, πρόσφατα υπερασπίσθηκε με σθένος τον προφυλακισμένο πλέον για βιασμό ανηλίκου ηθοποιό-σκηνοθέτη. Αυτό θα πει «ισορροπία» απόψεων…

Εάν σε κάποιους οι παραπάνω φράσεις δίνουν την εικόνα ότι ο άνθρωπος που τις εκστόμισε είναι άξιος επιβράβευσης πάω πάσο… Εκτός κι εάν οι «κάποιοι» είναι Τούρκοι, κάτοικοι Τουρκίας και φοβούνται ότι αν απαντήσουν «όχι», κινδυνεύουν με σύλληψη από το καθεστώς Ερντογάν.

(*) Η «Άγρια Μέλισσα» είναι δικηγόρος-αρθρογράφος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα