Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 75 παραβιάσεις

Μπαράζ προκλητικότητας της Τουρκίας με 75 παραβιάσεις σημειώθηκε την Πέμπτη στο Αιγαίο, την ώρα δε που ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς μιλούσε σε συνέδριο στο Καστελόριζο για το «Δίκαιο της Θάλασσας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 75 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ υπήρξαν και 5 εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) με ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί για τα αναχαιτίσουν.

Οι 32 παραβιάσεις έγιναν από ένα UAV, οι 15 από 10 σχηματισμούς F-16 και οι 28 από δύο CN-235.

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις παραβιάσεις

Την Πέμπτη σε συνέντευξη στου στο κρατικό τουρκικό κανάλι TRT ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο αίτημα της Άγκυρας για τα F-16 στην Ουάσιγκτον, και τις αντιρρήσεις που εκφράζονται. Αναφερόμενος στο θέμα των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων, ο Τσαβούσογλου έβαλε ζήτημα διαφοράς ενάεριου χώρου της Ελλάδας με χωρικά ύδατα λέγοντας ότι με 6 μίλια χωρικά ύδατα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ζητά εναέριο χώρο 10 μιλίων. Αυτό όπως είπε αναφέρθηκε και σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. «Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;» αναρωτήθηκε.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η στάση της κυβέρνηση Μπάιντεν είναι θετική στο αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα