Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη

Η τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος

Με την Τουρκία να έχει απασφαλίσει και να εξαπολύει επιθέσεις στην Ελλάδα ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα στην εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον ΟΗΕ ο Ερντογάν παρουσίασε την Ελλάδα ως χώρα – δολοφόνο προσφύγων, δηλώσεις που ακολούθησαν των απειλών «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», ενώ ακόμη και σήμερα μιλώντας σε υπουργικό συμβούλιο με θέμα την ένταση στα ελληνοτουρκικά εμφανίστηκε λάβρος κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας το ζήτημα της αποστρατικοποίησης νησιών και προειδοποιώντας ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο».

Διεκδικώντας όσκαρ σκηνοθεσίας σε ότι αφορά το σκηνικό έντασης και αποσταθεροποίησης, είχε προηγηθεί η κλήση του έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ ζητώντας του η Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Στο τεταμένο αυτό κλίμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού και τα μηνύματα που αναμένεται να στείλει προς πάσα κατεύθυνση.

Η ατζέντα του Υπουργικού

  • Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και ‘Ακη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των υπουργείων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
  • Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
  • Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
  • Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κρήτη για να λάβει μέρος και να μιλήσει στις 19:00 στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Study Days του EPP Group) που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα