bpbg
bpbg

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Σύγχρονος πολιτικός λόγος με μανιφέστο κατά του λαϊκισμού

Στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρά την άνετη νίκη στις εκλογές του Ιουλίου «κερδήθηκε μία μάχη και όχι ο πόλεμος»

Ένα διαφορετικό συνέδριο φιλοδοξεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία, το οποίο θα διεξαχθεί από 29 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου με κεντρικό σύνθημα «το μέλλον αρχίζει τώρα».

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Οι ιθύνοντες  του κυβερνητικού κόμματος επιθυμούν να σηματοδοτήσουν τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος και τη δυνατότητά του να συνομιλεί με την κοινωνία και για τα σύγχρονα προβλήματα. Ένα κόμμα που μέλημα του είναι, εκτός από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, να αναδείξει την σπουδαιότητα των κρίσιμων ζητημάτων που καθορίζουν τις ζωές όλων μας. Θέματα όπως οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, η ποιότητα του ελεύθερου χρόνου, η ισότιμη συμμετοχή των φύλων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, καθώς και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων .

Στο επίκεντρο, επίσης,  θα βρεθεί  η διαρκής μάχη κατά του λαϊκισμού, αλλά και οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιοποίηση.

Στην οδό Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρά την άνετη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου «κερδήθηκε μία μάχη και όχι ο πόλεμος». Για τον λόγο αυτόν, οι συζητήσεις θα αφορούν, αφενός, στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να αναβιώσει το φαινόμενο του λαϊκισμού στη Ελλάδα και, αφετέρου, στο πώς η εκλογική επιτυχία της Ν.Δ. θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως παράδειγμα και στην Ευρώπη. Πεποίθηση, μάλιστα, της «γαλάζιας» ηγεσίας είναι ότι η υιοθέτηση από κεντροδεξιά κόμματα μέρους της ατζέντας της Ακροδεξιάς είναι αναποτελεσματική, σε αντίθεση με τη στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. να κινηθεί προς το κέντρο αποκηρύσσοντας κάθε σχέση με λαϊκίστικα μορφώματα.

Δεν επαναπαύονται

Στελέχη του κόμματος δεν χάνουν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν ότι  «Δεν κάνουμε ένα Συνέδριο πανηγυρικού χαρακτήρα γιατί δεν επαναπαυόμαστε. Ο πόλεμος με τον λαϊκισμό δεν έχει κριθεί».

Στη θεματική ενότητα για τον λαϊκισμό θα συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και η αντιπρόεδρος, Μαϊρίντ Μακ Γκίνες, ενώ έχουν προσκληθεί επίσης η πρύτανης του Παντείου, Ισμήνη Κριάρη, καθώς και ο καθηγητής Τάκης Παππάς.

Με τη διαρκή μάχη κατά του λαϊκισμού συνδέεται εμμέσως και η δεύτερη θεματική του Συνεδρίου που φιλοδοξεί να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, και τους λόγους που καθιστούν την κοινωνία ευάλωτη σε λαϊκίστικα μορφώματα και την κάνουν να θέλγεται από τις εύκολες απαντήσεις που αυτά δίνουν σε σύγχρονα ζητήματα, τα οποία επιφέρουν μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων, όπως η κλιματική αλλαγή, που διαπιστώνουν ότι βρίσκεται ψηλά στο ενδιαφέρον της κοινωνίας, αλλά και η ψηφιοποίηση.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ «ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ»

Όλα ψηφιοποιημένα

Σημειώνεται ότι όλες οι διαδικασίες του γαλάζιου Συνεδρίου θα είναι ψηφιοποιημένες, ενώ το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα περιλαμβάνει την πλήρη απουσία χαρτιού, φυλλαδίων και φακέλων προς τους συνέδρους.

Το 50% των προσκεκλημένων ομιλητών είναι γυναίκες, σε μία προσπάθεια να δοθεί στίγμα ισότητας. Οι Ευρωπαίοι προσκεκλημένοι προτάθηκαν από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με στόχο να δοθεί ευρωπαϊκό προφίλ στο συνέδριο.

Μεταξύ των προσκεκλημένων θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και στελέχη κορυφαίων παγκόσμιων εταιριών στον χώρο της νέας τεχνολογίας, όπως οι Πάνος Παχατουρίδης και Μυλαίδη Στούμπου, ενώ οι συζητήσεις θα αφορούν σε ζητήματα όπως το «εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή», οι «νέες τεχνολογίες και ίσες ευκαιρίες» και οι «Ψηφιακές δεξιότητες: Προκλήσεις και νέες προοπτικές».

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, η Ιόλη Χριστοπούλου από το GreenΤank και η Kατερίνα Τοπούζογλου της All For Βlue, που δραστηριοποιείται στον καθαρισμό του βυθού της θάλασσας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου

Την έναρξη του των εργασιών του Συνεδρίου θα κάνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και νυν ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απευθύνουν ομιλίες και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο απερχόμενος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την πρώτη μέρα, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, οι εργασίες θα συνεχιστούν με τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων.

Κάθε θεματική ενότητα του συνεδρίου θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Πρώτα θα πραγματοποιηθούν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και στην συνέχεια οι τοποθετήσεις των συνέδρων στο πλαίσιο πάντα των δύο θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου:

Ι. «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον Λαϊκισμό».

ΙΙ. «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».

Ξεχωριστή στιγμή θα αποτελέσει ο αγώνας δρόμου 4 χιλιομέτρων που θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου, θα είναι αφιερωμένος στον αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών και πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να συμμετέχει σε αυτόν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με την τελική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τα πρόσωπα που έχουν προσκληθεί, οι παράλληλες δραστηριότητες και εν γένει η θεματολογία του συνεδρίου επιβεβαιώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τους πολίτες και αναδεικνύουν τη σύγχρονη φυσιογνωμία της», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα και το επίσημο λογότυπο του συνεδρίου.

Το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος θα έχει μια σειρά από καινοτομίες, επισημαίνει η Ν.Δ., όπως η προσωποιημένη ηλεκτρονική πληροφόρηση προς τους συνέδρους, η διεξαγωγή on-line ερωτηματολογίων και η δυνατότητα ερωτήσεων και παρεμβάσεων από τους παρευρισκόμενους αλλά και από συνέδρους που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Οι διαδικασίες του συνεδρίου θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένες με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της χρήσης χαρτιού σε ποσοστό που αγγίζει το 92%. Βασική μέριμνα είναι η διοργάνωση ενός φιλικού προς το περιβάλλον συνεδρίου που θα έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου εξετάζεται ακόμα και η διεξαγωγή νυχτερινού αγώνα δρόμου για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το «παιδί» της Μέρκελ στο «γαλάζιο» συνέδριο

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τους προσκεκλημένους ομιλητές στο συνέδριό της και ανάμεσά τους είναι και η Ντιάνα Κίνερτ, η οποία -αν και μόλις 28 ετών- υπήρξε σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, μέλος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και επικεφαλής του γραφείου του πρώην αντιπροέδρου του Μπούντεσταγκ, Πέτερ Χίντσε. Παράλληλα, είναι ιδρύτρια του Συμβουλίου Νεολαίας του Ιδρύματος Konrad Adenauer, διευθύνουσα σύμβουλος του NewsGreen, ιστοσελίδας με πράσινες ειδήσεις από όλο τον κόσμο και συνεργάτης του Futur/io – The European Institute for Exponential Technology and Desirable Futures.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από μερικούς μήνες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», είχε μιλήσει για την ανάγκη καινοτομίας στην γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και την οικονομία, καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι πράσινες τεχνολογίες. «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για την καταπολέμηση της ανασφάλειας, που οδηγεί στην ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων, είναι να επικεντρωθεί στη διασφάλιση της ευημερίας», δήλωσε χαρακτηριστικά

Εκφράζει την κεντρώα τάση των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τη Μέρκελ γιατί «δεν είναι υπέρμετρα δεξιά και δεν είναι ρατσίστρια» και έχει καλέσει τη νέα πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ να μην υιοθετήσει μία πιο δεξιά και συντηρητική πολιτική, προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν κόμματα όπως, για παράδειγμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Αποτελεί δε ένα από τα στελέχη νέας γενιάς στα οποία ποντάρουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, λόγω και των περιβαλλοντικών της ανησυχιών και ως απάντηση στην άνοδο των Πρασίνων, που τείνουν να αντικαταστήσουν τους Σοσιαλδημοκράτες ως ο δεύτερος πόλος του γερμανικού πολιτικού συστήματος. Μάλιστα η κ. Κίνερτ όταν τελείωσε το λύκειο έκανε αίτηση για υποτροφία από το Ίδρυμα Konrad Adenauer και κατά την εξέταση της αίτησης της προέβλεψε ότι οι Πράσινοι θα γίνουν πιο ισχυροί από τους Σοσιαλδημοκράτες, πρόβλεψη στην οποία φαίνεται να δικαιώνεται τώρα.

Ιδιαίτερη παρουσία του Πάνου Παχατουρίδη

Μία ακόμη παρουσία με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον στο συνέδριο της ΝΔ είναι αυτή του Πάνου Παχατουρίδη, υπεύθυνου για την ανάπτυξη του Facebook API σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, ο οποίος θα μιλήσει για «Το εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή». Ο κ. Παχατουρίδης έχει διατελέσει υπεύθυνος των στρατηγικών συνεργασιών της Google στη Νοτιονατολική Ευρώπη και την Υποσαχάρεια Αφρική, επιφορτισμένος με την ανάπτυξη νεων αγορών, καθώς και τη δημιουργία ενός βιώσιμου ιντερνετικού οικοσυστήματος για όλη την Αφρική. Είναι όμως επίσης ο γιος του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος εκλέγεται ως ανεξάρτητος και προέρχεται από το ΔΗΚΚΙ, αν και έχει στο συνδυασμό του κυρίως δημοτικούς συμβούλους προερχόμενους από τη Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης