ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Νίκη Ταγκάλου: «Η ποίηση είναι ψυχή παλλόμενη»

Με αφορμή την παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου της «Έρωτες εν Τάφω», η γλυκιά ποιήτρια του έρωτα μιλάει με την Καίτη Νικολοπούλου για τις λέξεις της…

Είναι νέα, όμορφη, γλυκιά, με τις λέξεις της να ρέουν στις φλέβες της, «κάνοντας έρωτα μεταξύ τους», για να θυμηθούμε τον Γάλλο υπερρεαλιστή συγγραφέα Αντρέ Μπρετόν. Η αναφορά μας έχει όνομα: Νίκη Ταγκάλου. Και τίτλο: ποιήτρια… Ποίηση που ακροβατεί ανάμεσα στον λυρισμό και στον σουρεαλισμό, γεμάτη πάθος, ξεγύμνωμα ψυχής, σπαραγμό μοναξιάς: «Στα αστέρια, φίλε μου!! Μόνο εκεί! Μπορείς να με πας;» Είναι η ποιήτρια που γρήγορα αγαπήθηκε, αναγνωρίστηκε, βραβεύτηκε, με έναν σημαντικό δρόμο μπροστά της που ακόμη την αρχή του διανύει. Δεν διαβάζεις τα βιβλία της – τα ρουφάς με μανία, για να σου μείνει στο τέλος η γλυκόπικρη εκείνη γεύση του ανικανοποίητου, καθώς περιμένεις το επόμενο με κρατημένη τη θέση στη σκονισμένη σου βιβλιοθήκη, ανάμεσα στην τρέλα και στην ουτοπία…

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Νίκη Ταγκάλου (φωτό: Νίκος Νικόπουλος)

Νίκη, κρατώ στα χέρια μου τα τελευταία δύο βιβλία σου, «Ο Κύκλος των Καταραμένων Ποιητών», και «Έρωτες εν Τάφω». Πόσα έχεις εκδώσει μέχρι στιγμής;

«Έχουν εκδοθεί συνολικά 6 βιβλία, εκ των οποίων τα 5 τελευταία από τις Εκδόσεις Πηγή.

  • Μάχη Ερώτων
  • Επανάσταση Σιωπής
  • Το Κορμί της Λύπης
  • 30 Ημέρες
  • Ο Κύκλος των Καταραμένων Ποιητών
  • Έρωτες εν Τάφω».

Πώς εμπνεύστηκες τον «Κύκλο των Καταραμένων Ποιητών»;

«Ήταν ένα βιβλίο που ήθελα πολλά χρόνια να γράψω και ομολογώ ότι αυτή μου η επιθυμία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Με συναρπάζει να μελετώ άλλους ποιητές και να μεταφράζω και έργα τους. Θα ήθελα λοιπόν στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ ξανά με κάτι παρόμοιο».

Τι θέλεις να προσφέρεις με αυτή την ποιητική συλλογή στους αναγνώστες σου;

«Ό,τι ακριβώς προσφέρω και στον ίδιο μου τον εαυτό. Γνώση και αγάπη για την ποίηση. Πολύ απλή και λιτή απάντηση, όσο απλός και λιτός είναι ο λόγος που γράφω ποίηση. Γιατί την αγαπώ».

Φαντάζομαι πως όταν αναφερόμαστε στους «Καταραμένους Ποιητές» δεν περιοριζόμαστε σ’ εκείνους που περιλαμβάνεις στο βιβλίο σου. Τι σε έκανε να ανθολογήσεις τους συγκεκριμένους;

«Φυσικά και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε εκείνους. Υπάρχει πληθώρα “καταραμένων ποιητών”. Στο ότι έγραψα για τους συγκεκριμένους συνετέλεσαν δύο λόγοι. Πρώτον, ήταν οι πρώτοι που είχα μελετήσει και ασχοληθεί πριν αρχίσω καν να γράφω η ίδια και, δεύτερον, δυστυχώς, υπάρχουν και κάποια κωλύματα όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα εάν δεν έχουν παρέλθει 70 χρόνια από τον θάνατό τους, οπότε αυτό από μόνο του μικραίνει τη λίστα των ποιητών που θα ήθελα να ζωντανέψω ξανά μέσω κάποιου βιβλίου δικής μου επιμέλειας».

Και τώρα ερχόμαστε στους «Έρωτες εν Τάφω». Άλλος ένας δυνατός τίτλος, με άτιτλα ποιήματα, πλην του τελευταίου μέρους. Πώς προήλθε η έμπνευση αυτής της συλλογής;

«Αυτή η συλλογή ήταν έτοιμη και είχε παραδοθεί στις Εκδόσεις Πηγή μαζί με τον “Κύκλο των Καταραμένων Ποιητών”. Αποφασίσαμε όμως να περιμένει και να κυκλοφορήσει δεύτερη. Το βιβλίο ασχολείται με τους αποτυχημένους έρωτες και είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από μια εισαγωγή, το κυρίως σώμα είναι ποιήματα που αντί για τίτλο έχουν από ένα λατινικό αριθμό –οι οποίοι συμβολίζουν κάτι–  και το τρίτο μέρος κάποια ποιήματα με τίτλο που προστέθηκαν τελευταία όπως το “Αποτρόπαιο Έγκλημα”, το οποίο απέσπασε παγκόσμιο βραβείο στην International Art Academy.

»Θέλω επίσης να αναφέρω τη σημαντική βοήθεια του φωτογράφου Νίκου Νικόπουλου, του οποίου οι φωτογραφίες κοσμούν το εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου. Ήθελα κάτι πολύ συγκεκριμένο και ομολογώ πως το αποτέλεσμα με χαροποίησε πολύ».

Ετοιμάζεις την παρουσίαση του βιβλίου. Θέλεις να μας πεις κάποια πράγματα;

«Nαι, η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, στον Πολυχώρο Αίτιον, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελισσάβετ Κυρίτση, της οποίας η βοήθεια σε όλη τη διοργάνωση είναι σημαντική, και ο συγγραφέας/ποιητής αλλά και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Ηλίας Παπακωνσταντίνου. Τους στίχους θα ζωντανέψουν, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο οι ηθοποιοί Κατερίνα Γκατζόγια και Τίνα Κάνδυλα. Με την ευκαιρία θέλω να τους ευχαριστήσω όλους πολύ για τη βοήθειά τους σε κάθε μου εκδήλωση, αλλά και γενικά σε όλη μου τη μέχρι τώρα πορεία, συμπεριλαμβανομένων και των Εκδόσεων Πηγή».

Είσαι ένας χαρούμενος άνθρωπος, ωστόσο ο πεσιμισμός κυριαρχεί στην ποίησή σου. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

«Δεν συμβιβάζονται. Δεν τα αφήνω να βρεθούν καν. Θεωρώ πως η ψυχή μου είναι ένας σάκος γεμάτος εικόνες και  συναισθήματα, σε κάθε μου βιβλίο ξεφορτώνω λίγο από το φορτίο αυτό, αυτό όμως δεν μου στερεί και το χαμόγελο από τη ζωή μου. Τα τελευταία χρόνια έχω διδαχθεί κάποια πράγματα μέσα από τις εμπειρίες μου, ένα από αυτά είναι πως ό,τι κι αν περνάμε, παλεύουμε και η πτώση δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή για ένα καινούργιο ξεκίνημα».

Η ποίησή σου όμως είναι ερωτική. Θεωρείς πως σου ταιριάζει ο χαρακτηρισμός «ποιήτρια του έρωτα»;

«Να σας πω την αλήθεια δεν μου αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός και θεωρώ πως δεν μου ταιριάζει. Όσο έχω γράψει γύρω από τον έρωτα και την αγάπη, άλλο τόσο έχω γράψει και γύρω από τη γυναίκα. Η αγάπη  απασχολεί πολύ τη ζωή μας και είναι διάχυτη μέσα σε αυτήν και ως εκ τούτου αυτό βγαίνει και μέσα στα κείμενα, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος και ο σκοπός. Η ποίηση είναι εξομολόγηση, είναι συναισθήματα, είναι ψυχή παλλόμενη».

Θα έγραφες μυθιστόρημα, ή προτιμάς σταθερά την ποίηση;

«Μυθιστόρημα όχι, διήγημα ναι, άλλωστε οι “30 Ημέρες” είναι ένα λυρικό διήγημα. Δεν μπορώ να ξεφύγω τελείως από την ποίηση, όμως αυτό το βιβλίο ήταν ένα διαφορετικό εγχείρημα για μένα, ήταν μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Ωστόσο, ο έντονος λυρισμός της την παρέπεμπε σε κάτι ποιητικό».

Κάθε συγγραφέας, δίνοντας το βιβλίο του στο αναγνωστικό κοινό, συνήθως στο μυαλό του έχει ήδη το επόμενο. Συμβαίνει αυτό με σένα;

«Ω! Ναι! Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο βιβλία στο μυαλό μου. Μια μετάφραση  και ένα διήγημα. Δεν ξέρω ακόμα ποιο θα υπερισχύσει! Το καθένα το αγαπώ ήδη για διαφορετικό λόγο! Ίδωμεν!»

Νίκη Ταγκάλου (φωτό: Νίκος Νικόπουλος)

Νίκη Ταγκάλου, η ποιήτρια του έρωτα και της ψυχής

Η Νίκη Ταγκάλου γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά. Eίναι µέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και Επίτιµο Μέλος του International Art Academy. Η «Μάχη Ερώτων» (e-book) αποτέλεσε την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, η οποία µεταφράστηκε στα αγγλικά. H δεύτερη ποιητική συλλογή «Ψυχές από μολύβι» διατίθεται δωρεάν αποκλειστικά από την ιστοσελίδα texni.org. Τον Σεπτέµβριο του 2013 κυκλοφορεί σε έντυπη µορφή η ποιητική συλλογή «Επανάσταση σιωπής» (Βραβείο Σικελιανά 2014), τον Ιούλιο του 2014 κυκλοφορεί «Το κορµί της λύπης» (Βραβείο Σικελιανά 2015) και τον Σεπτέµβριο του 2015 το λυρικό πεζογράφηµα «30 ηµέρες», όλα από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Έχει προχωρήσει σε πλήθος δηµοσιεύσεων σε διαδικτυακά λογοτεχνικά περιοδικά και συµµετείχε σε οµαδικές ποιητικές συλλογές. Έχει βραβευτεί ακόµη µε:

– Βραβείο «Σοφοκλής» στον 1o Παγκόσµιο Διαγωνισµό Ποίησης «Μανώλη Αλυγιαζάκη».

– «Α΄ Βραβείο Φεµινιστικής Ποίησης» στα Σικελιανά 2013.

– «Α΄ Βραβείο Ποιητικής Συλλογής» στα Σικελιανά 2013.

– Βραβείο «Σαπφώ» στον 1ο Παγκόσµιο Διαγωνισµό Ποίησης Κ.Π. Καβάφης.

– Βραβείο «Ευριπίδης» στον 2ο Παγκόσµιο Διαγωνισµό Ποίησης Κ.Π. Καβάφης.

To 2015 συµµετείχε στο εικαστικό λεύκωµα «Ένα ποίηµα µια εικόνα» µε σύγχρονες ποιήτριες και χαράκτριες (µια πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας), το οποίο εκτέθηκε επί ένα µήνα στο Μουσείο Γουναρόπουλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα