Συνταγματικός κατά Μανιτάκη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των +60άρηδων

Τι είπε ο έμπειρος συνταγματολόγος για την περίπτωση του προστίμου των 100 ευρώ

Κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας δεν «βλέπει» ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης αναφορικά με το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών που αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ο κ. Μανιτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν θίγεται η ελευθερία των ατόμων που υποχρεώνονται να εμβολιαστούν «ιδίως όταν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να σωθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές την ημέρα», επικαλούμενος σχετικές νομολογίες του ΣτΕ για κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός, αλλά και των περισσότερων ευρωπαϊκών δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα πάντα με τον εμπειρότατο συνταγματολόγο αν δεν ληφθούν μέτρα, θα εξακολουθήσουν να χάνονται σε μεγάλο ποσοστό άνθρωποι αυτής της ηλικίας, επομένως «δικαιολογείται η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας». Η προστασία της ζωής, εξήγησε ο κ. Μανιτάκης είναι το υπέρτατο αγαθό.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την επιβολή του διοικητικού προστίμου ο κ. Μανιτάκης το χαρακτηρίσει την κυβερνητική επιλογή απόλυτα αναγκαία και κατάλληλη, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι €100 είναι μέτρο εξαναγκαστικό, αν υποθέσουμε ότι οι χαμηλόμισθοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν δυνατότητα εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα