ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΉΣΕΙΣ: Όπου φύγει-φύγει λόγω κρίσης

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης τον Ιούλιο κατά 5.000 έναντι του Ιουνίου

Περισσότερες από 20.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης κατατέθηκαν τον Ιούλιο στον e-ΕΦΚΑ. Ένα νούμερο που αποτελεί ρεκόρ, καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες ουδέποτε οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση υπερέβησαν τις 15.000.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται στην ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, με συνέπεια όσοι είχαν πιάσει τα όρια και μπορούσαν να εργάζονται αποφάσισαν να βγουν στη σύνταξη εξασφαλίζοντας τα σίγουρα χρήματα από την αβεβαιότητα της εργασίας, με δεδομένο ότι η πανδημία του covid-19 φέρνει και μία οικονομική κρίση, το μέγεθος της οποίας ακόμη και οι νομπελίστες οικονομολόγοι αδυνατούν να το προβλέψουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν συνεχισθεί αυτή η δυναμική, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενδέχεται να  φτάσουν τις 200.000.

Μάλιστα, με τον υπάρχοντα ρυθμό εκκαθάρισης-έκδοσης νέων συντάξεων (13.000 ανά μήνα), όποιος κατέθεσε τον περασμένο μήνα αίτηση συνταξιοδότησης, ίσως θα περίμενε έως και 14  μήνες για να λάβει την οριστική του.

Οι ίδιες αρνητικές προβλέψεις υπάρχουν και για τις εκκρεμείς επικουρικές, οι οποίες, πιθανόν να φτάσουν τις 110.000. Συνολικά, οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με άτυπο βασικό σενάριο που βρίσκεται στα χέρια υπηρεσιακών παραγόντων, μπορεί να φτάσουν τις 320.000 έως το τέλος του 2020.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα