ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούν τρόπους προσέλκυσης ψηφοφόρων

Ξεκινούν σε ήρεμους τόνους και δίχως μεγάλη αντιπαλότητα την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι αρχηγοί του και συλλέγουν στηρίξεις από επιφανή στελέχη

Σε δύσκολες πραγματικά ημερομηνίες θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό διότι το Διαρκές Συνέδριο που θα διεξαχθεί 2 και 3 Σεπτεμβρίου συμπίπτει με μία ημερομηνία που οι περισσότεροι την θυμούνται λόγω της ημερομηνίας ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και κατά δεύτερο λόγο επειδή στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843 ο βασιλιάς Όθωνας παραχώρησε Σύνταγμα και το πολίτευμα από απόλυτη μοναρχία μετατράπηκε σε Συνταγματική Μοναρχία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο Διαρκές Συνέδριο θα έχουν κατατεθεί και οι υποψηφιότητες. Διότι εκτός των Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά και Στέφανου Τζουμάκα δεν πρέπει να αποκλειστεί και κάποια άλλη έκπληξη, όπως για παράδειγμα να μην… αντέξει στις πιέσεις (σύμφωνα με τα λεγόμενα του) ο Παύλος Πολάκης και να θέσει υποψηφιότητα έως τις 3 Σεπτέμβριου, που είναι η τελευταία προθεσμία. Στο Διαρκές Συνέδριο αναμένεται και η πρώτη ομιλία Τσίπρα μετά την παραίτηση του, καθώς είναι προγραμματισμένο αυτός να ανοίξει τις διαδικασίες. Πάντως, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρώην προέδρου, «αποκλείεται να παρέμβει στις εσωκομματικές διαδικασίες υπέρ τους ενός ή του άλλου υποψηφίου. Απλά θα μιλήσει για την ανάγκη της ενότητας».

Οι κάλπες θα στηθούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μάλιστα την Κυριακή είναι η προγραμματισμένη η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού. Αν χρειαστούν επαναληπτικές αυτές θα διεξαχθούν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ώστε ο νέος αρχηγός να προλάβει να μεταβεί στην συμπρωτεύουσα και τουλάχιστον να παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. Κάτι που σημαίνει ότι φέτος το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς, καθώς δεν θα υπάρχει η καθιερωμένη ομιλία το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο.

Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται πλέον είναι το πώς θα πείσουν και οι υποψήφιοι πρόεδροι και τα υπόλοιπα στελέχη τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε να ψηφίσουν από τη στιγμή που θα απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, που αποτελούσε την συγκολλητική ουσία για τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για τους «μουσαφίρηδες» ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την ψηφοφορία του Μαΐου του 2022 τα μέλη που μετείχαν στην διαδικασία ήταν 150.000. Και ο φόβος που υπάρχει είναι ότι μήπως δεν πάνε ούτε το 1/3 αυτών των ανθρώπων για να μετάσχει στην εκλογή αρχηγού. Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, προκειμένου να επιτραπεί να ψηφίσουν εκτός των εγγεγραμμένων μελών και όσοι την ημέρα της εκλογής πάνε και γραφτούν μέλη. Όπως επίσης να επιτραπεί να ψηφίσουν και οι φίλοι, δηλαδή όσοι δεν επιθυμούν να μετάσχουν στην εκλογή προέδρου, αλλά δεν θέλουν να εγγραφούν μέλη του κόμματος.

Και ο λόγος που πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται αυτό που πρώτοι έκαναν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία  είναι επειδή τρέμουν στην ιδέα η προσέλευση να κινηθεί πολύ κάτω από τις 100.000. Μάλιστα τα προγνωστικά κάνουν λόγο για 50.000 το πολύ.  Κάτι που είναι άσχημο για το νέο αρχηγό, ειδικά όταν μετά από λίγες ημέρες θα έχει και να διαχειριστεί άλλη μία συντριβή στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυριολεξία άγνωστος πόλεμος». Όμως για το ενδεχόμενο να ψηφίσουν και οι απλοί φίλοι είναι κάτι που δεν αποδέχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως το έκανε γνωστό κατά την συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν απόλυτα σαφής: «Θα ισχύσουν όσα έγινα και επί του Αλέξη Τσίπρα στην διαδικασία του Μαΐου του 2022».

Η… προεκλογική μάχη

Για την πλειοψηφία, πάντως, των στελεχών με γνώση της εκρηκτικής «παράδοσης» αντίστοιχων διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ, η διήμερη Κεντρική Επιτροπή – παρά τις επιμέρους εντάσεις και ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες που εκφράστηκαν– κινήθηκε, μάλλον, σε κλίμα ενότητας. Ταυτόχρονα, όμως, σκιαγράφησε και τις στρατηγικές, αλλά και το ιδεολογικό στίγμα που θα προτάξουν οι «4» στη διαδρομή προς τις εσωκομματικές κάλπες.

Η Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία τηςεπανέλαβε ότι το δίλημμα της στροφής προς στην «Αριστερά ή προς το Κέντρο» είναι ψευδεπίγραφο, θέτοντας το εξής ερώτημα ως πρωτεύον:  «Ποιον θα βρει η Νέα Δημοκρατία απέναντι της; Ένα αδύναμο, εσωστρεφή και χωρίς κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Ή έναν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προγραμματικά, πολιτικά, και οργανωτικά έτοιμο;».

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε έμφαση στην «αριστερή ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια», διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει «έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα».

Ο Νίκος Παππάς, από την άλλη, εξέφρασε την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανακερδίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές», εμμένοντας έτσι επί της ουσίας στη λογική της διεύρυνσης σε άλλα πολιτικά ακροατήρια πέραν της αριστεράς. «Κάθε αναδίπλωσή μας στη ‘’φωλιά’’ της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος», σχολίασε.

Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας στο «μανιφέστο» που μοίρασε στους δημοσιογράφους ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι «το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».

Οι στηρίξεις

Όπως να ‘χει το «τρέξιμο» για τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα αρχίζει. Η επόμενη μέρα φέρνει το κόμμα ενώπιον της περίπλοκής εξίσωσης των αυτοδιοικητικών εκλογών και των συμμαχιών τις οποίες το κόμμα θα επιλέξει (ή θα απορρίψει). Παράλληλα, όσο περνούν οι ημέρες τόσο περισσότερα στελέχη αναμένεται να παίρνουν δημόσια θέση για τον ποιον από τους 4 υποψήφιους στηρίζουν στην κούρσα για την ηγεσία.

Προβάδισμα ως προς τον αριθμό επώνυμων στελεχών που έχουν προστεθεί στο πλευρό της φέρεται να διατηρεί η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς νέος κύκλος δηλώσεων υποστήριξης προς το πρόσωπό της καταγράφηκε από τους Γιάννη Μαντζουράνη, Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη, Δημήτρη Παπαδημούλη και Έλενα Ακρίτα. Η κ. Αχτσιόγλου έχει μέχρι στιγμής αποσπάσει οριζόντια τη δημόσια υποστήριξη μελών από τις περισσότερες τάσεις, καθώς υπέρ της υποψηφιότητάς της έχουν εκφραστεί ο Νίκος Βούτσης και η Θεανώ Φωτίου από την «Ομπρέλα», οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης από την κίνηση «6 συν 6», οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Νίκος Μπίστης από την τάση «Γέφυρα», ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από την πρώην ΔΗΜΑΡ, η πρώην Υπουργός, Λούκα Κατσέλη, ο πρώην Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, η πρώην Υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου, η πρώην Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά και η υποψήφια βουλευτής, Διάνα Βουτυράκου.

Κοντά στην πρώην Υπουργό Εργασίας φέρονται ακόμη οι: Γιάννης Δραγασάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Προς την πλευρά Αχτσιόγλου φαίνεται να κλείνει και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της διακυβέρνησης Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τις μεγαλύτερες δυνάμεις της «Ομπρέλας», αλλά και ονόματα εκπλήξεις συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αρχής γενομένης από τους Χάρη Μαμουλάκη, Ανδρέα Ξανθό, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Βιόλα Κώστη, που μετείχαν στο πάνελ της παρουσίασης της υποψηφιότητάς του. Επιπλέον, υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην Υπουργού Οικονομικών φέρονται να τάσσονται οι πρώην Υπουργοί: Γιώργος Σταθάκης, Βαγγέλης Αποστόλου, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Κωνσταντίνος Στρατής, αλλά και πρώην Βουλευτές όπως οι Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Αννέτα Καββαδία. Ακόμη, πρώην και νυν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Πάνος Λάμπρου, Κατερίνα Κνήτου και Χάρις Ματσούκα, αλλά και η Ελένη Πορτάλιου και ο Στρατής Μπουρνάζος. Ακόμη υπέρ του κ. Τσακαλώτου έχουν ταχθεί συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη όπως οι: Κώστας Αθανασίου, Νίκος Κούτσης, Μανώλης Σαρρής, Πέτρος Καλκανδής, Νίκος Τσιγώνιας.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της μαζικότερης «προεδρικής» τάσης, της «Κίνησης Μελών» εντοπίζονται οι περισσότερες δυνάμεις του υποψήφιου για την Προεδρία του κόμματος, Νίκου Παππά. Τον τελευταίο φαίνεται να στηρίζουν πρώην Υπουργοί και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως οι: Γιώργος Τσίπρας, Ρένα Δούρου, Τρύφων Αλεξιάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Ραλλία Χρηστίδου, Θάνος Μωραϊτης και Γιάννης Μουζάλας, όπως και ο Παύλος Πολάκης. Κοντά στον πρώην Υπουργό βρίσκονται και στελέχη του κόμματος, όπως ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος και η Μάγκυ Δούση. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει κατά την προεκλογική περίοδο υπέρ του Νίκου Παππά και ο πρώην Βουλευτής Ημαθίας (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Άγγελος Τόλκας, ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος της καμπάνιας του πρώην Υπουργού.

Στην περίπτωση του Στέφανου Τζουμάκα, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί στελέχη υπέρ της υποψηφιότητάς του, αλλά εκτιμάται ότι ο ίδιος διαθέτει ισχυρή διείσδυση σε μεσαία στελέχη «πασοκικών» καταβολών, που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούμενο το επόμενο διάστημα για τις εσωκομματικές ισορροπίες είναι προς τα που θα κλείνει και η εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ (Πάνος Ρήγας, Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης, Χάρης Τσιόκας κα), με δεδομένο ότι στην τάση αυτή ανήκουν τόσο ο Διονύσης Τεμπονέρας, όσο και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Ο μεν πρώτος ζήτησε παράταση του χρονοδιαγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στον εκλογικό στίβο για την Προεδρία, ενώ ερωτηθείς από τηλεοπτική εκπομπή για το ενδεχόμενο μιας πιθανής υποψηφιότητάς του ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε πως «δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ να συνεισφέρω και από τη θέση που είμαι να μην πάνε χαμένες αυτές οι 45 μέρες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πυκνό κοινοβουλευτικό έργο που δεν μπορώ να το σκεφτώ».

Τα επόμενα βήματα

Με τις πρώτες ομαδοποιήσεις να αποτελούν, ωστόσο, γεγονός, αυτό που αναμένεται τις επόμενες ώρες είναι να οριστεί ένας εκπρόσωπος από κάθε υποψήφιο, ώστε και οι τέσσερις μαζί να αναπτύξουν έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας, προκειμένου η εσωκομματική διαδικασία να οδεύσει προς τις κάλπες συντονισμένα και χωρίς προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στα κομματικά όργανα.

Εξάλλου στην πρόταση του Νίκου Παππά για τηλεμαχία συμφωνούν και η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Τσακαλώτος, όπως και ο κ. Τζουμάκας. Ήδη η ΕΡΤ με έγγραφο που απέστειλε στην Κουμουνδούρου τέθηκε στην διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για να φιλοξενήσει αυτή την εσωκομματική τηλεμαχία.  «Δεν είμαστε αντίπαλοι» είπε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι και στη συνάντηση που θα γίνει με τους άλλους τρεις συνυποψηφίους θα επιδιώξει η αντιπαράθεση με συζήτηση να γίνει πάνω σε θεματικές γιατί όπως είπε «απευθυνόμαστε και στην κοινωνία και σε αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν».

Οι Ευρωεκλογές

Η αλήθεια είναι ότι από τις πρώτες δηλώσεις των υποψηφίων αρχηγών διαπιστώνεις ότι όλοι προσπαθούν να βγάλουν εκτός κάδρου τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στα ρηχά, αφού δεν έχει φροντίσει να αποκτήσει ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Και όπως έλεγε παράγοντας της Κουμουνδούρου «αν είχαμε την δυνατότητα να πατήσουμε ένα κουμπί και να εξαφανίσουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα το κάναμε». Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε διαρκή άνοδο, εν τούτοις δεν κατάφερε να ξεχωρίσει παρά την εμβληματική νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Το 2019 παρουσίασε μεγαλύτερη ωριμότητα, έγιναν αρκετές επαφές, ωστόσο έχασε κατά κράτος.

Οπότε όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί βάζουν ορόσημο τις ευρωεκλογές. Ο χρόνος δεν είναι πολύς, αλλά όποιο στέλεχος μέσω κάλπης ανέβει στο ασανσέρ για τον 7ο όροφο των κεντρικών γραφείων επί της πλατείας Κουμουνδούρου θα έχει ένα περιθώριο οκτώ μηνών. Δύο νούμερα θα συνοδεύουν τον νέο αρχηγό: το 17,83% του Ιουνίου που πέρασε και το 23,75% που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη το 2019. Τότε είχε θεωρηθεί μεγάλη αποτυχία για το κόμμα, η οποία διορθώθηκε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.

Ήδη η κ. Αχτσιόγλου με τις δηλώσεις της σε τηλεοπτική εκπομπή ήταν ξεκάθαρη στο ότι δεν υπολογίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Ένα μήνυμα πρώτο θα λάβουμε στις ευρωεκλογές. Δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα εκεί, αλλά θεωρώ ότι είναι μια σημαντική πολιτική μάχη για να λάβουμε κάποια πρώτα μηνύματα. Αλλά βλέπω περισσότερο την πορεία αυτή ως μια πορεία όπου μεθοδικά προσπαθείς να κερδίζεις έδαφος σιγά-σιγά».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα