ΣΥΡΙΖΑ: Ένα μάτσο λάθη που έφεραν την κατρακύλα

Πώς η Ν.Δ. πέτυχε στρατηγικό θρίαμβο, ενώ στην Κουμουνδούρου δεν κατάλαβαν τι συνέβη επί μία τετραετία - Κατρούγκαλος, Κασιδιάρης, φράχτης Έβρου, εξοπλιστικά, Παππάς, Παπαγγελόπουλος έπαιξαν τον ρόλο τους στην εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τελικά τι έγινε την Κυριακή στις εκλογές; Μία στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ή μία στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Σύμφωνα με τους ειδικούς στις εκλογές συνέβησαν και τα δύο.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθουν δικαιωμένοι διότι η στρατηγική που επέλεξαν ακολουθώντας τις συμβουλές του Σταν Γκρίνμπεργκ, απεδείχθη εν τοις πράγμασι απόλυτα επιτυχημένη. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της  και έπεισαν τους πολίτες;

1ον) Υπηρέτησαν ένα οραματικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα όντες ξεκάθαροι για το αίτημα της αυτοδυναμία και απολύτως διλληματικοί για το διακύβευμα της κάλπης.

2ον) Παρουσιάστηκε στους πολίτες ως ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη θέση του «οδηγού».

3ον) Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το εθιμικό δίκαιο της δεύτερης ευκαιρίας που συνήθως λαμβάνουν όλοι οι πρωθυπουργοί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρηματολογεί συνεχώς ότι το κόμμα του είναι το πλέον αξιόπιστο καθώς υλοποίησε πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019.

4ον) Απέφυγε σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την τοξικότητα. Αρνήθηκε να απαντήσει στις προκλήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρέμεινε πιστός στον προγραμματικό λόγο.

5ον) Ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που ήταν απόλυτα ξεκάθαρος απευθυνόμενος στους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2018 που ο Αμερικανός «συμβουλάτορας» Σταν Γκρίνμπεργκ κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνδράμει με τις επικοινωνιακές γνώσεις του στον αγώνα της Ν.Δ. να επανέλθει στην εξουσία ήταν υπέρμαχος του οραματικού σχεδίου για την «γαλάζια» παράταξη. Δηλαδή να δώσει ελπίδα στον κόσμο μετά από μία δεκαετία έντονων πιέσεων λόγω των μνημονίων. Στις εκλογές του 2019 το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας έγινε αποδεκτό από τον κόσμο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, έχοντας διαχειριστεί με θετικό βαθμό όλες τις κρίσεις (μεταναστευτικό, πανδημία, πόλεμος Ουκρανία, ενεργειακή κρίση), ο Αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας επέμεινε σε προγραμματικό λόγο. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά. Και αυτό διότι όπως αποδείχθηκε οι ψηφοφόροι δεν έχουν τον φανατισμό των προηγούμενων δεκαετιών. Τουναντίον προσπαθούν να επιλέξουν τον καλύτερο δυνατό κυβερνήτη.

Τα πολλά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ      

Όσο πολλά ήταν τα… σωστά που έκανε το νεοδημοκρατικό επιτελείο τόσο υπερπολλαπλάσια ήταν τα «στραβά» που έκαναν στην Κουμουνδούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε και λέμε:

1]  Στον ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς επέλεξαν μία προεκλογική εκστρατεία με αρνητική ατζέντα. Σε μια εποχή που ο κόσμος ήθελε κάτι ελπιδοφόρο για το μέλλον του, άκουγε μόνο αρνητικά πράγματα και μαυρίλα.

2] Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος έστησε με την απλή αναλογική. Το αφήγημα της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης» απεδείχθη στην πράξη ανέκδοτο. Ουδείς από αυτούς που υπολόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ήθελε για συγκυβερνήτη. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ που δεχόταν να συζητήσει δεν ήθελε τον Τσίπρα για πρωθυπουργό. Έτσι ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μετά τα αστεία περί κυβέρνησης ανοχής, περί κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού, οι οποίοι απομάκρυναν ακόμη και όσους τα προηγούμενα χρόνια είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έτρεμαν την ακυβερνησία. Αποτέλεσμα; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διαρροές προς όλα τα κόμματα και σχεδόν μηδενικά οφέλη, εμφανιζόμενο παντελώς αποσυσπειρωμένο. Μια ματιά στα exit polls που έγιναν γνωστά με το που έκλεισε η κάλπη της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται συσπειρωμένος σε ποσοστό μόλις 68,5% με τις απώλειες να «ταξιδεύουν» κατά 8,1% προς τη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, κατά 8% προς τη Ν.Δ., κατά 4% προς το ΚΚΕ, κατά 3,4% προς το ΜέΡΑ25, κατά 3,1% προς την Ελληνική Λύση, κι ακόμη ένα σχεδόν 5% προς άλλους σχηματισμούς.

3] Αποδείχθηκε εγκληματικό λάθος το γεγονός ότι έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη. Πόνταρε στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο που όμως τελικά «βρομούσε» και φασισμό ή στην καλύτερη ήταν μια σειρά από ψεκασμένους αρνητές της δημοκρατίας. Όταν ο Κασιδιάρης και αργότερα ο Μπαρμπαρούσης ζήτησαν να μην ψηφιστούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, υποδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ δια της τεθλασμένης, τότε χάθηκε οριστικά το παιχνίδι για την Κουμουνδούρου.

4] Η δήλωση Κατρούγκαλου για την επαναφορά του 20% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Απλά την επομένη ημέρα η Θεανώ Φωτίου που είπε πως όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ ανήκει στην μεσαία τάξη, έφερε και τα πιατάκια για να προσφέρει την τούρτα. Οι πολίτες φοβήθηκαν επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου κι αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντας μαζικά τη Νέα Δημοκρατία.

Στο κουβά των πολιτικών λαθών και προεκλογικών χειρισμών  που πλήρωσε πολύ ακριβά η Κουμουνδούρου μπαίνουν επίσης τα εξής:

>>> Ότι επί τέσσερα χρόνια δεν κατέθεσαν ούτε μία πρόταση που να αξίζει να την αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Και κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά. Κάτι που έκανε πολλάκις το ΠΑΣΟΚ και επί Φώφης Γεννηματά κι επί Νίκου Ανδρουλάκη. Τουναντίον στην Κουμουνδούρου ήταν υπέρμαχοι της θεωρίας του «ώριμου φρούτου».

>>> Ότι σε ακόμη μία εκλογική μάχη οι πολίτες είδαν τα ίδια και ίδια ΣΥΡΙΖΑϊκά πρόσωπα. Καμία απολύτως ανανέωση, καμία απολύτως προσπάθεια να λειάνουν τον λόγο τους. Ακόμη συζητιέται η ατάκα του Πάνου Σκουρλέτη «σας κάναμε ανθρώπους». Κάτι που δεν εκτίμησαν ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που τον άφησαν εκτός κοινοβουλίου.

>>> Ότι αντιτάχθηκε σε κάθε έννοια διασφάλισης των εθνικών συνόρων από τις οξυμένες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές. Απόδειξη οι λυσσαλέες αντιδράσεις για τον Φράχτη στον Έβρο και τις επιχειρήσεις επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων από το Λιμενικό Σώμα.

>>> Ότι επέδειξε παντελή άγνοια των γεωπολιτικών κινδύνων στην περιοχή μας η οποία είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την καταψήφιση στη Βουλή των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των διεθνών αμυντικών συμφωνιών, αλλά και την υποστήριξη του λόμπι του κατευνασμού έναντι των τουρκικών προκλήσεων, φτάνοντας στην έμμεση υποστήριξη θέσεων περί συνεκμετάλλευσης υπό το μετεξελιγμένο μοντέλο των «Πρεσπών του Αιγαίου».

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον το περίφημο κεντρικό σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» που λάνσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι οι πολίτες είναι λωτοφάγοι που ξέχασαν ότι στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η έννοια της Θέμιδας εργαλειοποιήθηκε με τον πλέον επαίσχυντο τρόπο από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών (ο καταδικασμένος ομόφωνα με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, Νίκος Παππάς,  κοσμούσε τα ψηφοδέλτια του κόμματος), αλλά και στην περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που επίσης καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος με φόντο τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και Ελένη Τουλουπάκη.

Και μια και ο λόγος για Δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να λησμονείται η εκπεφρασμένη στρατηγική για τους αρμούς της εξουσίας με την… ανάγκη να μπουν «κάποιοι» –πολιτικοί αντίπαλοι εννοείται– «στη φυλακή».

Με όλα αυτά, ίσως να αποτελεί θαύμα που οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ και την χαριστική εκλογική βολή, να του δώσουν δηλαδή μονοψήφια ποσοστά όπως αυτά που είχε όταν ξεκινούσε της «καριέρα» του στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα