ΣΥΡΙΖΑ: Το αργεντίνικο ταγκό και το «μνημόσυνο» του Πάνου (Σκουρλέτη)

Με πρακτικές ώριμου φρούτου η Κουμουνδούρου ποντάρει στην α-λα Αργεντινή φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα εξοβελίζει τους μελλοντικούς εσωκομματικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα όπως ο Π. Σκουρλέτης

Ακόμη δεν τον είδανε… Μάκρι τον βαφτίσανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις φοροελαφρύνσεις τύπου ΕΝΦΙΑ και του «ανοίγματος» των 120 δόσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι οι καινούργιοι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να ακολουθούν νεοφιλελεύθερη ατζέντα, όπως έκανε ο δεξιός δήμαρχος του Μπουένος Άιρες όταν ανήλθε στην προεδρία της Αργεντινής το 2015.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Προς τι οι υπερατλαντικές συγκρίσεις; Μα η ελπίδα των επιτελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως όταν η Ν.Δ. θα αρχίσει να εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμά της στα θέματα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, τότε θα γιγαντωθεί η λαϊκή απογοήτευση, το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα μουτζουρωθεί, ενώ παράλληλα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θα αρχίσει να χάνει τα ερείσματά του.

Θυμίζεται ότι στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής για την προεδρία της Αργεντινής ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Αλμπέρτο Φερνάντες συνέτριψε το κόμμα του νυν προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, προσπερνώντας τον με 14 ποσοστιαίες μονάδες. Κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της δεινότητας των πολιτικών επιχειρημάτων του κεντροαριστερού αντιπάλου του, όσο οι φτωχές κυβερνητικές επιδόσεις του Μάκρι τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Το μοντέλο δεν πέτυχε

Ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Μπόκα Τζούνιορς εξελέγη το 2015 πρόεδρος της Αργεντινής, δίχως να έχει υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα. Αντιθέτως, προέκρινε ένα τεχνοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης που ευελπιστούσε ότι  θα επούλωνε της πληγές από τον λαϊκιστικό αριστερισμό της εποχής της προκατόχου του Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Αντ’ αυτού, οι Αργεντίνοι είδαν μεγάλη αύξηση των τιμών εξαιτίας των περικοπών των επιδοματικών πολιτικών προς τα νοικοκυριά για ηλεκτρισμό, καύσιμα και μεταφορές. Ακόμη και ο επιχειρηματικός κόσμος στη χώρα της σόγιας και του ηλιόσπορου που κατά τεκμήριο ευνοήθηκε από τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του κεντροδεξιού κόμματος Propuesta Republicana (PRO), δεν θεωρεί πλέον ότι η κυβέρνηση Μάκρι κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τον βάλτο της χρεοκοπίας, αφού η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και το ποσοστό του πληθυσμού που στα τέλη του 2018 διαβιούσε σε συνθήκες φτώχιας είχε εκτοξευθεί στο 32% του πληθυσμού.

Εν αναμονή του… λάθους 

Φυσικά, με μόλις 40 ημέρες διακυβέρνησης στην πλάτη της Νέας Δημοκρατίας, είναι τουλάχιστον ουτοπικό να πιστεύουν στην Κουμουνδούρου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πέσει από το δέντρο της εξουσίας ως ώριμο φρούτο. Και όντως δεν πιστεύουν ότι θα έχουμε γρήγορα εξελίξεις, αλλά ακριβώς επειδή ακόμη είναι αρχή ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πολλές επιλογές πλην του να περιμένουν το πότε ο αντίπαλος θα κάνει το μεγάλο λάθος που θα βοηθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεδιπλώσει την αντεπίθεσή του.

Για την ώρα, ρίχνουν τα τροχιοδεικτικά αντιπολιτευτικά πυρά τους στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και στις τροπολογίες που πέρασε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Εργασίας. Ειδικά με αφορμή τα εργασιακά, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μπορούν να πλήξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ». Έστω κι αν συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων αξιολογούν θετικά την τροπολογία Βρούτση, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη πολεμική κατά της Ν.Δ. όχι μόνο θα προσεταιριστούν αριστερούς ψηφοφόρους και νέους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα θα δηλώσουν και το δικό τους «παρών» σε ένα προνομιακό για το κόμμα τους κοινό, που όμως «φλερτάρεται» και από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, με τον τελευταίο να αναδεικνύεται σε μέγα πολέμιο του Αλ. Τσίπρα.

Μετεξεταστέος ο Σκουρλέτης 

Με το πέρας των ολίγων ημερών… ισπανικής ξεκούρασης, o Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ξαναβάλει την κομματική στολή εργασίας και στρέφει σιγά-σιγά το βλέμμα του στον Σεπτέμβρη, εκεί δηλαδή που θα δοθεί ημερολογιακά το μεγάλο παιχνίδι της οικονομίας. Η φθινοπωρινή ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει τις επαφές με τους δανειστές με Eurogroup και αξιολογήσεις, θα προηγηθεί και η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, οπότε ο Αλ. Τσίπρας καλείται να προετοιμαστεί για αντιπολιτευτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, το προεδρικό μενού για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και διόλου εύγευστα «επιδόρπια», που αφορούν τον προαναγγελθέντα μετασχηματισμό του κόμματος, τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και το πού οδηγεί πολιτικά αυτός ο χάρτης. Αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα στρίψει το τιμόνι προς τη Σοσιαλδημοκρατία ή αν θα επιβάλει τη βούλησή του ο στενός ριζοσπαστικός πυρήνας του κόμματος. Θέμα είναι επίσης ποια πρωτοκλασάτα στελέχη θα συνταχθούν με τους θέλοντες τη διεύρυνση ή θα μείνουν πίσω. Αν κρίνουμε, πάντως, από δημοσιεύματα ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που σε μεγάλο βαθμό απηχούν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατηγορία των… απολεσθέντων θα πρέπει να περιληφθεί και ο Πάνος Σκουρλέτης. Οι φήμες θέλουν τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος (σ.σ. ο οποίος δεν μπήκε στη βάσανο του σταυρού κι αυτό έχει τη σημασία του) να μη χαίρει τα εσωκομματικά ποσοστά εκτίμησης του παρελθόντος. Αντιπαρερχόμενοι τους ψιθύρους που τον βαφτίζουν «δελφίνο», ο Π. Σκουρλέτης έχει συγκεντρώσει κάκιστη βαθμολογία:

-Και ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε βαρύνοντα λόγο για τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που πήγαν… άπατα στις διπλές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

-Και ως υπουργός Εσωτερικών που το δημιούργημά του, ο «Κλεισθένης», δημιούργησε συνθήκες αλαλούμ και ακυβερνησίας στους δήμους.

-Και ως πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αφού η φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 ανέδειξε με τον τραγικότερο τρόπο την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτή τη βαθμολογία κι αν ο Αλ. Τσίπρας δεν επιλέξει να τον διασώσει, τότε ο Π. Σκουρλέτης όχι για «δελφίνος» δεν πάει, αλλά θα χρειαστεί να αναζητήσει άλλη υποδεέστερη καριέρα, εντός ή εκτός κόμματος…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα