Tι προτείνει ο Μπουτάρης για να βρεθεί λύση με τα σκουπίδια

Δέσμη προτάσεων για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα σκουπίδια κατέθεσε ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην ιστοσελίδα Voria.

Από το 2011, το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στους Δήμους να αναθέτουν με δημόσιους διαγωνισμούς την καθαριότητα σε εξωτερικούς συνεργάτες, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και  επεσήμανε τις πέντε «αυτονόητες αλήθειες για τα σκουπίδια», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος.

Αναλυτικά οι πέντε προτάσεις

1. Η καθαριότητα των πόλεων είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό. Είναι περιφρούρηση της δημόσιας υγείας και δείγμα πολιτισμού. Είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των πολιτών. Επιζητούμε πάντα και τη συνδρομή του ίδιου του πολίτη, και προσδοκούμε στην αυτοσυνείδησή του. Χωρίς συλλογική κοινωνική συμμαχία, χωρίς ατομική συμμετοχή δεν επιλύεται ποτέ ένα θέμα σαν την καθαριότητα.

2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παγιδεύεται συνεχώς στον πελατειακό εμπαιγμό κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων. Οι εργαζόμενοι καθίστανται συστηματικά όμηροι, και δημιουργείται πάντα μία ατελέσφορη τεχνητή πόλωση με την δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή μετατρέπεται σε σάκο του μποξ. Η απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος πρέπει να δεσμεύσει απόλυτα το σύνολο των κομμάτων σήμερα και στο μέλλον. Τελείωσε ο χρόνος για μικρόψυχες πολιτικές υποκρισίες.

3. Το θεσμικό πλαίσιο από το 2011 με τον “Καλλικράτη” επιτρέπει στους Δήμους να αναθέτουν με δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες την καθαριότητα σε εξωτερικούς συνεργάτες και οργανωμένες εταιρείες, με δικά τους μέσα. Οι αρχές συνεχίζουν να έχουν ελεγκτικό και ρυθμιστικό ρόλο.

4. Ήδη σε πολλές περιφερειακές πόλεις αλλά και σε δεκάδες δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια, πανεπιστήμια κτλ., όπου γίνονται τέτοιες συνεργασίες έχουμε πολύ ποιοτικότερα και οικονομικότερα αποτελέσματα.

5. Ας προχωρήσουμε επιτέλους χωρίς ταμπού και εθελοτυφλίες. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να προχωρήσει μπροστά. Προέχει η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ποιότητα ζωής της καθημερινότητας.

1.500 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, βουνά σχηματίζουν τα σκουπίδια στους περισσότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου και τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να συνεχίζουν τις καταλήψεις των αμαξοστασίων.

Οι κινητοποιήσεις των παρατασιούχων, που διεκδικούν τη νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους, συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα το σύνολο των απορριμματοφόρων να μην μπορεί να βγει στους δρόμους της πόλης για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια φτάνουν τους 1.500 τόνους και σε συνάντηση που είχε με τους συμβασιούχους – παρατασιούχους ο γενικός γραμματέας και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θωμάς Ψαρράς, αποφασίστηκε να επιτραπεί η κυκλοφορία σε έντεκα απορριμματοφόρα με προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε γειτονιές, λαϊκές αγορές και νοσοκομεία.

«Παραμένουμε στα αμαξοστάσια. Θα συνεχίσουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας. Ο αγώνας συνεχίζεται έως την ερχόμενη Πέμπτη και μετά θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης και μέλος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου κ.Ψαρρά, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι επέτρεψαν να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών μόνο σε γειτονιές και όχι στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, τα έντεκα απορριμματοφόρα θα περάσουν από Τούμπα, Τριανδρία, Ξηροκρήνη, Ανω Πόλη, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Φοιτητική Λέσχη και Φοιτητική Εστία, Καπάνι, όπως επίσης από τις λαϊκές αγορές και τα νοσοκομεία.

Και στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος επιτρέπεται η κυκλοφορία λίγων απορριμματοφόρων με προσωπικό ασφαλείας για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα