Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Μεταναστευτικό, Ελληνοτουρκικά, εκλογές, παιδεία, ανατιμήσεις, εμβολιασμοί απαντήθηκαν σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη

Μόλις πριν από λίγα λεπτά, έλαβε τέλος η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στα πλαίσια της 85ης ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ απαντά ευθέως και με σαφήνεια σε κάθε ερώτηση που του υποβλήθηκε.

Χαρακτηριστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ανά τομέα ήταν οι εξής: 

 • «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν Χριστούγεννα», είπε, για πρόωρες εκλογές, χωρίς να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
 • «Τέλος η συναίνεση με κόμματα που δεν την επιδιώκουν», είπε για Αποστολάκη.
 • Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση: «Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Ελληνες θέλουν να ξανακυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη».
 • Σενάρια εκλογών: «Θα πάω σε δεύτερες εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία με την Απλή Αναλογική».
 • «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει» δήλωσε σχετικά με την πανδημία.
 • Για ακρίβεια: «Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα, το ενισχύουμε κι άλλο»
 • Για την Παιδεία: «Δεν είναι 40.000, αλλά 14.000 παιδιά που δεν μπήκαν παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόσθεσε, δε, πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και τα ίδια κατάλαβαν πως έκαναν λάθος εκτιμήσεις, είπε και σημείωσε πως η αυτορύθμιση θα έρθει από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήρθε για να μείνει στο σύστημα των εξετάσεων.
  Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών , σημειώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για ανοιχτά σχολεία με ξεκάθαρα πρωτόκολλα.
 • Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν. Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
 • Για τον τουρισμό: «Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα όριά τους .Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μέτρα. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει»
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα