Τα ορόσημα για την έξοδο από το τούνελ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός κάνει ενέσεις αισιοδοξίας προς την κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό που στηρίζει την κυβέρνηση. Στο μήνυμα του ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι το 2014 θα μπει τέλος στην ύφεση, ενώ η χώρα θα κάνει το άλμα και θα βγει από το καθεστώς του μνημονίου.

Σε αυτές όντως τις δύσκολες ώρες που βιώνει ο λαός το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν αναγκαίο, ώστε να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα. Φυσικά το βασικό όπλο σε αυτή την αισιοδοξία που διαρρέεται από το Μαξίμου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εγκριθεί τον Μάρτιο, ή το αργότερο τον Απρίλιο από την Eurostat. Κατά τον Σαμαρά αυτό είναι το μεγάλο βήμα για να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους οι πολίτες.

Για να μιλήσουμε με πραγματικούς όρους καλό είναι να δούμε τις ημερομηνίες ορόσημο της νέας χρονιάς, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από το τούνελ.

Στις 23 Απριλίου θα επικυρωθεί από την Eurostat το πλεόνασμα του 2013, ανοίγοντας το δρόμο για το θέμα χρέος αλλά και για τις παροχές που προανήγγειλε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός. Το ζήτημα «χρέος» θα ανοίξει μεν τον Απρίλιο αλλά δεν αναμένεται να «κλείσει» οριστικά παρά μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Και πολύ πιο πριν η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει επιτυχώς από τις συμπληγάδες του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου διασφαλίζοντας συμφωνία για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις

Τα «δύσκολα» έχουν ήδη αρχίσει στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τους δανειστές. Θα φανούν όμως λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του 2014. Η τελετή Έναρξης έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα Επίσκεψη του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο.

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου το σκηνικό αλλάζει, οι εκπρόσωποι των δανειστών προγραμματίζουν κάθοδο σε «πλήρη» αποστολή που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το πρώτο Eurogroup του 2014 με στόχο τη συμφωνία: οι δανειστές θέλουν ηρεμία λόγω ευρωεκλογών αλλά και η κυβέρνηση θέλει μία προεδρία που δεν θα στιγματιστεί από εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αλλά και από μέτρα που δεν θα γίνουν πολιτικά και κοινωνικά «ανεκτά».

Το πρώτο «αγκάθι» είναι τα «μονομερή» ή όπως τα διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη «με την ανοχή της τρόικας» μέτρα στα οποία πλέον θα προστεθούν και οι νέες παρεμβάσεις για την αιθαλομίχλη, τα οποία αναδιαμορφώνουν το ύψος των «ισοδύναμων μέτρων» που θα πρέπει να δεχθεί και να εφαρμόσει η κυβέρνηση για το 2014. Θα περιλαμβάνονται σε εφαρμοστικούς νόμους- νόμο με προαπαιτούμενα που ζητείται από τους δανειστές να έρθουν ακόμη και πριν τις 27/1 μαζί με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται: ομαδικές απολύσεις, απελευθέρωση εμπορικών μισθώσεων, λίστα ΟΟΣΑ με απελευθερώσεις αγορών, μείωση εργοδοτικών εισφορών και τελών υπέρ τρίτων, παρεμβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ κλπ.

Οι ανάγκες

Οι πρώτες λήξεις ομολόγων είναι στις 11 Ιανουαρίου (1,85 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ). Στις 30 Ιανουαρίου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα που έχουν ιδιώτες, και πολύ πιο μεγάλο είναι το «βάρος» του Φεβρουαρίου. Τον Μάιο λήγουν ομόλογα 4,1 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ αλλά πρέπει να δοθεί και η πρώτη δόση 694 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο θα δοθεί η δεύτερη ισόποση δόση προς το ταμείου και λήγουν ομόλογα 3,9 δισ. ευρώ, αλλά και «ακούρευτα ομόλογα 160 εκατ. ευρώ.

Στο καλό σενάριο συμφωνία θα επιτευχθεί στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι χρειάζεται ένα «θαύμα» για να γίνει αυτό δεδομένης της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τους δανειστές αλλά και τους δανειστές… μεταξύ τους. Το επόμενο Eurogroup έχει οριστεί για τις 17 Φεβρουαρίου και μετά στις 10 Μαρτίου. Οι επόμενες συναντήσεις των υπουργών της Ευρωζώνης έχουν οριστεί για τις 5 Μαΐου και τις 19 Ιουνίου.

Μ.Κ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα